Trafikksikkerhet gjennom beltebruk, fartsgrense og helse sto i fokus under onsdagens aksjon

— Mange kunne vært reddet, det skal så lite til før flere overlever trafikkulykker, sier distriktsleder i UP, Øystein Krogstad.

Han trakk spesielt fram feil, eller ingen beltebruk som eksempel på det lille som skal til.

Øystein Krogstad (t.v) var godt fornøgd med dagens markering. Foto: Inger Marie Lien

— Det tar så kort tid å få på det beltet, og det kan redde så mange liv. Dessverre ser vi ofte feilsikring, spesielt når det er barn i bilen, sier Krogstad.En viktig del av aksjonen er å tenne fakler på E18 ved Sørlandshallen i Kristiansand.

Olsen kaller det en fin og viktig markering.

— De som kjører forbi her nå, kjenner godt til aksjonen, og det er viktig at de blir minnet på hvor store konsekvenser en trafikkulykke kan få, sier han.

Mål om nullvisjon

152 mennesker døde i trafikken i fjor. Det er 35 lavere enn 2013, men samtidig høyere enn 2012. Formålet med aksjonen er bevisstgjøring rundt egen kjøring for å bedre trafikksikkerheten. Målet er nullvisjon; null drepte og null hardt skadde i trafikkulykker.

— Vi må ha troen på nullvisjon. Vi kan ikke være fornøyde før det er null. Derfor skulle jeg ønske det var alkolås og beltelås på alle biler, det ville redusere antall ulykker kraftig, sier Krogstad.

Forslaget som i dag ble sendt fra helsedirektoratet om strengere regler for medikamentbruk og bilkjøring, ønsker han velkommen.

— En innstramming på dette punktet, skulle vært gjort for lenge siden, sier han.

Holdningskampanje

I tilegg til fakkelmarkeringen bestod aksjonen av en paneldebatt der politi, fylkesmann, vegdirektoratet, UP og Statens Vegvesen deltok. Her etterlyste spesielt Statens Vegvesen strengere krav til fornying av førerkort for eldre, og strengere krav til fritak for beltebruk.

Flere av deltakerne i debatten mente at en holdningskampanje må på plass.— Det burde ikke være de økonomiske grunnene ved bot som gjør at man bruker belte, uttalte politiadvokat Tove Haugland fra scenen.

Bak aksjonen står Trygg Trafikk, Statens Vegvesen område Agder, Aust- og Vest-Agder fylkeskommuner, Agder politidistrikt og Biskopen i Agder og Telemark.

Ole Rath, distriktsleder i Trygg Trafikk, mener aksjonen er viktig for å minne om at vi hele tiden må få repetisjon om holdninger rundt trafikksikkerhet.

— Det skjer mange ulykker som kunne vært unngått. Derfor må vi ha repetisjon om at fart, manglende beltebruk og lite oppmerksomhet på veien fort kan føre til stygge ulykker, sier han.

— Fartsgrensene er ikke satt for å irritere sjåførene, eller fordi vi vil at alle skal kjøre sakte, den er satt som en indikasjon på kroppens tålegrense viss ulykka først skulle være ute. Det må vi snart begynne å forstå, sier Rath.

Les også: