I fjerde etasje i en gul murblokk på Torshov bor Synnøve Mjeldheim Skaar (29) og Ola Hermansen (31).

Magen til Skaar levner ingen tvil: om noen måneder skal to bli til tre. Hun har for tiden, i tråd med anbefalinger fra helsemyndighetene, et ikke-eksisterende forhold til alkohol.

Og også Hermansen forteller at graviditeten har markert et skifte for hans egen del.

– Det har blitt en form for automatisk reduksjon. Det henger blant annet sammen med at de sosiale settingene har forandret seg. Vi drar ikke ut på byen for tiden, akkurat. Men også her hjemme blir det annerledes – før kunne vi dele en flaske vin på en fredag kveld. Jeg åpner langt sjeldnere en vinflaske nå, og i alle fall ikke en veldig god en, forteller han.

Sjekk hvor i landet det blir født færrest barn:

– Unikt i et internasjonalt perspektiv

Ekteparet Skaar og Hermansen er langt ifra de eneste. At gravide kvinner gjør noe annet enn å kutte alkoholkonsumet helt ut, er svært uvanlig og på grensen til uhørt. Men psykolog Sonja Mellingsens doktorgradsavhandling viser at også menn korker flasken under svangerskapet, selv om deres forbruk ikke har noen direkte innvirkning på fosterets helse.

– Det er en betydelig forskjell på hvordan menn drikker før og under partnerens svangerskap. Både når det kommer til hvor ofte og hvor mange enheter som går med når de først drikker, sier hun.

Utslaget vises sterkest hos førstegangsfedre. De reduserer «tung episodisk drikking» med 30 prosent i måneden, fra ca 1,7 til ca 1,2 ganger. Statistisk sett vil det si at annenhver førstegangsfar drar på fylla én gang mindre i måneden etter at partneren blir gravid. Studien viser også at to av hundre fedre kutter alkoholen helt ut i denne perioden.

Stipendiaten har jobbet i klinisk rusbehandling i mange år. Hun forteller at fedrenes alkokutt er unikt og overraskende i et internasjonalt perspektiv, og at det kan forstås både som et uttrykk for en tidlig identifisering med farsrollen og som et resultat av den høye graden likestilling mellom kjønnene i Norge.

– Utifra studien virker det ikke som presset kommer fra mor. Endringen ser ut til å komme innenfra hos mennene, men denne kan jo være et resultat av forventinger utenfra, forklarer hun.

Sjekk den «mammapakken»:

VINKLUBB: Hermansen er en av de siste i guttegjengen som blir far. Han forteller at da flere av kameratene var blitt fedre, opprettet de en vinklubb. – Nå ser jeg at vinklubben funker som en fin unnskyldning. Det høres jo mer legitimt ut å møte vinklubben enn å stikke på byen, ler han. Foto: Ingar Storfjell

Likestilling eller hensynsfulle menn?

Også Synnøve Skaar tror samfunnet er med på å forme hvordan mennene oppfører seg. Som eksempel forteller hun fra årets vinterferie da hun og ektemannen var på ferie i USA. Som gravid for første gang ble hun fort obs på de små, men for henne betydelige forskjellene på tilrettelegging for gravide.

Hun forteller at mens norske bartendere tar det å lage alkoholfrie drinker som en utfordring, ble hun av de amerikanske bare tilbudt brus.

– I Norge strekker vi oss langt for å tilpasse oss alle mulige behov. At vi er så gode på å ta hensyn, former kanskje også hvordan folk oppfører seg, sier hun.

Skaar tror det kan ligge noe i likestillingsperspektivet til Mellingen, men ektemannen nøler mer med å bruke dét ordet.

– Om det å bry seg for hvordan kona har det er et tegn på likestilling, så kan du vel si det. For meg handler det mer om å ta hensyn. For eksempel hadde vi mer øl i kjøleskapet før. Nå som det bare er jeg som skal ha det, skal det mye mer til for å kjøpe inn en sixpack til helgen. Da føler jeg på at jeg handler kun til meg, forteller han.

Vi må ikke sykeligjøre kresenhet, mener nevrolog:

– Fedre er mer og tidligere engasjert

Hanne Charlotte Schjelderup-Eriksen, leder i Jordmorforbundet NSF, ser med svært positive øyne på avhandlingen og det hun opplever som stadig mer involverte fedre.

– Jeg har inntrykk av at vordende fedre er mer opptatt av graviditeten og mer engasjerte i farsrollen på et tidligere tidspunkt enn de var tidligere. At de ser på redusert alkoholbruk som et felles prosjekt under mors graviditet, er gledelig. Det er med på å styrke parforholdet. Mitt inntrykk er at fedrene selv er initiativtaker til å drikke mindre alkohol, sier hun.

– Jeg tenker jo i den situasjonen jeg er nå at jeg skal bli far snart, det er klart. Det er ikke noe jeg utsetter til ungen er der, sier Ola Hermansen.

Han ser bort på kona som sitter til høyre for ham i sofaen. Skaar forteller at hun naturligvis ikke ville likt om mannen dro på fest hver helg frem til barnet var født.

– Det hadde nok skapt litt dårlig stemning. En del av det å bli foreldre handler selvsagt om å oppgi noen av de frihetene vi har hatt frem til nå, sier Synnøve Skaar.

– Og det var jo noe vi tenkte over før vi bestemte oss for at vi hadde lyst på barn, istemmer ektemannen.

Les mer om baby, fødsel og graviditet:

Og hvordan velger du navn til den lille? Se våre herlige navnesaker: