På besøk i Kristiansand kan man nyte mye god mat i flotte restaurantlokaler. Her fra nyoppstartede Smak & Behag i Dronningens Gate.
På besøk i Kristiansand kan man nyte mye god mat i flotte restaurantlokaler. Her fra nyoppstartede Smak & Behag i Dronningens Gate.

Restaurant med Michelin-stjerne, lei et fyr – eller bare slapp av i en urban liten storby. Dette er ferie på Sørlandet

Sørlandet er kjent som en yndet feriedestinasjon for nordmenn i sommermånedene, men landsdelen har mye å by på også utenom sesong.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

Mange hadde nok planlagt tur til store europeiske byer på vårparten for å slippe unna vinter og tidlig vår i kalde Norge, men i mangel på utenlandske alternativer, seiler Sørlandet opp som et fullgodt alternativ.

– Våren er jo den vakreste tiden på Sørlandet, pleier jeg å si.

Det sier hotellsjef på Hotell Norge Lillesand, Beate Topfer. Hun og hotellsjefen på Lindesnes Havhotell kommer med sine tips øst og vest for Kristiansand, men mer om det siden.

– Sørlandet har utrolig mye å by på. Alt fra det urbane i Kristiansand og Arendal, til det naturskjønne langs kysten både vestover fra Lindesnes og for eksempel Blindleia utenfor Lillesand, sier Elisabeth Høibo i Visit Sørlandet.

Hun trekker fram sine personlige favoritter for dem som kunne tenkt seg en avslappende og urban ferie i første halvår av 2021:

I Kristiansand er det et stort utvalg av hoteller. Sørlandets største hotell, Scandic Kristiansand Bystranda ligger flott til på Kristiansands mest besøkte strand, og holder høy standard. I tillegg til å ligge flott til ligger hotellet vegg i vegg med Sørlandets største badeland, Aquarama bad og spaavdelingen med samme navn. Mer avslappende blir det ikke.

Se oversikt over hoteller her.

Om man velger å sjekke inn som gjest på tradisjonsrike Caledonien eller ei, så kan man uansett nyte den fasjonable skybaren Club 21 i hotellets toppetasje. Her kan man nyte en herlig aperitiff mens man ser utover Odderøya og innseilingen til Kristiansand.

Det fine med Kristiansand er at avstandene er små, så turen fra hotellet eller skybaren til en av de mange flotte restaurantene er kort.

Her kan man enten gå ned på Fiskebrygga for å virkelig få følelsen av Sørlandet. Her kan man velge mellom et stort utvalg av restauranter og prisklasser. Et godt fiskemåltid, en meksikansk aften eller en pizza. Ellers kan man ta seg et måltid midt i byen hos en av de mange flott restaurantene som ligger på rekke og rad opp Kristiansands paradegate, Markens gate. Her får man et utsøkt italiensk måltid hos Bellini, en autentisk indisk opplevelse hos hele Norges Saritas på Mother India, en tur på Bønder i Byen på Torvet, eller bare noen få hundremeter bortenfor til en særegen restaurant med navn Smak & Behag.

Se en oversikt over restauranter og uteplasser på Sørlandet her.

I tillegg til mat og hygge kan det anbefales en kulturell aften i konserthuset Kilden teater og konserthus helt nede i sjøkanten vest i Kvadraturen. Her har man oppsetninger til enhver smak, og det anbefales å holde seg oppdatert på programmet til Kilden her.

I tillegg er det verdt å nevne fortet på Møvik som ble utrustet av tyskerne under andre verdenskrig. Kanonen her er den nest største landbaserte kanonen av sitt slag, og er restaurert i original utsmykking. Kanonen er fenomenalt vedlikeholdt, og museet som er bygd opp i samband med fortet holder høy internasjonal standard.

Se museumsoversikten her.

«Lille Prekestolen» finner man vest for Kristiansand, på veien dit går man også forbi «Lille kjeragbolten».

Tur og opplevelser på Sørlandet

For dem som gjerne ønsker en opplevelse utenfor – eller i lag med det urbane er Sørlandet et yndet feriemål for dem som jakter det naturskjønne, det er i hvert fall Kathrine Ubostad på Lindesnes Havhotell klar på.

– Å feriere vest for Kristiansand er et Eldorado. Ikke bare for dem som kommer utenfra, men også for oss som bor i nærområdet.

Selv er hun ivrig turgåer, og en av dem som bader året gjennom, uansett vær og vind. Men hennes første tips er ikke like vågalt som en tur i sjøen midtvinters.

Hotellsjef på Lindesnes Havhotell, Kathrine Ubostad.

– Vi har ikke nordlys her nede, men vi har fyrlys, og Lindesnes fyr må man bare få med seg. For å gjøre det enda mer spennende anbefaler jeg å reise dit på nattomvisning. Det foregår hver fredag nå i vinterhalvåret. Her blir man møtt av fyrvokter som forteller en del om fyret, og blir med på nattevandring i området, go får sett fyret når det virkelig er på jobb. Det er en veldig kul opplevelse, fortsetter hotellsjefen.

Slik ser Lindesnes Fyr ut etter mørkets frembrudd.

I tillegg trekker hun fram kyststien på Lista, som kan oppleves både til fots, men også på sykkel eller elsykkel. Her kan man også ta turen innom Lista fyr, et litt mindre kjent, men også spesielt fyr hvor man også får med seg de nydelige Lista-strendene. Og er man i nærområdet kan man gjerne få med seg litt av den amerikanske kulturen på Lista. For her var en av de største utvandringene til USA på 1900-tallet.

– Da kan man ta turen til den amerikanske butikken Trunken, få seg amerikanske pannekaker på Larsen’s bakery eller gå på restauranten 8th Avenue, forteller Ubostad videre.

En siste turperle som ligger i gamle Vest-Agder er nord for Kristiansand i Vennesla. Her kan man gå tømmerrenna.

Tømmerrenna i Vennesla er en fin tur i naturskjønne omgivelser.

En kulinarisk opplevelse på Under

En drøy mil fra Lindesnes fyr finner man den undersjøiske restauranten Under. Restauranten er den eneste på Sørlandet med Michelin-stjerne, men skal man innom der bør man planlegge litt i forkant.

– Skal man spise der i helga bør man nok bestille 3–4 måneder i forkant, men kan man ta turen på onsdag eller torsdag, så er det gode muligheter på kortere varsel. Spesielt fram til starten av april, forteller Ubostad som også sier det kan kombineres med overnatting på Lindesnes Havhotell som ligger like i nærheten av restauranten.

Les mer om Under her

Unik natur i øst

Beate Topfer er hotellsjef på Hotell Norge i Lillesand, en sørlandsperle en snau halvtime øst for Kristiansand. Hun anbefaler en tur til Lillesand utenfor sesong.

– Lillesand er veldig populær i sesong, men like fin – og kanskje finere på vårparten, da du får byen mer for deg selv. Vi har en unik natur i gåavstand til byen med turområder med utsikt utover sjøen mot Danmark. I tillegg er ikoniske Brekkestø og Blindleia bare en kort biltur unna, forteller Topfer.

Les mer om Lillesand som destinasjon her

Med Lillesand som base er det en times kjøring østover til sjøfartsbyen Risør i øst, hvor du kan spasere gjennom den kjente trebyen som har sine røtter tilbake til 1647, og seinere ble bygd opp igjen etter den fatale brannen i 1861.

På veien passerer du Arendal. En by med langt flere muligheter enn ved første øyekast.

Les her for å gå i dybden på mulighetene i Arendal

I området rundt byen er det lagt til rette for stisykling, både for dem som vil ha seg en rolig sykkeltur, men kanskje spesielt for dem som ønsker seg litt fart og spenning. Og for dem som ønsker en rolig ferie, og slippe hverdagens mas er øyene utenfor Arendal det perfekte reisemål.

Her kan man leie et hus på Merdø, en bilfri øy hvor det går båt ut hver dag, og som er en attraktiv feriedestinasjon for sørlendinger, eller man kan leie Store Torungen fyr for en eksklusiv opplevelse i Sørlandets skjærgård.