Det er først når treet står der rett og fint, med glitrende kuler og tente lys, at juleroen kan senke seg. I hvert fall når det kommer til det grønne, glitrende.

For hva er vel mer irriterende når du har brukt tid på å gjøre det fint, at treet står skjevt?

Torbjørn Witzøe

Det danske nettstedet idenyt.dk mener å ha funnet frem til et triks som kan gjøre det betydelig enklere for folk flest i denne situasjonen. Metoden deres går ganske enkelt ut på følgende:

  1. Klipp eller sag av de nedre grenene på treet. La det være 10-15 centimeter med fri stamme på treet, slik at det er plass til julegaver under.
  2. Finn noe med en rett kant, som du kan bruke til å sage stammen etter. For eksempel et A4-ark eller en rest gavepapir med en rett kant intakt.
  3. Bruker du papiret, ruller du det rundt stammen. Den rette kanten skal nederst, og det er denne du skal sage etter.
  4. Når stammen er rett avsagd, er den klar for å festes på juletrefoten. Selv om treet er rett, kan du likevel oppleve at det ser skjevt ut - kanskje på grunn av at gulvet er skjevt eller at huset heller. Juster dette med for eksempel selvklebende filtbiter under juletrefoten.
NTB Scanpix/FamVeld/Shutterstock

Ikke så viktig med linjalrett kant på stammen

John Anders Strande, daglig leder av Norsk Juletre, mener at det ikke er så viktig å ha linjalrett kant nederst på stammen. Det skyldes at festemekanismene på de vanligste juletreføttene ikke baserer seg på roten og kuttkanten, men på treets stamme.

- Men uansett: Når du har kjøpt juletre, bør du straks skjære halvannen centimeter av stammen. Da kan du selvsagt også rette opp et veldig skjevt kutt. Men det viktigste er å få satt treet i vann umiddelbart, slik at det ikke tørker ut.

Om man skal unngå at juletreet blir stående skjevt, mener Strande det viktigste er valget av juletrefot og hvordan man setter treet i foten.

- Den ene juletrefot-typen som er vanlig i dag, har en slags pigg som du trer treet på. For å få dette til er du avhengig av å få et hull boret oppover i stammen. Er hullet boret rett, vil treet stå rett. Er det boret skeivt, ja, da sliter du, sier han.

- Og så er det den andre, vanlige typen, da, som har strammemekanismer i form av tråd eller skruer. For å få treet til å stå rett i en slik, er du helt avhengig av at du holder treet rett når du strammer eller skrur til.

Det beste trikset da, er å være flere som samarbeider når jobben skal gjøres.

- Dersom én ligger under treet og skrur mens to-tre andre ser treet fra flere vinkler, blir det nok bra til slutt, sier han.

PS! Hva er dine triks for å få juletreet til å stå rett? Send oss en beskrivelse på mail som vi kan dele med leserne våre!