Flere tusen skoleelever streiket for klimaet og møtte opp på Torgallmenningen i Bergen torsdag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Flere tusen skoleelever streiket for klimaet og møtte opp på Torgallmenningen i Bergen torsdag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Skoleelever i Bergen streiket for klimaet

Fredag vil elever streike for klimaet i over 1.600 byer over hele verden. I Bergen tyvstartet studenter og elever torsdag med protest på Torgallmenningen.

Tusenvis av bergenselever skulket skolen torsdag for å markere klimakrisen. Streiken ble arrangert av klimabevegelsen Klimaopprøret, som er en sammenslutning av totalt 22 organisasjoner.

Skolestreiken markerte at barn og ungdom krever sterkere innsats for klimaet fra myndighetenes side.

Ikke gyldig fravær

I Norge arrangeres det flere skolestreiker fredag, blant annet arrangeres det streik i Stavanger, Haugesund, Mandal, Bergen, Gjerstad, Oslo, Trondheim og Ås, ifølge arrangørenes nettsider.

Natur og Ungdom har tatt til orde for at de streikende elevene bør få godkjent fraværet som gyldig på politisk grunnlag.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) berømmer engasjementet, men vil ikke gi gyldig fravær for streiken.

– Stolt

Rektor Ronny Michelsen ved St. Paul ungdomsskole i Bergen har likevel gitt elevene som streiket gyldig fravær, skriver Bergensavisen.

– Foreldre har bedt om at fraværet grunnet aksjonen ikke blir satt som skulk, og det må vi være åpne for. Miljø- og klimasaken er en del av vår bevissthet, og de som ønsker å markere og aksjonere, skal få lov til det, sier han til avisen.

Byrådet i Bergen, gruppelederne fra Ap, KrF og Venstre og ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) dukket opp for å vise sin støtte til de streikende elevene.

– Menneskeskapte klimaendringer er den største trusselen mot kloden vår. Mange voksne har sovet for lenge i klimatimen, og jeg er stolt over byens elever som tar til gatene og krever innsats, sier Roger Valhammer, byråd for barnehage, skole og idrett.

Streiker over hele verden

De verdensomspennende demonstrasjonene er inspirert av den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16). I fjor begynte hun å skulke skolen hver fredag for å rette søkelyset mot klimaproblemene.

Ifølge tall på torsdag er det fredag planlagt 209 demonstrasjoner i Frankrike, 195 i Tyskland, 178 i Italia, 158 i USA, 123 i Sverige og 107 i Storbritannia.

Demonstrasjonene skal holdes utenfor rådhus og parlamentsbygninger. Det er planlagt 141 demonstrasjoner i Tyskland, 117 i USA og 95 i Sverige.

Greta Thunberg skriver på Twitter at det blir arrangert skolestreiker på 1.659 steder i 105 land.

– Fredag skolestreiker vi for vår fremtid, og vi vil fortsette med det så lenge det trengs. Voksne er velkommen til å bli med, skriver Thunberg.