LYKKELIG FAMILIEFAR: - Jeg har fått realisert to drømmer på én gang, sier Ygor, her sammen med kona Alina og den nyfødte datteren Elena utenfor boligen i Porto Alegre. Foto: Tore André Baardsen
INTERNACIONAL 2013: Bak fra venstre Forlán, Romário, Rafael Moura, Elton, Juan, Agenor, Josimar, Ygor, Rodrigo Moledo og Muriel. Foran står Gilberto, Caio, Vitor Júnior, Gabriel, D'Alessandro, Fred, Fabrício og Leandro Damião. Foto: Alexandre Lops/Internacional
TRENINGSFELTET: Da Fædrelandsvennen møter Ygor har han vært ute av spill med kneskade i noen kamper. Her på treningsfeltet. Foto: Tore André Baardsen
HJEMMEBANE OG VM-ARENA: Ygors hjemmebane Beira-Rio bygges ut og renoveres før fotball-VM i Brasil neste år. Kapasiteten økes fra 56.000 til 62.000 tilskuere. Foto: Divulgação/AG

PORTO ALEGRE: — Jeg er jo historisk. Jeg scoret det første målet for Start på Sør Arena, smiler Ygor når Fædrelandsvennen møter ham i Porto Alegre, regionhovedstaden med halvannen million innbyggere langt sør i Brasil.

Det var seriestart på hjemmebane, søndag 15. april 2007. 14.448 tilskuere fylte hvert plastsete på Sør Arena.

Søren Berg gjorde alt for å ødelegge åpningsfesten da han ga Viking ledelsen etter 74 minutter.

- Et spesielt høydepunkt

Men lidelsen ble kortvarig. På Fredrik Strømstads innlegg etter en kort corner stupte Ygor Maciel Santiago fram og skallet inn utligningen til 1-1. Sør Arena eksploderte, brasilianeren ble utropt til lagets beste.

HISTORISK NETTSUS: Under serieåpningen på nye Sør Arena 15. april 2007 header Ygor inn utligningen til 1-1 mot Viking, og de nesten 15.000 tilskuerne er i ekstase. Foto: Torstein Øen

— Å score i hjemmedebuten, med alle de omstendighetene, det ble et spesielt høydepunkt for meg. Jeg hadde lagt igjen "visittkortet" mitt, det var jo dette jeg kom til Start for. Å tape den kampen ville vært veldig surt, minnes 28-åringen der han sitter ved bassenget i et innegjerdet boligkompleks.

Litt senere kommer kona Aline tuslende ned fra leiligheten i niende etasje med et lite nurk i armene. For en drøy måned siden ble de foreldre til Elena, som nå sover søtt mens opphavet utstråler en stolthet bare førstegangsforeldre kan.

— Jeg har fått realisert to drømmer på én gang. Jeg spiller for klubben jeg heiet på som liten, og har akkurat blitt pappa. Man kan ikke få noen større gave i livet, smiler Ygor.

Da Fædrelandsvennen er på besøk har en liten kneskade satt ham på sidelinjen i noen kamper, men i disse dager er han tilbake i sin defensive midtbaneposisjon.

Forlán, Dunga og Damião

28-åringen er født i Santana do Livramento helt sør i landet, på grensen til Uruguay. 50 mil nordover, som er ingenting i brasiliansk målestokk, ligger Porto Alegre.

Her er det to toppserielag: De røde i Internacional (Inter), som vant VM for klubblag i 2006, og de blå i Grêmio. Som i Manchester er byen delt i to, det er sterke følelser og fullsatte tribuner ved lokaloppgjørene.

Det vet Diego Forlán alt om, etter 63 kamper og ti mål for United i 2002–2004. I fjor sommer ble mannen, som ble kåret til beste spiller etter fem mål og storspill for Uruguay under fotball-VM i 2010 (Sør-Afrika), hentet fra italienske Inter til brasilianske Inter.

— En fantastisk spiller å være sammen med. Vi har fått ekstra god kontakt siden jeg er oppvokst på grensen til Uruguay, vi snakker gjerne grensespråket "portonyol" (blanding av spansk og portugisisk, red.anm.) når vi er sammen, forteller Ygor.

KJENTE FJES PÅ TRENING: Brasil-legenden Dunga (t.v.) overtok i januar som trener i Internacional, klubben han startet spillerkarrieren i. Her sammen med Diego Forlán fra Uruguay, beste spiller under fotball-VM i 2010. Foto: Alexandre Lops/INTERNACIONAL

I januar overtok Brasils tidligere landslagskaptein og landslagssjef, Carlos Dunga, treneransvaret for Inter. Som spiller fikk han 91 landskamper i perioden 1987–1998, og var kaptein da VM-gullet ble sikret i 1994. Som trener fikk han sparken etter at Brasil røk ut i VM-kvarten i 2010.— Han passer på at alle spillerne har det bra, og snakker med oss som venner. Samtidig er han beinhard og krevende på trening.

I angrepsrekka hos Inter finner vi også Leandro Damião, Brasil-spissen som stadig linkes til europeiske toppklubber – deriblant Tottenham. Andre brasilianske stjerner med fortid i Inter er Falcão, Taffarel og Lúcio.

- Ble aldri helt bekvem

Det er ikke samme svung over navnetrekket til Doffen, Strømstad og Mathisen, lagkameratene Ygor husker best fra Start. Brasilianeren lærte seg aldri språket, verken norsk eller engelsk, så i dag er det bare tolken Oddbjørn Jortveit (33) han fortsatt pleier kontakt med.

MØTTES IGJEN: Oddbjørn Jortveit (t.v.) var ansatt som tolk for Ygor i Start. Her treffer Søgne-mannen igjen Ygor og familien sammen med Carolina Junqueira Genari, som han giftet seg med i fjor. De bor i Rio de Janeiro, der de driver med henholdsvis skipsmegling og advokatstudier. Foto: Tore André Baardsen

Søgne-mannen bor for tiden i Rio de Janeiro med sin brasilianske kone, og ble med Fædrelandsvennen til Porto Alegre for å møte igjen Ygor.

— Tiden i Start besto av opp- og nedturer. I begynnelsen gikk det veldig bra sportslig, laget lå på øvre del av tabellen og jeg kom med på rundens lag. Men jeg ble aldri helt bekvem med posisjonen som midtstopper. Det tok tid å lære seg spillestilen i Norge, og jeg måtte lære den fra en uvant posisjon. Da jeg senere fikk prøve min vante rolle, kom jeg ut av rytmen.

— Hva var uvant med spillestilen?

— Det at ballen hele tiden skulle lempes inn i feltet, selv når det ikke var medspillere der. Her nede er det sånn at hvis det ikke finnes en luke, spiller du til luka dukker opp. Da sliter du ut motstanderen.

— Så startet nedturen, som endte med nedrykk?

— Vi kom inn i en dårlig periode med mange tap. Det ble fryktelig mye rullering på laget, det var stadig nye spillere på nye plasser.

- Skjedde veldig fort

Ygor var kaptein for Rio-klubben Vasco da Gama da Start kom på banen i februar 2007. Proffkarrieren startet i 2003, nå var 22-åringen klar for nye og mer innbringende utfordringer.

Dessuten var den brasilianske toppklubben i pengenød. Tilbudet om ti millioner kroner i overgang og tre millioner i nettolønn de neste fire årene var for godt til å avslå.

16. FEBRUAR 2007: Trener Stig Inge Bjørnebye (ved mikrofonen), her sammen med Start-eierne Erik Solér og Ernst Ravnaas, presenterer det som skulle være to kommende sensasjoner i norsk fotball. Til venstre tolk Oddbjørn Jortveit, Bruno og Ygor. Foto: Tore-André Baardsen

— Alt skjedde veldig fort. Stig Inge Bjørnebye og én til presenterte et tilbud og fortalte hvilket land det gjaldt, ikke hvilken by. De gikk så rett til presidenten i klubben, og det var over i løpet av få dager.

— Du visste ingenting om klubben før du signerte?

— Nei, jeg gjorde bare en rask sjekk på internett. Under treningsleir på La Manga i mars ble jeg kjent med Stabæk-spilleren Alanzinho, han fortalte at Start var et riktig valg – en klubb med ressurser og nytt stadion.

— Hvorfor valgte du Start?

— Jeg hadde hatt andre tilbud tidligere, fra Belgia og arabiske land, men de hadde ikke vært gode nok økonomisk. Det var flere eksempler på spillere som hadde lyktes i mindre ligaer før de ble hentet til større klubber i Europa. Da jeg var ferdig i Start fikk jeg jo et tilbud fra Heerenveen i Nederland, svarer Ygor.

- Bjørnebye var emosjonell

Trener Stig Inge Bjørnebye fikk sparken i august og ble erstattet av den karismatiske svensken Benny Lennartsson.

— Bjørnebye var en veldig emosjonell trener. Jeg respekterte ham veldig for karrieren som spiller og var glad han hentet meg til Start, men av og til kunne det emosjonelle ta over for det sportslige. Et annet problem var at han rullerte så mye på laget. Dette ble bedre under Lennartsson; han satte et lag, noe som hadde manglet den sesongen. Vi ble aldri samspilt.

Ygor spilte 26 kamper, nest mest av alle i troppen. Det ble med det ene målet i serien, og ett i cupen. Han ble kåret til lagets beste to ganger; begge bildene fra Galleri Bi-Z henger på veggen hjemme hos moren.

På tampen av sesongen ble han satt ut av laget, Fædrelandsvennen serverte bildet av Ygor, Bruno og Annan på sidelinjen under tittelen "15 millioner på benken". De fleste var enige om at "timillionersmannen" hadde floppet.

— Følte du ekstra press på grunn av prislappen?

— Nei, det lot jeg ikke forstyrre meg i det hele tatt. Man er der for å spille fotball og gjøre en jobb for laget.

Kjente ikke Bruno

— Hva med Bruno?

— Han fikk jeg først vite om dagen før vi skulle reise til Norge. Jeg hadde hørt om han, visste at han hadde gjort det bra i ligaen her nede året før. Jeg mener han kunne blitt like bra som Alanzinho om han hadde brukt muligheten og maktet å ta karrieren ett steg videre.

Etter Start-oppholdet mistet Ygor kontakten med Bruno, som han ikke har hørt fra siden 2010. Selv ble han utleid til Rio-klubben Fluminense.

Tross en sportslig sesong under pari i Kristiansand, er minnene gode. Folk var hjelpsomme, byen var intim og koselig med fin badestrand, og både samboer Aline og søsteren fant seg vel til rette.

kart1sp.ai

Når fireårskontrakten med Inter går ut etter 2015-sesongen åpner Ygor for nye eventyr, vel vitende om at defensive spillere stiller et stykke bak i køen.

— Det kan bli aktuelt å reise ut igjen. Jeg føler meg mer klar for oppgaver utenlands enn tidligere, matches hele tiden med gode spillere og får vist meg fram. Både Øst-Europa, Asia og arabiske klubber kan være aktuelt – der de har flust av oljepenger, smiler den nybakte småbarnsfaren.

Kostet 20 millioner

Etter seriesølv i 2005 og sjetteplass i 2006 var Start klare for å bestige toppen av norsk fotball med nytt, råflott stadion i 2007. Men spillerjakten hadde gitt magert utbytte.

— I ettertid virker det ganske vilt, det var jo med på å sette Start i en forferdelig vanskelig økonomisk situasjon. Ygor alene var i ferd med å drepe hele spillerbudsjettet, forteller Jan Oddvar Skisland.

Den avtroppende ordfører ble ansatt som Start-direktør fra nyttår 2008. Dermed fikk han et nedrykk i fanget, som krevde besparelser på flere titall millioner.

Ifølge Skisland kostet Ygor klubben rundt 20 millioner kroner; hvorav halvparten i overgangssum. De årlige kostnadene kom på seks millioner siden han var lovet tre millioner i nettolønn. Utgifter som bolig og tolk kom i tillegg til lønn.

HJEMMEBANE OG VM-ARENA: Ygors hjemmebane Beira-Rio bygges ut og renoveres før fotball-VM i Brasil neste år. Kapasiteten økes fra 56.000 til 62.000 tilskuere. Foto: Tore André Baardsen

Takket være iherdig innsats fra sportsdirektør Svein Mathisen maktet klubben å bli kvitt kostnadene for Ygor rundt sommeren 2008. — I ettertid tenker jeg at Ygor var en god spiller, med kvaliteter langt over snittet i tippeligaen. Men vi fikk ikke ut potensialet, han trengte lengre tid, sier Skisland.

- Begynte med en fleip

Fløy-duoen Terje Marcussen og Morten Jørgensen arrangerte treningsleirer og turneringer i Brasil på denne tiden. De spurte Mathisen om de skulle skaffe en brasilianer, og det endte med at de tok en bunke dvd-er hjem i kofferten.

— Det begynte med en fleip fra vår side. Men Start var nok sårbare, og gjorde en handel de i ettertid ikke ville gjort, sier Marcussen.

Styreleder Erik Solér, som var sammen med Stig Inge Bjørnebye de første dagene i Rio de Janeiro, var sikker på at de kom hjem med gull:

— Ygor er så god at selv om vi har skrevet en fireårsavtale med ham, så tipper jeg at vi må selge ham etter et par sesonger, mente klubbeieren.

Landsmannen Bruno kostet Start rundt fem millioner, tre av dem i overgangssum til America.

Å hente to spillere var feil strategi, mener mannen som jobbet tettest på brasilianerne.

— I stedet for at Ygor måtte få seg norske venner, hadde han Bruno der hele tiden. De to ble godt kjent, men for integreringen og språklæringen var det helt feil, sier Oddbjørn Jortveit.