Annonsørinnhold

Sleeve, Stethoscope
Mode of transport, Motor vehicle, Automotive design, Smile
Flash photography, Street fashion, Sleeve, Smile

Møt pandemiens

førstelinje

Legen

- Lege -

Etter å ha jobbet ett år med coronapasientene blir hun smittet på jobb. Så blir mannen alvorlig coronasyk.

Canan Sever

Alder: 41 år

Yrke: Overlege

Har hatt ansvaret for å undervise alle sykepleierne på sykehuset om corona.

– Det er en tøff situasjon å stå i. 

I løpet av en uke anslår hun at hun møter opp mot 100 ulike personer på jobb. Med gjennomsnittlig liggetid på cirka fire dager er det høy turnover på avdelingen. Canan har også hatt ansvaret for å undervise alle sykepleierne på sykehuset om corona. 

Det siste året har det vært hektisk på infeksjonsavdelingen på Lovisenberg sykehus i Oslo. Til vanlig behandler de alt fra nyrebekkenbetennelse til lungebetennelse og tuberkulose.

Men da pandemien traff i fjor, tok coronapasientene over store deler av sengeposten.

Inne på vaktrommet peker Canan Sever på en graf som svinger opp og ned – en coronasmittet har for lite oksygen i blodet. Ikledd et hvitt skaut, beskyttelsesbriller og munnbind har overlegen det siste året jobbet tett på de aller sykeste coronapasientene.

– Jeg møter folk på sitt mest slitne i livet, fulle av ledninger og utstyr. Det er begrenset hva de klarer å ta inn over seg. Derfor må jeg ofte tett innpå dem for å snakke om viktige ting, samtidig som jeg ser at de sliter med å overleve.

Health care provider, Medical equipment, Hospital bed, Patient, Scrubs

To år gammel flyttet hun til Norge fra Tyrkia. Faren hennes var den første tyrkiske imamen som ble sendt hit på starten av 80-tallet. I dag bor hun sammen med ektemannen på Grünerløkka i Oslo.

Da pandemien traff, ble de to enige om å begrense kontakten med andre på grunn av jobben hennes. Derfor har han kjørt henne på jobb hver eneste dag.

– Jeg jobber vel vitende om at jeg har større risiko for å bli smittet. Samtidig har jeg kunnskapen og verktøyene for å kunne gjøre noe, og det er en stor motivasjon å vite at innsatsen man gjør, virkelig betyr noe.

I februar blir hun selv smittet etter å ha jobbet med coronapasientene i ett år. Samtidig finner hun ut at hun er gravid. Smitten sniker seg med hjem til mannen.

 – Jeg var kjemperedd. Tidligere i pandemien tenkte jeg at det ville gå fint hvis jeg ble smittet, men nå satt jeg der og tenkte: Hvordan går det med ungen min nå? Kommer jeg til å klare å fullføre svangerskapet?

Heldigvis finner hun god støtte i kollegaene på jobb, og med et mildere forløp er hun på bedringens vei etter en uke. Mannen derimot blir verre og rammes av den harde andreuken av sykdommen.

Siden de sogner til Lovisenberg sykehus, blir han lagt inn på avdelingen hennes mens hun sitter hjemme i isolasjon.


– Da fikk også jeg oppleve hvordan det var å være pårørende. Jeg var veldig bekymret, men da han ble bedre, kom fornuften tilbake. Jeg så også hvor drilla sykepleierne har blitt. De var utrolig omsorgsfulle, profesjonelle og hjelpsomme i en tung tid. 

– Det var godt å se, men jeg hadde likevel dårlig samvittighet.

Til tross for tosidigheten i situasjonen har det vært viktig for Canan å bruke all kunnskapen hun har under pandemien. 

– Jeg har vært stolt og glad for å kunne bidra. Det koster så klart å leve med en visshet om at du både utsetter deg selv og dine nærmeste for en større risiko på grunn av jobben du gjør. Men samtidig er den umiddelbare gevinsten av å se folk bli bedre, så stor.

Innvandrere i corona-utsatte yrker

Mens smitterisikoen faller for resten av befolkningen, er forskerne tydelige på at de som må møte på jobb fysisk sannsynligvis har flere kontaktpunkter. Tallene viser at pandemien har rammet deler av den norske innvandrerbefolkningen hardt, og nær halvparten av dem som har hatt korona i Norge, har innvandrerbakgrunn. Utsatte yrker trekkes frem som en av flere faktorer som kan forklare smitte. I disse yrkene blir flest smittet – fra høyest til lavest: 1. Kafé-/gatekjøkkenmedarbeider 2. Taxisjåfør 3. Servitør 4. Buss- og trikkesjåfør 5. Bartender 6. Barnehageassistent 7. Renholder 8. Sykepleier 9. Frisør 10. Butikkmedarbeider 11. Barnehagelærer 12. Grunnskolelærer 13. Hotellresepsjonist 14. Personlig trener/aktivitetsinstruktør 15. Fysioterapeut 16. Lege 17. Flyvert/båtvert 18. Tannlege 19. Lærer ved høyskole/universitet 20. Lærer videregående skole 21. Reiseguide 22. Togkonduktør

Kilde: FHI

Innvandrere i corona-utsatte yrker

Mens smitterisikoen faller for resten av samfunnet, er forskerne tydelige på at de som må møte på jobb fysisk sannsynligvis har flere kontaktpunkter. Dette er også yrker hvor innvandrere enten er tydelig representert eller overrepresentert. Tallene viser at pandemien har rammet den norske innvandrerbefolkningen hardt, og nær halvparten av dem som har hatt corona i Norge har innvandrerbakgrunn. Utsatte yrker trekkes frem som en av flere påvirkende faktorer. Mens antallet norske sysselsatte har falt med 33.000, har arbeidstagere av utenlandsk opprinnelse økt med mer enn 200.000 siden 2008 og står dermed for hele veksten i norsk sysselsetting, viser tall fra SSB. I disse yrkene blir flest smittet – fra høyest til lavest: 1. Kafé-/gatekjøkkenmedarbeider 2. Taxisjåfør 3. Servitør 4. Buss- og trikkesjåfør 5. Bartender 6. Barnehageassistent 7. Renholder 8. Sykepleier 9. Frisør 10. Butikkmedarbeider 11. Barnehagelærer 12. Grunnskolelærer 13. Hotellresepsjonist 14. Personlig trener/aktivitetsinstruktør 15. Fysioterapeut 16. Lege 17. Flyvert/båtvert 18. Tannlege 19. Lærer ved høyskole/universitet 20. Lærer videregående skole 21. Reiseguide 22. Togkonduktør Kilde: FHI

Sjåføren

- Lege -

Badreddine Maizi

Alder: 39 år

Yrke: Sjåfør

Jobber frivillig med coronaprosjektet til Bergen Moské.

Hver dag kjører han personer som er mistenkt eller bekreftet smittet. Frykten er å ta med corona hjem til kona og to små gutter.

Sjåføren

Human body, Clothing, Smile, Head, Outerwear, Workwear, Sleeve, Jacket, Gesture, Collar

Badreddine Maizi

Alder: 39 år

Bagrunn: Tunisia

Yrke: Sjåfør

Kontakter i løpet av uke: Opptil 75 passasjerer

Hver dag kjører han personer som er mistenkt eller bekreftet smittet. Frykten er å ta med corona hjem til kona og to små gutter.

– I begynnelsen av pandemien var jeg redd for å ta med viruset hjem fordi min yngste sønn bare var tre måneder gammel.

Mens eldstesønnen på tre år pleier å komme løpende og rope «pappa, pappa» når Badreddine Maizi kommer hjem fra jobb, gir taxisjåføren nå kona tydelig beskjed om at ingen må være i gangen når han kommer hjem. 

– Jeg gikk rett inn på badet og vasket alt som kunne vaskes før jeg møtte de andre i tilfelle viruset satt på skulderen min.

Ett år senere møter Badreddine daglig mennesker som kan være eller er bekreftet smittet. I minibussen sin kjører taxisjåføren i Bergen opp mot 10 turer om dagen. Rundt to av dem er karanteneturer. Det har han gjort siden mai i fjor.

Med seg i bilen har han det samme smittevernsutstyret som helsepersonell bruker. Det er viktig for ham å håndtere alt i bilen slik at han kan klemme de to små guttene sine når han kommer hjem.

Automotive lighting, Motor vehicle, Hood, Gadget, Car

– Etter å ha blitt kurset i smittevern er jeg ikke like redd for corona lenger, og folk er veldig samarbeidsvillige. Samtidig sitter det noe inni meg. 

– Hvis jeg bringer viruset videre til noen andre, er det mitt ansvar. Derfor desinfiserer jeg ekstra grundig så jeg kan kjøre neste kunde med god samvittighet. 

Badreddine og kona kom til Norge fra Tunisia i 2009. Men siden elektrikerutdanningen hans ikke ble godkjent i Norge, begynte han å studere til elektroingeniør. Taxikjøring var det yrket som var lettest å kombinere med studiene.

– Med taxi kunne jeg lese mens jeg ventet på tur. Slik betalte jeg også for studiene. 

Ferdig utdannet i 2016 var det vanskelig å få jobb, og han begynte å kjøre taxi på fulltid. Det har han gjort siden.

– Jeg er veldig glad i det. Jeg blir kjent med nye mennesker, tanker og ideologier. Noen ganger blir jeg nesten familiemedlem på et kvarter, sier han og ler.

Når han kommer hjem på ettermiddagen, går han rett i gang med et annet prosjekt som han brenner for. Badreddine leder coronaprosjektet til Bergen Moské hvor han sammen med et større team driver informasjonsarbeid rettet mot folk med innvandrerbakgrunn.

I 2020 vant moskeen Bergens Frivillighetspris for innsatsen sin under pandemien.

Bergen moské er byens største muslimske organisasjon og har medlemmer med bakgrunn fra mer enn 50 ulike land.

Facial expression, Street fashion, Social group, Hairstyle, Daytime, Arm, Sleeve, Standing, Gesture, Eyewear

– Vi lager videoer og sendinger om corona fra et religiøst perspektiv. Vi har for eksempel hatt direktesending med en overlege som på urdu snakket om vaksiner, skepsis og bivirkninger. 

I etterkant sørger Badreddine for at innholdet spres i riktige Facebook- og WhatsApp-grupper. Hver ettermiddag tar han telefoner og planlegger nye sendinger. 

– Målet er å nå hele Vestland fylke. Vi er en mosaikk av kulturer, og det er vi veldig stolte av, sier han med et smil.

Hjelpepleieren

- Lege -

Ajras N. Akhtar

Alder: 46 år

Yrke: Hjelpepleier

Jobber frivillig i organisasjonen Bydelsmødre.

Hun var en av de første som sa ja til vaksine. I en av Oslos hardest rammede bydeler kjemper hun for de svakeste.

– Jeg tenker på oss helsepersonell som soldater i pandemien. Vi må kjempe for de svakeste.

– For hvis vi blir redde, hvordan skal da en vanlig person beholde roen?

Norsk-pakistanske Ajras Akhtar er direkte i talen. Som hjelpepleier i Søndre Nordstrand i Oslo jobber hun i en av bydelene med høyest smittetrykk. 

Søndre Nordstrand er en ung bydel med flest i aldersgruppen 30 til 54 år ifølge statistikken. Over halvparten av innbyggerne har innvandrerbakgrunn. Det er store familier, og mange bor trangt.

Ikledd en himmelblå uniform med en flaske antibac rundt halsen går hun bort til en liten elbil for å besøke en ny bruker. I løpet av en arbeidsdag reiser Ajras hjem til mellom seks og 22 personer. Her hjelper hun personer i alle aldre. Hun sørger for at personer med demens tar medisinene sine, at en nybakt mor får tatt seg en dusj, og hun tilbereder mat og steller sår.

Hjemme bor hun sammen med ektemannen og tre barn på 17, 19 og 20 år.

Da noen spurte om hun hadde vurdert å sykmelde seg for å unngå å bli smittet, ble hun irritert. Som hjelpepleier er hun vant til å håndtere smitte, som den antibiotikaresistente bakterien MRSA.

– Hvis jeg blir smittet, så blir jeg smittet. Det er ikke noe å gjøre med det, sier Ajras nøkternt.

I løpet av pandemien har hun opplevd brukere dø av corona og stirret viruset i hvitøyet hjemme hos hostende pleietrengende. I januar ble hun vaksinert, og teamet hennes jobber nå med å vaksinere brukere i eget hjem.

– Ikke alle har mulighet til å reise til vaksinesenteret. Noen er helt avhengig av oss.

Motor vehicle, Automotive design, Air travel

– Jeg var en av de første som sa ja til vaksine. Vi må være forbilder for innvandrere og vise at det ikke er farlig.

Ved siden av jobben som hjelpepleier jobber hun 60 prosent i et verv som hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i bydel Søndre Nordstrand. Der tar hun vare på medlemmenes rettigheter.

Hun er også frivillig i Bydelsmødre, en organisasjon med over 130 kvinnelige medlemmer hvor de fleste har minoritetsbakgrunn. Som frivillig har hun blant annet jobbet for å få satt i gang et aktivitetstilbud for funksjonshemmede barn og familiene deres.

Å hjelpe mennesker, selv midt i en pandemi, er en selvfølge for Ajras. 

– Jeg har aldri angret en dag på valg av yrke. Jeg stortrives med å jobbe med forskjellige mennesker, kulturer og kolleger. Hver og en av dem er viktig for meg.

Land vehicle, Automotive design, Wheel, Tire, Car, Smile, Blue, Yellow

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for IMDi, Foto: Øyvind Welle/ Anita Jonsterhaug Vedå

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2021 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)