— Lance gjør som alle amerikanere, går mot vest, til Lyngdal, påpeker Alv Tore Romedal og flirer en smule oppgitt over synspunktene til kollegaen i Lindesnes trekkspillklubb.

Det er svært delte meninger blant de landskjente trekkspillerne på sørspissen. Derfor har Fædrelandsvennen invitert tre av dem til en liten debatt før mandagens viktige folkeavstemning, som avgjør om Lindesnes skal samarbeid med Mandal og Marnardal, eller Lyngdal, Audnedal og Hægebostad.

20 fellesprosjekter

— Historisk sett har Lindesnes og Mandal hatt et godt samarbeid siden 70- og 80-tallet, nettopp fordi det har vært naturlig rent geografisk. I dag har vi over 20 viktige samarbeidsprosjekter og et godt naboskap. Staten ved fylkesmannen mener alle gode fellesprosjekter må fortsette i den nye kommunereformen, sier Romedal tydelig engasjert.

De godt kjente musikerne skyver høflighetsfrasene raskt under teppet og det går ikke lang tid før argumentene fyker over kaffebordet.

Med en rask replikk pisker trekkspilleder Atti Eikaas opp stemningen.

— Nå er Lyngdal i gang i Herdalen, Alv Tore. Snart har de boliger helt ved kommunegrensen, sier Eikaas og gliser mot Romedal.

Frykter gjeld og e-skatt

Lance Tørresen kommer forberedt og har med en hel liste av punkter som taler for ekteskap med Lyngdal. De fire første punktene er: Fare for demokratisk underskudd i Nye Lindesnes (NL), svekket økonomi i NL, vedlikeholdsprogrammet og næringsutviklingen i Lyngdal.

— Mandal har stor lånegjeld og vil øke eiendomsskatten til fire promille. Kanskje får vi skatten i Lindesnes også, men aldri på det nivået, sier Tørresen.

Eikaas frykter at viktig kulturarv skal gå tapt i en stor kommune og vil at Lindesnes skal stå alene. Han er småirritert på det han karakteriserer som statlig maktmisbruk.

— Det er helt uhørt at Staten skal tvinge kommunene sammen mot sin vilje. De som bestemmer i Oslo må holde seg for gode til å komme med trusler om å slå sammen kommuner med tvang. Jeg ønsker ikke at Lindesnes skal bli slukt i en stor kommune. I Mandal står de klar med parkeringsavgiften. Skal de kutte utgifter kan de starte i direktoratene, istedenfor å ta fra oss tilbud i bygde-Norge. De pengene de sparer på å slå sammen etater vil gå opp i spinningene når de nye sjefene krever høyere lønn. Vent og se, sier Eikaas.

- Følelsene avgjør

Den tidligere arkitekten Romedal tror ikke innbyggerne i Lindesnes er kapable til å styre retningsvalget de neste 40-50 årene.

— Jeg synes det er helt feil med folkeavstemning i dette tilfellet. Hvorfor skal ikke politikerne bestemme i en så viktig sak, spør Romedal.

De tre trekkspillerne argumenterte hardt om ønsket retningsvalg for Lindesnes, men smilet var aldri langt unna. Foto: Espen Sand

Kun én ting er de tre sånn smått enige om; prosessen rundt kommunereformen har vært for dårlig.— Informasjon til innbyggerne har vært helt fraværende i denne prosessen. Jeg tror folk ikke vet hva de egentlig stemmer over. Her blir det følelsene som avgjør, tror Romedal.

Ordfører tilbakeviser kritikken

Trekkspillernes mening om lite informasjon om kommunereformen er særdeles feil, mener Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffersen.

— Folk må ærlig talt mener det de vil, men jeg tror ikke det finnes en kommune i landet med større innbyggerinvolvering enn Lindesnes. Vi har hatt 5-6 folkemøter om reformen og på nettet finnes ualminnelig mye informasjon, sier Fardal Kristoffersen.

Ved kommunevalget stemte kun 60 prosent av innbyggerne i Lindesnes.

— Nå er dette en rådgivende folkeavstemning, men hvor mye vektlegges den om kun halvparten av befolkningen stemmer?

— Alle folkeavstemninger er rådgivende, men det vil være forkastelig om vi ikke lyttet til folket. Dagen vi åpnet for forhåndsstemmer var det kø utenfor rådhuset, så jeg har tro på at innbyggerne støtter opp om dette viktige valget, sier ordføreren.

- Mandal kan ikke stå alene

— Jeg er kjempespent, sier Mandals ordfører Alf Erik Andersen (Frp) før den rådgivende folkeavstemningen i Lindesnes. Utfallet får svært stor betydning for byen hans.

Mandal har nemlig gått helhjertet inn for «Nye Lindesnes» i kompaniskap med Marnardal og Lindenes, og har ikke noe alternativ klart dersom Lindesnes skulle gå mot vest og velge «Lyngdal 4».— Jeg håper på fortsatt samarbeid og har ikke lyst til å spekulere på hva som skjer om det ikke går. Men jeg har hele tiden sagt at Mandal ikke kan stå alene, sier Andersen.

— Da vi gikk inn i kommunereformen, mente vi det var naturlig for de fem kommunene i Lindesnesregionen å slå seg sammen. Men Åseral var negative med en gang, og senere hoppet Audnedal av, og da sto vi igjen med tre. Det er det vi fortsatt ser på som naturlig, og er det eneste kortet vi har, sier han.

— Jeg må innrømme at jeg personlig mente det var på tide å formalisere det interkommunale samarbeidet som kommunene i Knutepunkt Sørlandet, Lindesnesregionen og Listerregionen har skapt, sier Frp-ordføreren.

Men slik gikk det ikke, og nå håper han at Lindesnes ikke forlater dem:

— Det ville skape en splittelse i vestre Vest-Agder som er veldig uheldig, sier Andersen.