IfølgeWashington PostogThe Guardian, har myndighetene adgang til Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple, Yahoo og YouTube. OgsåNBC Newshar fått denne informasjonen bekreftet. Ifølge nyhetsbyrået AP er det planlagt at snart skal Dropbox også inkluderes.

Den øverste lederen for amerikansk etterretning, James Clapper, bekrefter avsløringene. Men sier at det etter loven bare er adgang til å se på data som gjelder personer som ikke er amerikanske statsborgere og som ikke oppholder seg i USA, ifølge Aftenposten.

Til Guardian sier han også at avsløringene i Guardian og Washington Post kan ødelegge for USAs nasjonale sikkerhet.

Clapper sier også at det er flere unøyaktigheter i avisartiklene, uten å si mer om hvilke.

PRISM

Avisene som har fått tilgang til en power-point presentasjon om overvåkingen, skriver at NSA og FBI har direkte adgang til flere servere som gjør at de kan spore og har kjennskap til så å si alt en person gjør på nettet.

Dette gjelder både bruk av lyd, video, fotografier, eposter og nettlogger.

Adgangen er en del av det strengt hemmelige programmet for antiterrorisme, PRISM.

PRISM gjenoppsto fra asken etter president George W. Bushs sikkerhetsprogram fra 2007, ifølge Washington Post.

Til nyhetsbyrået Reuters bekreftet en amerikansk regjeringskilde sent torsdag amerikansk tid eksistensen av programvaren som gjør overvåkingen mulig.

Ifølge kilden blir ikke amerikanske borgere overvåket, programmet gjelder bare borgere fra andre land bosatt utenfor USA, ettersom amerikansk lov ikke åpner for at programmet brukes til å overvåke amerikanere.

Beskytte

Regjeringskilden sier at informasjonen fra overvåkingen er svært viktig for amerikanske sikkerhetsmyndigheters arbeid for å beskytte USA mot trusler.

— Programmet ble nylig godkjent på nytt av kongressen etter en høring og en debatt, sier kilden.

Etter at nyheten ble kjent sa blant andre Yahoo, Apple, Google og Facebook at de ikke gir regjeringen direkte adgang til sine servere, systemer eller nettverk.

— Vi gir ikke noen regjeringsorganisasjon direkte adgang til Facebooks servere, sa Joe Sullivan, sikkerhetssjefen i Facebook.

— Vi har aldri hørt om PRISM, sa Apples talsmann Steve Dowling.

Går til Obama

Hver dag får USAs president en orientering om sikkerhetstilstanden. Ifølge magasinetTIME, ble data fra PRISM-overvåkingen brukt hele 1477 ganger i fjorårets etterretningsorienteringer. Også visepresidenten og utvalgte kongressmedlemmer får denne informasjonen.

Washingtong Post skriver at 1 av 7 amerikanske etteretningsrapporter inneholder PRISM-data.

Flere profilerte amerikanske politikere har reagert kraftig på avsløringene. Tidligere visepresident Al Gore sa torsdag (da bare telefonovervåkingen var kjent) at overvåkingen var «obskøn og hårreisende». Republikanerene Rand Paul sa ifølgeUSA Todayat dette er et «angrep på Grunnloven.»

Men mange politikere har også forsvart telefon-overvåkingen av amerikanerne.

— Det kalles å beskytte USA, sa den demokratiske senatoren Dianne Feinstein.

Teleovervåking

Avsløringen kom bare et døgn etter at The Guardian skrev at amerikanske myndigheter har overvåket all mobiltrafikk fra teleselskapet Verizon.

Avsløringen har vekket sterke reaksjoner, men Det hvite hus forsvarte torsdag tiltaket.

— Presidenten ønsker velkommen en debatt om veiingen av sikkerhet mot borgerrettigheter, sa pressetalsmann Josh Earnest.

Han sa at Obama-administrasjonen mener det er helt nødvendig å bruke slike verktøy i kampen mot terror.

— Presidentens førsteprioritet er USAs nasjonale sikkerhet. Vi må sikre at vi har de verktøyene som trengs for å møte trusler fra terroristene, sa pressetalsmannen.