Det var på en slik kortterminal at sørlendingene som når er svindlet dro kortet sitt. Det var på en slik kortterminal at sørlendingene som når er svindlet dro kortet sitt. Foto: Jon Anders Skau

100 svindelforsøk mot Plussbank-kunder

Mange kunder hos Sparebanken Pluss er forsøkt svindlet etter å ha handlet hos Barneland. Banken anslår at svindlerne har fått med seg 250.000 kroner.

KRISTIANSAND: De siste dagene har 100 av bankens kunder blitt utsatt for svindel. I halvparten av tilfellene har banken klart å stoppe svindelen, men langt fra alle blir stoppet. 50 av bankens kunder er blitt svindlet for til sammen 250.000 kroner.

Fvn.no kartlegger skimming. Er du blitt utsatt for skimming? Kontakt fvn.no på telefon 38 11 32 92 eller nyheter@fvn.no.

– Det er et kappløp med kjeltringene. Vi forsøker å stoppe misbruk, men må samtidig håndtere henvendelser fra kundene, sier banksjef hos Sparebanken Pluss, Magne Birkenes til fvn.no.

Alle bankene som fvn.no har vært i kontakt med, forteller at kundene viser forståelse for at banken er nødt til å sperre bankkortene deres etter det som har hendt. Anbefalingen om å droppe magnetstripa til fordel for chip er noe alle bankene som fvn.no har snakket med anbefaler.

Har bestilt nye kort

— Vi har full oversikt over de av våre kunder som har benyttet terminal. Alle våre kunder fikk i går sperret kortene sine og vi informerte dem så. Nye kort er nå bestilt, opplyser direktør i Sparebanken Sør, Gunnar P. Thomassen, til fvn.no.

Banken antar at rundt 100 kunder er i faresonen, og har registrert misbruk hos en femtedel av disse. Hvor store summer som er forsvunnet, ønsker banken ikke å gå ut med informasjon om.

Alle kort sperret

Flere banker har sperret kortene til alle sine kunder som brukte kortet hos Barneland i mai. Dermed blir det vanskeligere å svindle penger fra kortene.

– Vi har sperret VISA-delen på samtlige kort. Vi kontaktet deretter kundene våre og informerte dem, i tillegg til at vi bytter kortene deres, fortsetter banksjefen.

En rekke banker har kunder som er involvert, og overalt sperres nå kortene som er forsøkt tømt. Mistenkelige transaksjoner fra land som Kina, Thailand, Romania, Canada og Italia granskes særdeles nøye.

– Omfanget vet vi ikke alt om så langt, men hos oss er det et titalls potensielle kunder som er utsatt. Om alle disse er blitt tappet tør vi ikke å si noe om ennå, sier administrerende banksjef i Spareskillingsbanken, Vidar Høiby, til fvn.no.

Fvn.no kartlegger skimming. Er du blitt utsatt for skimming? Kontakt fvn.no på telefon 38 11 32 92 eller nyheter@fvn.no.

Frykter flere svindelsaker

Birkenes er redd for at de som står bak skimmingen på Barneland, skal ha gjennomført lignende svindel andre steder i området.

– Det som kanskje er mest bekymringsverdig er dersom de også har vært andre steder. Ofte prøver de seg flere steder i distriktet hvor de befinner seg, sier Birkenes i Sparebanken Pluss.

Sørlandet har tidligere vært utsatt for en rekke skimming-tilfeller. Det siste året har flere bensinstasjoner i 1-2-3-kjeden blitt utsatt. Tidligere år har minibanker på Sørlandet også vært yndede mål fort kriminelle.