OSLO: Det moren sa til det første sakkyndigteamet, er en del av grunnlaget for diagnosen paranoid schizofren, skriver Aftenposten.no.

I dag skal psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim for første gang uttale seg offentlig etter flere måneder med massiv kritikk.

Det store spørsmålet er om de to rettspsykiaterne nå, etter snart ni uker i rettssalen, gjør de samme vurderingene som de gjorde i fjor høst:

Da konkluderte de med at Anders Behring Breivik er paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig.

Morens forklaring

Etter at moren ble fritatt fra å møte i retten av medisinske årsaker, er Husby og Sørheims samtale med henne, samt korte utdrag fra avhørene, det eneste fra moren som er lagt frem under rettssaken.

Hun var det mennesket som tilbrakte mest tid med Behring Breivik.

På flere punkter er hennes uttalelser viktig for diagnosen «paranoid schizofren» fra de to første sakkyndige, og dermed også for aktoratets tiltalebeslutning om tvungent psykisk helsevern.

  • Moren sa om sønnen «alt ble endret fra 2006», og «fra 2010 ble han helt rar».

  • Han brukte all tid på dataspill, og ble sint når hun forstyrret ham.

  • Mange av enkeltepisodene som Husby og Sørheim tolker som tegn på psykose, kom først fra moren. Det gjelder blant annet opplysningene om hans forandring i oppførsel, bruk av munnbind hjemme, frykt for edderkopper og flere andre uvanlige situasjoner i familielivet.

«Helt hinsides»

«Fra 2010 ble han helt rar. Han sa at jeg ikke måtte nyse, og ville ikke komme inn i stua til meg», sa moren til Husby og Sørheim.

«Han var helt hinsides. Han har levd i en drømmeverden, med alt det han aldri har klart å oppnå.» Den rettsmedisinske kommisjon har blant annet kritisert den andre sakkyndigrapporten for ikke å ha innhentet, og brukt, opplysninger fra familien.

— Viktig del av bildet

— Moren var det mennesket som var mest sammen med ham i denne perioden. Det er klart at det er en viktig del av bildet. Spørsmålet er om hun har hatt evne til å observere ham og hans fungering med en viss nøktern distanse, sier psykolog Pål Grøndahl.

Professor i klinisk psykologi Svenn Torgersen vitnet i retten i går. Han er enig i at morens forklaring er viktig, men mener dette ikke dokumenterer psykose.

— Morens uttalelse må man se i sammenheng. Det er uttalelser fra en som er sjokkert, forferdet, trist, omtrent knust og kanskje også sint. Jeg har lest det som går an å lese fra moren og jeg finner ikke at det endrer noen konklusjoner. Men det gir en svært dyp medfølelse med henne, sier Torgersen.

Aktor Svein Holden sier det ikke er opp til aktoratet å vurdere morens betydning.

— Vi overlater til de sakkyndige å vurdere betydningen av samtalen, sier Holden.