Hvor er det egentlig katteskinnet har gjort av seg nå da? Tek.no har testet Weenect Cats.

Spørsmålet kan tidvis virke like vanskelig å besvare som hva meningen med livet er. Men et lite knippe selskaper gjør nå sitt ytterste for å hjelpe oss, og ett av disse er franske Weenect.

Dingsen er på størrelse med et røykvarslerbatteri, og den skjuler en mengde teknologi. Viktigst av alt er en GPS-mottaker og en sender for mobilnettet.

2G rundt halsen

Det er ikke allverden til båndbredde katten får rundt halsen, ettersom det er en 2G-tilkobling, men det er tilstrekkelig til at GPS-dataene løpende kan oversendes det store vide internettet.

Den skal også la deg ringe katten din, og har dermed en høyttaler innebygget.

Innendørs kan høyttaleren brukes til å lokalisere kattesniken, som naturligvis sitter ... oppå kjøkkenskapet, inni skohylla eller et annet sted som disse dyrene våre betrakter som mer eksklusivt enn Hilton og Waldorf Astoria til sammen.

Til sist er det en liten vibrasjonsmotor inni dingsen som skal kunne gjøre ett eller annet.

Akkurat hva den er godt for vet jeg ikke helt, men over tid kan den kanskje brukes rett i forkant av at katten får godsaker, slik at den forbinder den lette vibrasjonen med kattemat i gourmetklassen.

Ettersom katten min er en anelse treig i oppfattelsen, for ikke å si sta, vil det nok ta lenger tid å trene den opp til å følge dette signalet enn jeg har til rådighet i denne testen.

KART: Slik ser løsningen ut når alt virker som det skal. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et produkt i løpende utviklingBrukervennligheten er uansett god når brikken faktisk er i drift, men det aller enkleste kan faktisk være litt kinkig her. Å skru av og på brikken fungerer ikke helt som man skulle tro.

Et trykk på knappen sørger for litt blinking, før den skrur seg av igjen. I stedet må man holde inne knappen til den gir fra seg et høyt pip.

Gir man knappen et langt eller kort trykk mens den er på sender den en SOS-tekstmelding til eieren.

Det er praktisk, ettersom knappen sannsynligvis er det første noen vil trykke på dersom de finner katten din og plukker den opp.

Vil man skru den av må man i stedet trykke tre ganger i rask rekkefølge på knappen.

Hvordan vil dette virke? Som jeg nevnte er katten min en stabeis.

Han heter Plumbo og er en forholdsvis diger kastrert hannkatt av rasen Gatemixus Bergensis, også kjent som god blanding. Han har aldri sett et halsbånd han ikke har fått av seg.

Det var klart for overvåking med et detaljnivå som ville gjort Vladimir Putin grønn av misunnelse.

Forfølg kjæledyret i sanntid

Sporingsbrikken har tre ulike moduser:

  • Sanntidsmodus, hvor den overfører data konstant

  • Smartmodus, hvor den overfører data hvert femte minutt hvis katten beveger seg

  • Hvilemodus, hvor den bare sender posisjonsdata når du ber om det.

  • med bare mobilnettet oppe til du ber om en posisjon.

Første kveld gikk med til å følge katten på kartet med Weenecten i sanntidsmodus.

Det er mildt sagt fascinerende å se på, for kartet oppdaterer seg løpende, og posisjonen er svært presis.

Jeg så det lille potemerket flytte seg fra hage til hage rundt nabohusene, og akkurat da han begynte å bevege seg litt langt unna huset, så jeg at han snudde og begynte på returen.

Batteriet døde imidlertid fort hen.

I starten så det ut til å kunne klare seg i nærmere ett døgn i sanntidsmodus, men etter å ha bikket under 70 prosent tappet sporingsbrikken strømmen vesentlig raskere enn i starten.

OVERSIKT: Den går hit, den går dit, den går bort en liten bit ... det var muligens en evighetsmaskin Plumbo skulle hatt rundt halsen. Men inntil fire dager batteritid i dvalemodus gir en viss frihet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Massevis av spennende informasjonResten av kvelden gikk med til å tukle med innstillingene på Weenects sider. Og de er det veldig mange av.

Jeg kan for eksempel velge å se historikken for et selvvalgt tidsområde, eller et sted mellom den siste timen og det siste døgnet.

Og jeg kan ikke si annet enn at Plumbo samvittighetsfullt patruljerer området mellom veien jeg bor i og naboveien.

Han ser ikke ut til å ta mange avstikkere utenfor den lille tungen mellom de to veiene. Vi snakker om to-tre hundre meter i alle retninger rundt huset.

Over tid kan man aktivere et varmekart også, som gir deg oversikt over hvor katten foretrekker å være. Innledningsvis er det åpenbart at han trives veldig godt i hagen hos naboen, der også nabokatten bor.

De to går som regel godt overens, og de bytter gjerne på å ligge oppå og under gelenderet på verandaen til huset.

PLUMBO: Weenect Cats veier bare 25 gram og er dermed knøttliten i forhold til Plumbo som bærer rundt på den. Det virker faktisk ikke som om han merker sporingsbrikken i det hele tatt. Den burde likevel være høyst overkommelig også for mindre katter. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Trygghet når den virker, frustrasjon når den ikke melder segNå som det er varmt om dagene foretrekker katten å gå ute om nettene, og å sove inne mens sola står på.

Dermed holdt Plumbo seg ute helt til batteriet var tomt. Og her kommer jeg til det første punktet der en slik sporingsdings kanskje ikke er så kjekk å ha.

Når man har sett i detalj hvor katten går gjennom mange timer, og det i tillegg er nytt for både eier og katt at noe skal henge fast rundt halsen, blir man raskt usikker på hva som skjer når signalet har stoppet i flere timer utendørs.

ANNET HALSBÅND: Et vanlig halsbånd ble løsningen når seletøyet som fulgte med ikke passet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sitter katten fast? Har utløsermekanismen i halsbåndet virket?Har det endelig bikket over for dyret? Kan han ha klikket i vinkel med poter, haler og ører i alle himmelretninger for å få av seg halsbåndet på egen hånd?

Den siste posisjonen som ble registrert av brikken var naturligvis midt uti et tett brenneslekratt. Et håndmalt skilt markerte tydelig at tomtens eiere ønsket svigresset sitt i fred.

Skilt eller ei er det usannsynlig at jeg hadde lett etter sporingsbrikken her, dersom katten ellers kom til rette. Og en liten time senere gjorde han nettopp det, med både halsbånd og brikke på plass.

Ny lading og Smart-modus ble valgt fra første øyeblikk, før katten tok seg ut i verden igjen.

Dekning er naturligvis et tema med disse brikkene. Det satte den første og ødelagte brikken vi fikk fokus på.

Den kom ut av pappesken med en sprekk som fulgte hele den ene langsiden. Innledningsvis forsøkte jeg å bruke den i påvente av ny, men dekningen så ut til å være dårlig.

Den var sjelden over 20 prosent, og brikket koblet fra i tide og utide.

Den nye brikken er sjelden under 20 prosent dekning, og som regel over 60 prosent. Arbeidsteorien er at antennen var slått løs på innsiden av den første.

Defekte produkter eller fraktproblemer kan dukke opp overalt, og påvirker ikke vurderingen i seg selv.

Men når brikken faller av nettet uten forklaring setter det til en viss grad fokus på at vi er på vei over i en verden der 2G med tiden skal erstattes av nyere teknologier.

Dekningen på LTE-båndene er i ferd med å bli bedre enn den er og har vært på gamle 2G.

Det er altså fornuftig å sjekke et dekningskart før du investerer i en slik dings, og der bør du skru av både 3G og 4G i visningen.

Vær obs på at om du er helt i utkanten av 2G-dekningen din vil brikken, akkurat som en mobiltelefon, jobbe hardere med å opprettholde tilkoblingen og dermed bruke opp et ganske magert batteri fortere.

Bruke telefonen: Denne mobilen har det beste kameraet

GJERDE: Du kan sette opp et geogjerde slik at du blir varslet om katten streifer utenfor. Kanskje bor du, som meg, i et rolig nabolag med en større bilvei et lite stykke unna. Da kan det være greit med et hint før katten kommer så nærme at den krysser veien. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Erfaringene etter to uker med kattesporingWeenects sider er der all den praktiske informasjonen dukker opp. Her er det tydelig at selskapet jobber med løsningen fortløpende, ifølge Tek.no.

Nye funksjoner kommer til, og knapper får seg en visuell puss nå og da. En periode av testen dukket det opp en kodesnutt som overskrift på ett av skjermbildene, og noen dager etterpå var den borte igjen.

Dette er altså et vel så levende produkt som katten du putter brikken på.

Småbugs som kodesnutten plaget meg ikke så veldig. De viser at slike løsninger er en ganske ny produktkategori, i hvert fall om mobildekningen skal med.

Men mest av alt viser de at det jobbes med å forbedre tjenesten ytterligere, og slikt liker vi å se.

En av de stiligste funksjonene her er varmekartet som vi nevnte litt tidligere. I kombinasjon med satellittbilder blir det ekstremt tydelig hvor pelsballen liker å oppholde seg.Det gir kunnskap som kan være til nytte også om katten senere kommer bort uten halsbåndet på seg eller med flatt batteri.

Er det en flekk i hagen to hus unna som er knallrød på varmekartet? Da ville det vært det første stedet jeg sjekket.

Brikken viser også med all tydelighet streifene katten gjør utenfor eget territore. Plumbo er en bedagelig herre mesteparten av tiden, men en gang nå og da trekker han tydeligvis til skogs.

Litt artig er det at nettsidens historikkvisning har en play-knapp, som viser frem kattens bevegelser i kronologisk rekkefølge.

Dermed får man enda bedre innblikk i kattens bevegelsesmønster.

Har den for eksempel et sted den pleier å gå når den sist befant seg utenfor garasjen nedi gata?

Det virker kanskje ikke så nyttig ved første øyekast, men samtidig er ett av problemene med å lete etter kjæledyr på villspor at man ikke vet hvor man skal begynne.

I seg selv skal jo Weenect Cats gjøre det enkelt å finne katten ved at GPS-en står på, men dataene som kommer ut kan også bidra til å gjøre det vesentlig enklere å finne rabagasten også når GPS-en er av.

Irriterende å måtte vente på lading

Den viktigste innsigelsen vi har mot Weenect Cats er imidlertid at den ikke har utskiftbart batteri.

Den lader svært raskt i den medfølgende ladekrybben, men det forutsetter likevel at katten må være inne litt, hvis den skal ha med seg brikken ut igjen.

Ellers kommer løsningen med sin egen app som virker både på iOS og Android. Appen skiller seg en del fra nettsidene ved å blant annet ikke inkluderer varmekartet.

I stedet får jeg samtidig posisjonsoversikt for både brikke og telefon, slik at jeg kan spasere direkte mot katten når den er ute.

En slags kompassfunksjon skal også vise hvilken vei jeg må gå for å finne katten, men erfaringene så langt er at nålen er ganske virrete av seg. Har du erfaring med å følge deg selv som prikk på Google Maps er det like greit å gå etter kartet.

Oppringning og styring av vibrasjonen lar seg også gjøre via appen.

APPEN: Android-appen er enkel å bruke, men struktur og navn er ikke helt lik nettsidene. Android- og iOS-appene er imidlertid helt like hverandre. Foto: Finn-Jarle Kvalheim, Tek.no

Noe avvik mellom nettsider og appEn liten ulempe med appen er at knappene ikke alltid har akkurat samme navn eller beskrivelse som i nettsidene. Her ser vi igjen et tegn på at hele løsningen er under utvikling, og får flere funksjoner, mens vi bruker den.

Foreløpig har for eksempel knappen som skal vise hvor aktiv katten er ingen funksjon.

Det skal altså bli mulig å få et enda bedre inntrykk av om katten er en latsabb eller ei, men foreløpig er ikke dette lagt inn i appen eller på nettsidene.

Det er verdt å nevne at brikken selv kan ta seg av utsending av e-post eller SMS hvis batteriet blir dårlig.

KATTEFINNER: En slags utvidet virkelighet skal hjelpe deg å finne katten. Bortsett fra når katten hører deg, og vandrer hjem igjen mens du følger det digitale sporet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I utgangspunktet er e-postvarsling satt opp, og av en eller annen grunn er e-postene jeg får på fransk.Men kontoen ble opprinnelig satt opp av selskapet, og det kan være så enkelt som at jeg ikke har funnet språkinnstillingene ennå.

Tjenesten er abonnementsbasert, og det følger med én måned gratis bruk av den. Deretter betaler man periodevis, enten per måned, per år eller per to år.

Kjøper man to år i slengen koster det knappe 800 kroner, eller 33 kroner i måneden.

Noen minutter oppringning i løpet av hver måned er inkludert, men varsling via tekstmeldinger er holdt utenfor. Det kan virke merkelig, men jeg mistenker at dette handler om å holde abonnementsprisene nede, og for mange av oss er e-post og app et fullgodt alternativ.

PLUMBO: Brikken viser aktivitet ved å blinke. Det røde lyset indikerer at den mangler GPS-dekning. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Helt til sluttAlt i alt er dette et knallgodt produkt. Enkelt beskrevet er det trygghet, læring og ikke så rent lite underholdning i samme knøttlille kinderegg.

Men tryggheten og moroa er ikke helt gratis. Selve brikken må du regne med å betale 1850 kroner for, mens abonnement koster 800 kroner for en toårsperiode. Det er mulig å abonnere måned for måned, men da blir prisen rundt det dobbelte.

Les mer om testen her

Karakter: 10/10

Pluss:

  • Enkel å bruke

  • Viser kattens vanlige oppholdssteder

  • Inntil fire dager batteritid

  • Veldig kompakt

  • Apper for iOS og Android

  • Svært funksjonsrik

  • Passer på alle typer halsbånd og seletøy

  • Oversikt over historikk

  • Du trenger ikke å være i nærheten for å spore

Minus:

  • Ikke utskiftbart batteri — må lades

  • Historikkvisning kun ett døgn av gangen

  • Noe avvik mellom nettsider og app

  • Medfølgende seletøy passer best for små katter

Mediehuset Tek.no er eid av TU Media.

Iphone-trikset du ikke visste om

USA får sin første burgersjappe hvor hamburgerne lages av roboter

Spotify med skarpe anklager mot Apple, som kanskje snuser på Tidal