LILLEHAMMER, NORWAY 20100325. Kronprinsesse Mette-Marit  (i lilla kjole og mørk jakke) taler på prisutdelingen Amandusprisen 2010. Amandus, som er Norges største filmfestival for barn og unge, gikk torsdag av stabelen i Maihaugsalen på Lillehammer.  Kronprinsessen er festivalens beskytter. Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX LILLEHAMMER, NORWAY 20100325. Kronprinsesse Mette-Marit (i lilla kjole og mørk jakke) taler på prisutdelingen Amandusprisen 2010. Amandus, som er Norges største filmfestival for barn og unge, gikk torsdag av stabelen i Maihaugsalen på Lillehammer. Kronprinsessen er festivalens beskytter. Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX Foto: Andersen, Kristoffer Øverli

- Mette-Marit et godt forbilde

Kronprinsesse Mette-Marit er et godt forbilde for ungdommen, mener 58 prosent av de spurte i en meningsmåling som Synovate MMI har laget for Dagbladet.

OSLO: Ifølge målingen svarer 58 prosent at kronprinsessen er et ganske godt eller svært godt forbilde for ungdom i Norge. 52 prosent sier de beundrer henne i noen eller ganske stor grad, og 67 prosent av de spurte mener at Norge fortsatt skal ha et kongehus.

Videre mener én av tre spurte at kongehusets stilling er blitt styrket som følge av kronprinsparets ekteskap. Like mange mener det verken er blitt svekket eller styrket.

Dagbladet foretok en tilsvarende måling for ni år siden. Da mente langt færre at kongehuset hadde noen framtid.

– Fortiden er for lengst tilbakelagt, og kronprinsessen blir mer og mer konvensjonell, sier statsviter, medieforsker og tidligere soussjef ved Slottet, Carl-Erik Grimstad, om den nye undersøkelsen.

Han tror ikke den økende populariteten handler så mye om hva kronprinsesse Mette-Marit gjør. Ved å unngå store skandaler, blir hun automatisk mer del av det nasjonale felleseiet over tid, forklarer han.