Den rødgrønne regjeringen har til nå vært tilbakeholden med å kritisere USA etter avsløringene om overvåkingsprogrammet Prism. Men etter at det tyske magasinet Der Spiegel denne helga skrev at EUs utenriksstasjoner i New York og Washington har blitt overvåket av amerikanerne, skjerper Lønseth tonen.

— Anklagene om at USA har overvåket ambassader er svært alvorlige. Stemmer de, er det helt uakseptabelt, sier statssekretær Pål Lønseth til Klassekampen.

— Vi har allerede hatt samtaler med det amerikanske justisdepartementet om saken. Vi skal ikke være naive, og vi ønsker å fortsette samtalene med amerikanerne for å finne ut mer, sier han.

SVs Aksel Hagen er blant dem som reagerer kraftig på avsløringene. Han mener den rødgrønne regjeringen til nå har vært altfor tilbakeholden i sin reaksjon mot Washington.

— Det er veldig oppløftene at EU-parlamentets president gir klar beskjed om at dette ikke går an. Det betyr at vi har mulighet til å mobilisere en bevegelse i Europa. Her må vi gå sammen med EU, sier Hagen. (©NTB)