BANDA ACEH: De thailandske provinsene Phuket og Phang Nga evakueres, og også i India ber myndighetene folk komme seg bort fra utsatte kystområder.

Skjelvet ble utløst utenfor kysten av Aceh, 435 kilometer sørvest for regionshovedstaden Banda Aceh. US Geological Survey meldte først at jordskjelvet hadde en styrke på 8,9, men nedjusterte så anslaget til 8,7. Skjelvet utløste panikk i Aceh-regionen, hvor folk sprang ut av husene sine for å komme seg i sikkerhet. Rystelsene kunne merkes så langt unna som i Singapore, Thailand og India.

– Strømmen er borte i Aceh, og det er trafikkork over alt fordi folk forsøker å komme seg opp i høyden, sier en talsmann for krisehåndteringsmyndighetene i Indonesia.

Myndighetene i India frykter jordskjelvbølger med en høyde på 6 meter, og Pacific Warning Center i USA mener det er fare for tsunamier over hele Indiahavet. Foreløpig er det likevel usikkert om noen tsunami faktisk er blitt utløst.

Av alle områdene som ble rammet av den voldsomme tsunamien i 2004, var det Aceh som opplevde de største ødeleggelsene. Over 170.000 mennesker omkom i regionen.