I en tale til KrFs landsstyre sist fredag tok partileder Kjell Ingolf Ropstad opp «farlig tankegods» i deler av den europeiske miljøbevegelsens menneskesyn. I en tale til KrFs landsstyre sist fredag tok partileder Kjell Ingolf Ropstad opp «farlig tankegods» i deler av den europeiske miljøbevegelsens menneskesyn. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sterke reak­sjoner på Ropstad-utspill om menneskesyn

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstads utspill om at deler av den europeiske miljøbevegelsen kommer med «farlig tankegods», vekker sterke reaksjoner.

– Ganske utrolig å høre Kjell Ingolf Ropstad kalle miljøbevegelsen en trussel mot det kristne menneskesynet i Politisk kvarter. Her tar du kampen på feil side Ropstad, tydelig et nytt (gammelt) KrF vi ser nå, skriver Ap-leder Jonas Gahr Støre på Twitter.

– Det var det mest elleville jeg har hørt fra en norsk politiker på lang tid når det gjelder intens produksjon av stråmenn. Det er ingen i norsk miljøbevegelse som mener dyr er mer verdt enn mennesker, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Ropstad startet debatten i en tale til partiets landsstyre fredag.

– Den grønne bevegelsen har bidratt med enormt mye bra, men deler av den grønne bevegelsen i Europa kommer også med et farlig tankegods med på kjøpet: En total avvisning av tanken om at mennesket er skapt med iboende egenverdi, sa barne- og familieministeren.

– Det kristne menneskesynet er under angrep fra miljøbevegelsen. Deler av den mener mennesket ikke er noe annet enn et litt intelligent dyr, fremholdt han.

Ropstad fikk kraftig motbør da han møtte MDGs stortingsrepresentant Une Bastholm til debatt i NRKs politisk kvarter onsdag.

– Har du hørt sånt vrøvl? Ropstad påstår at vi likestiller dyr med mennesker. Det har ingen rot i sannheten, sa hun.

– Det her er temmelig hårreisende, uredelig og en splittende retorikk som vi ikke har sett fra KrF på veldig lenge.