Terrorekspert Stig Jarle Hansen tror målet i Nairobi er nøye uttenkt, skriver Aftenposten.no.

— Kjøpesenteret Westgate er dårlig bevoktet, og her er det utlendinger fra hele verden. Dermed får de full uttelling for aksjonen mediemessig, sier Hansen.

Forskeren ved Universitetet på Ås er en av Norges fremste kjenner av terrorbevegelsen Al-Shabaab. Hansen utgav nylig en bok om organisasjonen.

Norge fordømmer angrepet i Nairobi

I Nairobi har Al-Shabaab tatt på seg ansvaret for gisselaksjon i Westgate, hvor det så langt er bekreftet 59 drepte og 175 skadde. I går var det også en terroraksjon i Mogadishu der flere ble drept, ifølge BBC.

- Det er sannsynlig at disse aksjonene er samordnet, sier Hansen.

Al-Shabaab startet beskjedent, med krigere som kjørte rundt i hjemlandet Somalia i minibusser og vokste seg sterkere, påpeker Somalia-eksperten.

Hensynsløse

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp sier til Aftenposten at islamistgruppen al-Shabbaab har forgreninger til flere andre land.

— Det er kontakter til Pakistan og Afghanistan, siden lederskapet har hatt terrortrening her. Al-Shabaab er ikke vakumspakket, sier Ranstorp.

Terrorbevegelsen rekrutterer mange i Kenya og gjennom moskeene. Ranstorp omtaler Al-Shabaab som hensynsløs i sine aksjoner.

— De er til dels en veldig toppstyrt organisasjon, der folk utenfra landet har innflytelse, men de er også desentralisert. I en og samme by kan du finne mange fraksjoner i al-Shabbaab. Enhetlig i toppen, men med forgreninger nedover.

— Og de er altså ekstremt hensynsløse. Det sitter i ryggmargen deres, sier Ranstorp.

Bevegelsen går også langt i å bruke tvang når man rekrutterer.

- Al-Shabbaab går inn i skoler, inn i hjem, skyter foreldrene mens barna blir tvunget inn i organisasjonene. Å drepe har de ingen problemer med. De har færre grenser enn tilsvarende grupper, sier han.

Ranstorp tror kenyanske myndigheter trenger hjelp.

— Spørsmålet er hvilken kapasitet de kenyanske styrkene har i en slik situasjon. Jeg tror de vil takke ja til all hjelp slik det er nå – også utenlandske, spesielt rådgivere med mer erfaring, sier Ranstorp.

Starten på et nytt mønster?

En annen norsk ekspert er oberstløytnant Palle Ydstebø ved Forsvarets stabsskole.

- Aksjonen i Nairobi kan være et uttrykk for at Al-Shabaab nå satser mer på aksjoner i hele regionen fordi organisasjonen er presset på hjemmebane. Husk at Al-Shabaab vokste seg store fordi de hadde en reell maktbase i hjemlandet Somalia, mener Ydstebø.

Han tjenestegjorde i sin tid ved FNs lokale hovedkvarter i Sør-Sudan og har fulgt med på regionen senere.

— Det avgjørende blir om Nairobi-aksjonen er starten på et nytt mønster i bevegelsens plan eller om gisseldramaet i Nairobi er uttrykk for en mer desperat og enkeltstående handling. Greier Al-Shabaab å gjenta dette også senere? undrer Ydstebø.

Rammer hardt

— Kenya har drevet en svært aktiv politikk for å motarbeide den islamske terrorbevegelsen i Somalia. I denne prosessen har USA utvilsomt vært rådgivere, sier Ydstebø. Han synes det er mer overraskende at israelske soldater er innblandet.

I februar 2012 ble det spredt en video der Al-Qaiadas leder Ayman al-Zawahiri og Al-Shabaabs leder Ahmed Abdi aw-Mohamed kunngjorde en allianse.

Hansen mener aksjonen rammer rett i hjerte på kenyansk økonomi.

— Vi kan sammenligne turismen med vår egen avhengighet av olje. Turismen i Kenya utgjør 20 prosent av landets inntekter. Det var for øvrig samme industri som ble brukt som argument da Kenya gikk inn i Somalia med soldater, sier Hansen.

Splitter landet

Aksjonen vil dessuten etter Al-Shabaab-ekspertens mening bidra til splittelse mellom kenyanere og somaliere i Kenya.

— Det er en stor somalisk befolkning i landet. Somalierne finnes både i flyktningeleirer og i forretningslivet. Vi ser allerede nå at regjeringen frykter opptøyer som kan slå tilbake mot somaliske innbyggere, sier Hansen.

- Vi ser nå hvordan Kenya offisielt prøver å fremstille aksjonen som noe annet enn terror. De er også forsiktige med å si noe om nasjonaliteten til terroristene, og prøver å si at dette ikke handler om terror, sier Hansen.

Kollega Ydstebø ved Forsvarets stabsskole håper at dramaet ikke utløser etniske konflikter eller hevnaksjoner.

— Vi har sett etniske konflikter også innad i Kenya. Man kan jo tenke seg at noen bander vil fiske i rørt vann etter dette og gå til aksjon mot somaliere i Kenya. Myndighetene og lokalbefolkningen i Kenya vet likevel at de fleste somaliere i Kenya i utgangspunktet har flyktet nettopp fra Al-Shabaab i Somalia, sier Ydstebø.