Tidligere i år skrev vi omoldefarsnavn du godt kan velge nå, og mangefortalte også i tråden på forumet navnene på sine bestemødre og oldemødre.

Navneforsker Ivar Utne har gruppert dem, og trukket ut dem han har mest tro på fremover. Kanskje finner du drømmenavnet til din datter her? (Se faktaboks)

— Det er nok tryggere å finne et oldefarsnavn til babyen enn et oldemorsnavn. Sånn har det alltid vært. Guttenavn er mer tradisjonspreget og knyttet til oppkalling, mens det alltid har vært mer utskiftning for jentenavnene, og valgene er mer motepreget, sier Utne.

Dermed vil en del navn i listene være mer usikre å velge nå, men kanskje også desto mer spennende om du vil ha et navn som få andre velger.

Det sjeldne Edina har også klanger som mange liker nå, og det er kort. Det passer godt nå. Navneforsker Ivar Utne

Tradisjonsnavn kan godt bli motenavn

Men motene starter jo et sted, og motenavnene for jenter kan godt hentes fra slekten de også – men det er kanskje ikke så vanlig.

VÆR KREATIV PÅ ANDRENAVNET: Navneforsker Ivar Utne tror norske foreldre slipper kreativiteten løs særlig på navn nummer to, etter et trygt første fornavn. Han mener mange av navnene på listen godt kan fungere da. Foto: Universitetet i Bergen

— Flere av disse navnene har klang som foreldre liker nå, og de har samtidig gammel tradisjon i Norge. Slike er Amalie, Fernanda, Otelie, Otilje, Ovida og Severina. Flere av disse er i bruk nå, og det er ikke godt å vite hvor langt de når. Det sjeldne Edina har også klanger som mange liker, og det er kort. Det passer godt nå, men kanskje synes foreldre at det er litt for spesielt? Jeg synes at det kunne vært et fint valg, sier Utne.

  • Ikke alle ønsker et sjeldent navn til babyen sin, og da kan du finne mange fine navn påtopplistene for 2015. Og vil du gi barnet ditt et sjeldent navn, kan det jo være greit å sjekke at ikke navnet er på disse listene.

Naturnavn passer godt nå

Navn inspirert fra naturen er i ferd med å bli populære nå. Utne trekker fram Svanhild som et godt forslag til dem som vil velge et naturnavn som ikke er så mye brukt at det er i ferd med å bli utslitt.

— Myrthle er navnet på en plante. Det er også et navn som kom til Norge på 1800-tallet fra hjemvendte amerikafarere. Det kan godt brukes nå – enten med den skrivemåten eller mer norsk som Myrtel, sier Utne.

Navn som slutter på –ine er gode andrenavn, og var også brukt på den måten for hundre år siden. Navneforsker Ivar Utne

Utne forteller at vi også liker navn med «sol» i seg, men siden Solveig er så populært, kunne kanskje Solfrid være et godt alternativ.

Vi er mer kreative med navn nummer to

Mange av navnene på disse listene mener Utne godt kan fungere som navn nummer to.

For det er helst her vi slipper kreativiteten løs. Sammen med et trygt første navn kan navn som Pauline, Petrine eller Konstanse passe godt.

NATURNAVN: Navn inspirert fra naturen er i ferd med å bli populære nå. Navneforskeren trekker frem plantenavnet Myrthle/Myrtel. Foto: Illustrasjonsfoto NTB/ Scanpix

— Navn som slutter på –ine er gode andrenavn, og var også brukt på den måten for hundre år siden. De går fint i vår tid med dagens behov for å variere litt. Det er en god måte å bruke tradisjonsnavn på, sier Utne.Han synes godt man kan velge litt uvanlige andrenavn.

— Ferdinanda har veldig fin klang – det høres ut som musikk, og kan være fint som navn nummer to, sier Utne.

Vi unngår ikke æ, ø eller å bare for å være internasjonale

Noen av navnene på listen inneholder æ, ø eller å – det tror ikke Utne vil være til hinder for at foreldre skal velge dem.

BONDSKE NAVN: - I hundre år nå har vi bevisst valgt bort navn som oppfattes som bondske, og heller valg mer urbane navn, mener navneforsker Ivar Utne. Han tror ikke den trenden er i ferd med å snu helt ennå. Her en bondekone i Narvik rett etter krigsutbruddet i 1940. Foto: NTB Scanpix

— Den viktigste årsaken til at det er færre navn med disse bokstavene i nå, er at de først og fremst finnes i navn som ikke er populære for tiden, gjerne fordi de ikke er gamle nok. Men de kommer jo tilbake, og vi ser at omtrent like mange velger Aa som Å i navn som for eksempel Aaslaug/Åslaug, sier Utne.

Vi velger vekk bondenavn

I hundre år nå har vi bevisst valgt bort navn som oppfattes som bondske, og heller valg mer urbane navn. Utne tror ikke den trenden er i ferd med å snu helt ennå.

— Jeg tror for eksempel ikke at Norlaug er på vei inn helt ennå, av den grunn at det oppfattes for landlig, sier han.

  • Hvordan i all verden kan du finne på å kalle barnet det!? For et grusomt navn! Ja, noen sier helt feil ting når babynavnet offentliggjøres. Send dem inn på denne siden:20 gale reaksjoner på navnevalget

Fått med deg disse artiklene?

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.