Billig medisin kan hjelpe kreftpasienter

Oslo (NTB): Et rimelig virkestoff som brukes i smertestillende medisiner, kan redusere dødsrisikoen for enkelte kreftpasienter, viser ny norsk forskning.

Det smertestillende og betennelsesdempende stoffet acetylsalisylsyre finnes i kjente medikamenter som Dispril og Aspirin. I riktige doser kan stoffet redusere dødsrisikoen for pasienter med tykktarms— og endetarmskreft med inntil 25 prosent, skriver VG.

Dette kommer fram i en norsk studie som er publisert i det anerkjente fagtidsskriftet Journal of Clinical Oncology denne uken.

— Vi kan slå fast at personer som allerede er diagnostisert med tarmkreft og tar acetylsalisylsyre, viser bedre overlevelse enn dem som ikke går på denne medisinen, sier professor Kjetil Taskén, direktør ved Bioteknologisenteret og ved Norsk senter for molekylærmedisin. Sammen med en gruppe forskere ved Universitetet i Oslo, står han bak studien.

Acetylsalisylsyre er et billig alternativ med få bivirkninger sammenlignet med andre kreftmedisiner, forteller Taskén.

— Dersom inntak av en så enkel og rimelig medisin kan bidra til betydelig reduksjon for tilbakefall etter operasjon for tarmkreft, er det svært gode nyheter, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen. (©NTB)