— Passet ditt er et verdipapir du må passe godt på. I tillegg til å være et viktig reisedokument, er det også den eneste bekreftelsen på at du har et norsk statsborgerskap, sier kommunikasjonsrådgiver i utenriksdepartementet, Kristin Enstad.

Aldri før har så mange nordmenn på ferie blitt utsatt for tyverier. I fjor ble vi frastjålet verdier for minst 340 millioner kroner, ifølge Europeiske reiseforsikring.

— Hvis du mister passet må dette straks meldes til lokalt politi. Man må også få en bekreftelse på at det er anmeldt, sier Enstad.

I flere norske byer kan man få nødpass på flyplassen. Det går ikke i utlandet.

Må møte personligDet er Spania og Tyrkia topper statistikken over anmeldte tyverier, men det er også dit flest nordmenn reiser. I flere norske byer er det mulig å få utsendt nødpass på flyplassen. Det går ikke i utlandet.

— Du må henvende deg til nærmeste ambassade eller generalkonsulatet og søke om nødpass. Hovedregelen, som vi ikke viker fra, er at du må møte opp personlig. Nødpass utstedes i ambassadens eller generalkonsulatets åpningstid. Gebyret er det samme som for et vanlig pass utstedt i Norge, sier Enstad.

Kan måtte reise langt

Man hva om det ikke er et konsulat i nærheten?

— Alle land er dekket av en ambassade eller generalkonsulat. Det kan godt hende at du må reise langt, men i flere land kan man fly innenlands uten pass, forklarer Enstad.

Det er også mulig å reise innen Schengen uten pass.

— Passet er det eneste norske legitimasjonsdokument som er godkjent i utlandet. Ved reiser innenfor Schengen kan det være nyttig å kontakte flyselskapet for å høre om andre bekreftelser på identifikasjon kan godtas av flyselskapet, sier Enstad.