– I år reiser vi til Phuket i Thailand tidlig i desember, og vi kommer hjem i romjulen. Det blir tredje gang på de fire siste årene at vi drar bort i julen. I fjor var vi i USA, og nå drar vi til Thailand for andre gang. Vi synes det er godt å komme oss bort, da får jeg etterlengtet kvalitetstid med kona og våre tre gutter. Dette er også den tiden av året hvor dette passer best i forhold til min jobb i Start, forteller Start-direktør

– Det er begrenset hva vi får av tradisjonell julestemning når vi ligger på stranden, men vi elsker varmen og sol fra klar himmel. Forrige julaften i Thailand var det kylling rett fra grillen fra lokale selgere på stranden. Bestikk var ikke å oppdrive, men det spilte ingen rolle for våre gutter. Vi får ikke gått rundt juletreet og feiret tradisjonell norsk jul, men det passer perfekt for oss.

– Mer tid til kjernefamilien

– Hva slags forhold har du til jul?

– Da mine besteforeldre var i live, var jula en fantastisk tid hvor familien samlet seg hjemme hos dem. Da de forlot oss, og bestefar døde i 2013, forsvant noe av den gode julestemningen man var oppvokst med. Jeg har en stor familie som ser hverandre ofte i hverdagen, så vi trenger ikke julaften for å kunne se hverandre. Nå bruker vi heller jula for at vår egen kjernefamilie får mer tid sammen.

I fjor dro familien til USA. Da var familien innom sjømannskirken i julen.
Privat

– Da jeg var liten gikk vi rundt juletreet, og jeg husker ennå gleden over å åpne pakker. Vi gikk i Vågsbygd kirke på julaften, deretter spiste vi julemiddag hos besteforeldrene mine. Alle oss barn spiste så fort vi bare kunne for å få kunne gyve løs på pakkene så fort som mulig. For våre foreldre var det sikkert et lurveleven, men vi barna koste oss glugg. Jeg ser en stor forskjell på julefeiring for våre barn og da jeg selv var barn. Vi gledet oss vilt til å få akkurat det vi trengte, men mange barn i dag har det de trenger. Da er det fint å ha muligheten til å gi gode opplevelser i julegave. Mine barn er fullt klar over at det er ferien som er selve gaven, noe de er veldig takknemlig for.

Dropper julegaver

– Hva er fordelen med å reise bort i julen?

– Om man trenger en time-out, anbefaler jeg på det sterkeste å reise bort i jula om man har mulighet. I jula har man ofte mye på programmet, alle skal på julebord og det er avslutninger i øst og vest. Da er det best å dra før det virkelig barker i vei. Vi slipper å pynte til jul og sette opp juletreet. For mange kan jula bli mer et jag enn kos. Det å senke skuldrene, og investere i kvalitetstid, kan være fornuftig. For vår del så dropper vi heller julegaver og investerer i en familieferie. Vi har ingenting på agendaen når vi drar ned, da skal det være rolige dager på stranden eller ved bassenget. Neste år blir det kanskje Thailand igjen, men det finner vi ut av i januar.