Kjell Rune Strømstad og samboer Ruth Nyhaven har Sørlandets fineste julehus, ifølge våre lesere. Kjell Rune Strømstad og samboer Ruth Nyhaven har Sørlandets fineste julehus, ifølge våre lesere. Foto: JACOB BUCHARD

Dette er Sørlandets fineste julehus

Over 12000 lys pryder julehuset i Kjetsåveien, som er kåret til Sørlandets fineste julehus.

Kjører du langs riksvei 9 i Evje og Hornnes kommune i desember kan du ikke unngå å legge merke til julehuset til Kjell Rune Strømstad og Ruth Nyhaven. Foto: JACOB BUCHARD

-Det er jo helt fantastisk, utbryter huseier Kjell Rune Strømstad (39) når Abito og Fædrelandsvennen overbringer nyheten om at huset hans er stemt fram til Sørlandets flotteste julehus.

– Det er skikkelig stas, sier han.

Foto: JACOB BUCHARD
«Pepperkakehuset» er årets nyhet på julehuset til Kjell Rune Strømstad og Ruth Nyhaven. Foto: JACOB BUCHARD

I vår uhøytidelige kåring av «Sørlandets fineste julehus» har det i løpet av noen få dager kommet inn flere hundre stemmer på de fire finalistene, og hele 54,8 % av disse gikk til julehuset i Kjetsåvegen, langs RV9 i Evje og Hornnes kommune.

Over 12000 lyst har Kjell Rune Strømstad og Ruth Nyhaven brukt på årets julehus. Foto: JACOB BUCHARD

Tusenvis av julelys

Kjører du langs riksvei 9 i Evje og Hornnes kommune i desember kan du ikke unngå å legge merke til julehuset til Kjell Rune Strømstad (39) og Ruth Nyhaven (42).

Hos samboerparet i Kjetsåvegen glitrer det i tusenvis av julelys – i snøen, på garasjen, i hagen og på de oppblåsbare figurene.

-Det er veldig mye jobb å få huset klart til jul, men det er fryktelig gøy, og vi koser oss med jobben, sier Kjell Rune Strømstad.

39-åringen startet med å dekorere huset sitt med lys i 2011, men har økt i både lys og kvalitet på oppsettingen for hvert år siden da.

-Vi forsøker å tilføre et nytt tema hvert år. I år var pepperkakehuset årets nyhet, forteller han.

Samboer Ruth Nyhaven ivret i begynnelsen ikke like mye over pyntingen som samboeren, men ble etter hvert bitt av basillen.

-Jeg har aldri vært noen fan av masse julelys, men det var vel egentlig ikke til å unngå at jeg også skulle bli engasjert i dette, sier hun.

Hemmelig prosjekt

For de siste årene har også Ruth vært veldig delaktig i både pyntinge og planlegging.

-I år for eksempel hadde vi et hemmelig prosjekt med barnehagene i Evje og Hornnes kommune der de skulle pynte pepperkakefigurer. Alle disse 180 figurene har vi dekorert vårt eget pepperkakehus med, forteller hun.

Hest og kjerre var tema i 2015 Foto: JACOB BUCHARD
Foto: JACOB BUCHARD
Vis fakta ↓
Slik endte avstemmingen:

Byggskum til glasur

Strømstad forteller at pepperkakehuset er laget av huntonittplater. Glasuren er blitt til av byggskum. Til nonstop har de brukt akryltallerkener som de har sprayet i ulike farger.

– For å få de rette fargene på pynten tok vi med oss nonstop og seignemm og dro bort til malerbutikken her oppe. Der brukte de fargeskanneren til å finne rett fargekode til oss.

Pepperkakehuset er laget av huntonitt plater, og pyntet med byggskum og akryltallerkener. Foto: JACOB BUCHARD

Selve riggingen av julehuset starter i det skjulte under presenninger og telt – og Strømstad forteller at de ønsker å holde det hemmelig til den faste lystenningen lørdag før første søndag i advent. Da kommer det folk fra fjern og nær for å overvære begivenheten.

Årets julehus ble «avduket» med en egen «julehustenning» 2. desember der familie, venner, naboer og andre skuelystne fikk servert pepperkaker, og grøt for anledningen.

– I år kom det en familie helt fra Narvik for å være med på lystenningen. Det var over 1000 mennesker samlet her, forteller han.

Mange biler stopper

Kjell Rune anslår at det hver dag gjennom hele desember er rundt 20–30 biler som stopper opp foran huset hans.

– Folk kommer også opp i hagen og tar seg ei runde rundt og titter. Det synes vi bare er koselig.

For samboerparet handler hele prosjektet med julehuset om at de synes det er gøy å glede barn og voksne som kjører langs riksveien.

-Det er stas å bli lagt merke til i kåringer som dette, men det beste for oss er å tenke på at vi gleder så mange barn og vokste på vei opp til hyttene sine, sier han.

Figurene og lyset henger til l 2. eller 3. januar, og Kjell Rune og Ruth har ikke tenkt å gi seg med det først.

– Vi har allerede godt i gang med planleggingen av neste års julehus. Så det er bare å glede seg til en ny overraskelse da, ler Kjell Rune.

Og strømregningen da?

-Den øker med rundt en 1000-lapp i desember, men det er det verdt.

Ruth Nyhaven og Kjell Rune Strømstad Foto: JACOB BUCHARD