På togstasjonen, i flyet eller når vi støvsuger — bråket overdøver ofte musikken i hodetelefonene våre. Men det går an å velge bort forstyrrende lyd.

— Hodetelefoner med aktiv støyredusering analyserer lyd og speilvender den. Det er akkurat som i matematikk, pluss én og minus én nøytraliserer hverandre, forklarer Elisabeth Forsman, universitetsadjunkt ved Luleå tekniske universitet og tidligere profesjonell lydtekniker.

Forsov du deg i dag?

Skåner ørene

BEDRE: Universitetsadjunkt ved Luleå tekniske universitet, Elisabeth Forsman, mener hodetelefoner med støydemping er bedre for ørene. FOTO: Luleå tekniska universitet

Den store utfordringen er å ikke fjerne nyanser i musikken. Når støy raderes vekk, forsvinner nemlig annen lyd samtidig.Men den totale lytteopplevelsen blir tross alt mye bedre med støyredusering enn uten. En viktig gevinst er at man ikke trenger å skru opp volumet for å overdøve bakgrunnslyd.

— Det gjør at denne typen hodetelefoner er bedre for ørene. Å høre på musikk på altfor høyt volum kan skade hørselen, sier Elisabeth Forsman.

karaktererhodetelefoner.JPG

Ikke som i reklamen

Ifølge reklamen kan hodetelefonene ta bort 95 prosent av støyen, men fullt så bra opplever vi ikke at de presterer i vår test.

Resultatet blir utmerket for monotone basslyder som togets motor og støvsugerens vifte, men det fungerer dårligere for tilfeldige lyder som barneskrik og gnissing fra togbremser.

Samtlige modeller i testen skal også fungere som headset for mobilen. Noen av produktene er heldekkende hodetelefoner, såkalte «over ear», mens resten er av typen halvdekkende, eller «on ear»

De heldekkende hodetelefonene gir en bedre lydopplevelse, men de blir også mer klumpete og varmere. «on ear»-hodetelefonene slipper inn mer luft, men også mer støy.

Det beste fra to verdener

TESTVINNER: Samsung level On Wireless er best i test. FOTO: Samsung

Testvinner Samsung Level On Wireless er en slags mellomting mellom hel— og halvdekkende. Lydkvaliteten er blant de bedre i testen, og hodetelefonene er veldig praktiske å ta med seg – noe som blir en vinnerkombinasjon.Andersson CDH 3.1 som er testens billigste modell, kåres til beste budsjettvalg. De er riktignok klumpete, og har ikke like mange funksjoner som de øvrige, men lyden er utmerket.

Hvilken modell man skal velge, kommer an på hvilke egenskaper man er mest opptatt av. Passformen til akkurat ditt hode er selvsagt også viktig.

- Det er en fordel å prøve hodetelefonene før du kjøper, så du får et par som passer akkurat deg, sier Elisabeth Forsman.

Nb! Grunnen til at de populære Bose QC 25 ikke er tatt med i testen er at disse falt utenfor ønsket prisspenn (i Sverige hvor testen er gjennomført koster disse mer enn Sennheiser-modellen som er med ).

Hodetelefonene viser hvem du er: Signaleffekt viktigere enn lydkvalitet