KRISTIANSAND FLEKKERØY— Jeg tror jeg kan telle 15 fettere her i kveld, sier en av de fremmøtte mens han speider utover lokalet.Det er tirsdag kveld og den store salen i notbøteriet på Geiterøya er fullsatt av Flekkerøys menn. Fra 20 til over 80 år kommer de for femte gang til en ekte mannskveld. Med en bokstavelig talt salig blanding av utlodning, sang, åndelig og jordisk føde.- Kona mi arrangerer kvinnemøte. Og for å imponere henne har jeg tidligere hevet på litt og sagt at vi var 230 stykker. Men denne gangen er vi jo vel så det, sier kveldens festleder Ole Tørressen. - TAKK OG LOV.

Ekstra stoler og bøtekrakker må til for at alle skal få sitteplass mellom garnene og trålposene i det gymsal-lignende lokalet. Pågangen blir så stor at arrangørene en stund frykter at det ikke blir nok «fiskesoppe» og bestikk.- Og jeg som bare bestilte 200 skjeer, sier en lett bekymret Tønnes Akselsen fra festkomiteen mens køen rundt suppecontainerne øker.- Her er noen ekstra fra båten, sier en reddende engel som kommer løpende opp trappa.- Takk og lov, svarer Tønnes og fordeler skjeene til de sultne.Ingen fester på Flekkerøy uten salmer. Og som seg hør og bør henter de fleste tema fra havet, kampen mot bølgene og den trygge havna.- I kveld er det reine multimedia-showet, sier Tørressen og viser til at tekstene på sangene lyser mot opphengte laken på veggene. Men selv om teknologien svikter etter første vers av «Han tek ikkje glansen av livet», er sangen like sterk på andre, tredje og fjerde vers.- Dere synger kraftigere i begravelser her på Flekkerøy enn de gjør på Kristiansand Stadion, kommenter kveldens andaktsholder, Nils Terje Andersen som til vanlig er prest i Vågsbygd.Men selv om mannskvelden har et klart kristent preg, er også den lokale kulturen av mer verdslig slag viktig. Som Tørressen sier det:- Så rart det enn høres ut, skal vi etter bønn synge Flekkerøysangen.Og til tonene av «Hvor hen du går i li og fjell» løfter nesten taket seg i notbøteriet.«Om havet bryter stort og vilt,Om havet ligger blankt og stilt,Her er det like gildt»Det ljomer ut gjennom vinduene som må åpnes for å holde temperaturen nede. HEDNING.

Men det hjelper ikke når kveldens kåsør, Terje Mesel, slipper til. Høyskolelektoren i filosofi er sjøl bymåge på øya og forteller levende om kulturkollisjonen med de innfødte sildemågene.Som under en cupkamp mellom Fløy og Start da bylaget satte inn en spiller med afrikansk bakgrunn. Og en av øyas innfødte utbrøt: «Å, døperen heller! De har hedninger med på banen».Utenfor har høstmørket senket seg. Klokka går mot 21.30, og det er tid for oppbrudd. På vei ut samles det inn kollekt i ei blå plastbøtte. Men ikke alle kan dra hjem til kona. Fisker Ove Pettersen skal ut med «Piraia» på «Revet og trale ræg». Det får stå sin prøve om han kommer litt seint av gårde.- Jeg måtte jo ha med dette.Tekst: Vidar UdjusVidar.udjus@fvn.no - 38 11 32 48