For noen måneder siden startet Equinor gassproduksjonen på en ny plattform i Norskehavet. Det er gode nyheter for Norge – og for klimaet.

PRODUSERT AV BRAND STUDIO FOR EQUINOR


Med åpningen av Aasta Hansteen er Nord-Norge i ferd med å bli en enda viktigere leverandør av energi til europeiske land som Tyskland.

Fra Harstad er Solveig Carlsen (26) med på å løse et av Europas aller største klimaproblemer: Hvordan reduserer vi bruken av sterkt forurensende kullkraft?

«Jeg får ofte høre av folk at "Equinor utvinner olje og gass, dere gjør ingenting bra for miljøet". Men det stemmer jo ikke».

Det blåser friskt og bølgene skvulper innover bryggen på kaia i Harstad sentrum. Ytterst ved havgapet ligger Equinors lokaler, som er hovedkontoret for selskapets drift i Nord-Norge og arbeidsplassen til Solveig Carlsen (26).

– Opprinnelig er jeg fra Sogn og Fjordane, så Harstad likner jo en del, bortsett fra at det er litt kaldere her, sier 26-åringen og ler. Hun er produksjonsingeniør og jobber med optimalisering av gassproduksjonen.

– Vi er ikke ute etter å ødelegge naturen

Carlsen tror gassindustrien har kommet for å bli. Sogningen flyttet til Harstad som nyutdannet for et par år siden og stortrives. Så lenge man er glad i natur vil alle trives i Harstad, ifølge henne.

Er det litt selvmotsigende å være glad i naturen og samtidig jobbe for et energiselskap?

– Du er ikke den første som spør. Men her på Harstad-kontoret er alle glad i naturen, det er ingen som er ute etter å ødelegge den. Som ansatt i selskapet, er jeg daglig med i diskusjoner om klimaspørsmål. Det er alltid fokus på nye måter å redusere klimagassutslippene våre på.

– Hvilke tanker har unge i Harstad om jobben din?

– Mange er nok kritiske til industrien, men samtidig nysgjerrige. Når vi er på skolebesøk, merker jeg tydelig klimaengasjementet. Vi trenger flere kritiske tenkere i Equinor, så jeg håper flere unge søker seg hit. Det er lettere å ha reell påvirkning på utviklingen innenfor olje- og gass-sektoren fra innsiden, mener Carlsen.

– Hva tror du gass har betydd for Harstad og andre byer i Nord-Norge?

– Jeg tror det har betydd mye. Med dagens gasspris utgjør den daglige produksjonen inntekter på mellom 40 og 50 millioner norske kroner– hver eneste dag! Arbeidsplasser på et nytt kontor skaper også ringvirkninger. Flere flytter hit og da øker jo etterspørselen etter andre varer og tjenester også. Flere handler, spiser på restaurantene og byen får nye skattebetalere.

– Gass slipper ut 50 prosent mindre CO2 enn kull:

_MAN0535.jpg

ERSTATTER BENSIN OG DIESEL: Tyske bensinstasjoner selge også gass, som noen biler bruker istendenfor bensin. Foto: VG PARTNERSTUDIO

«Bestevennen» til fornybar energi

Det mest effektive klimatiltaket vi kan ta i bruk i Europa, er å bytte ut all kullkraft med gasskraft. Det reduserer utslippene med 50 prosent umiddelbart, ifølge Rummelhoff.

– Gass gjør det mulig å bruke mer fornybar energi, fordi fornybare løsninger trenger en sikker «backup-løsning», til dagene hvor det ikke blåser eller solen ikke skinner.



– Gass er lett å lagre. Derfor er det perfekt å supplere fornybar energi med, forklarer Rummelhoff. Foto: Brand Studio

_MAN0827.jpg

Tyskland har investert mye i utviklingen av fornybar energi og teknologi. Likevel har klimaeffekten vært liten, fordi de frem til nå likevel har fortsatt å forbrenne store mengder kull, ifølge konserndirektør i Equinor, Irene Rummelhoff.

«For land som Tyskland, er norsk gass avgjørende for å bli mer miljøvennlige. Nå skal kullkraft erstattes med gass. Det vil vise en god effekt på klimaet raskt, ifølge konserndirektør i Equinor».

Noen tyske kraftverk har allerede gått over til gass:

Tyskland:

Anis café bruker gass

Cafe-Haus Koch i Berlin i Tyskland åpnet dørene for seks år siden. Eier og daglig leder Ani Farmanyan (29) har aldri tenkt over hvor elektrisiteten de store italienske espressomaskinene hennes bruker, kommer fra.

– Jeg kan lite om energi, for å være ærlig. Jeg bare vet at når jeg trykker på knappene, så fungerer maskinen, sier Famanyan og ler.

Den unge café-eieren forteller at hun har merket en forskjell i berlinernes klimafokus det siste året:

«Bevisstheten har definitivt økt i år. Kundene mine spør om det er plast på innsiden av takeaway-koppene, det gjorde de ikke før».

Om få uker venter 29-åringen sitt andre barn.

– Når man har barn, bekymrer man seg for fremtiden i enda større grad. Vi må både tenke på planeten vår og barna våre. Ja takk til både mer fornybar energi og mer gass, sier jeg!

Gir umiddelbar klimaeffekt

Tilbake i Oslo er Rummelhoff sikker på samspillet mellom norsk gass og fornybar energi vil spille en avgjørende rolle i årene som kommer:

«Vi må absolutt jobbe med fornybare teknologier, men det betyr noe hvor fort vi endrer oss. Vi kan sitte og vente på ny teknologi eller så kan vi starte med å ta i bruk de virkemidlene vi har. Et av de sterkeste virkemidlene vi har i Europa nå, er å bytte ut kull med gass».

Hva er gass?

Gass fra norsk sokkel selges til kunder over hele Europa og Norge er i dag den nest største leverandøren til det europeiske gassmarkedet, etter Russland. 70 prosent av gassen som eksporteres fra Norge, selges av Equinor. Gass brukes blant annet til oppvarming, matlaging, kraftproduksjon og i industrien. Gass er en pålitelig energikilde som passer som partner til fornybar energi som sol og vind, som er væravhengige. I tillegg til å være kostnadseffektivt er gass en gunstig kilde, sett fra et miljøperspektiv, fordi det avgir mellom 50 og 65 prosent mindre CO2 i kraftproduksjon enn kull. Til oppvarming i hjem eller i industrien slipper naturgass ut 25 til 30 prosent mindre CO2 enn olje.

Les mer om norsk gass her

Aasta Hansteen-plattformen i Norskehavet. Foto: Roar Bjõrn Ivo Krokeid / Equinor ASA

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold.
Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.


© Copyright Brand Studio