af-afp000290484.jpg

OSLO: Politiet tok bilder av 32-åringen rett etter at han ble pågrepet på øya 22. juli.

Bildene som Fædrelandsvennen har fått tilgang til, er tatt i forbindelse med det første avhøret av ham, som ble foretatt kort tid etter massakren på Utøya hvor 69 personer ble drept.

Første avhør

Avhøret ble gjennomført i andre etasje i administrasjonsbygget på øya. Der ble han oppbevart helt til tidlig neste morgen.

Behring Breivik ble pågrepet i tidsrommet 18.32-18.34. På dette tidspunktet visste allerede politiet hvem han var.

Etter pågripelsen ble tre rutinerte polititjenestemenn fra Oslo sendt til Utøya. De hadde ett oppdrag: Kom i dialog med mannen som er pågrepet, og få mest mulig informasjon raskest mulig ut av ham.

Politiet var bekymret for flere angrep, og valgte derfor å ikke frakte 32-åringen vekk fra øya, men i stedet avhøre ham i det hvite hovedhuset på Utøya.

Å transportere ham til fastlandet ville gjøre at ”verdifull tid gikk tapt”.

Gjennomsøkte øya

Etter det Aftenposten erfarer, svarte Behring Breivik på politiets spørsmål uten videre dramatikk.

Da han ble pågrepet, skal Behring Breivik, ifølge politiets egne rapporter, ha sagt: "Når den tredje cellen iverksetter sine planer, kommer det til å bli et helvete." Utenfor hovedhuset pågikk derfor søk etter flere gjerningsmenn.

Først grytidlig om morgenen 23. juli var politiet sikre på at det ikke var flere gjerningsmenn på Utøya, og de tre politifolkene ble etter hvert ferdig med sitt oppdrag i hovedhuset.

Ved 04-tiden om morgenen blir Anders Behring Breivik ført ut av hovedhuset, over plassen der han startet sin massakre og opp i en ventende båt som frakter ham til fastlandet.