Fra og med januar i år erstattes den gamle boligsalgsrapporten av en grundigere utgave.

— Mens den gamle ga stort rom for skjønn, er den nye mer omfattende, detaljert og basert på symptomer. Dette vil medvirke til likere tilstandsgradering av bygningsdeler. Du vet hva du kjøper hvis du har en sånn rapport, sier takstingeniør Lars-Inge Holst-Try til Fædrelandsvennen.

Takstbransjen har utarbeidet en ny tilstandsrapport som skal bidra til å få ned det høye konfliktnivået rundt boligsalg i Norge.

Sjekker kommunens arkiv

Rapporten krever at takstmannen i større grad enn før undersøker hus og leiligheter for alle feil og mangler - også de skjulte.

Slik ser den nye boligsalgsrapporten ut, omtrent dobbelt så tykk som den gamle. Foto: Vegard Damsgaard

— Formålet med den nye rapporten er å få fram alle forhold ved boligen, sånn at når kjøper og selger treffes på byen kan de slå av en hyggelig prat, i stedet for å møtes i tingretten, sier Lars-Inge Holst-Try fra Agder Takstsenter i Søgne. - Nytt er også at man skal kontrollere lovligheten ved for eksempel en innredet kjeller mot kommunens byggesaksarkiv, sjekke rømningsveier, brannsikkerhet og utføre en forenklet el-kontroll, opplyser takstingeniør Frank Severinsen.

Samtidig er de spent på hvordan rapporten blir mottatt i markedet, ettersom den blir dyrere for selger.

Boligsalgsrapport for eneboliger kostet tidligere rundt 6000- 8000 kroner, nå er prisen økt til 12.000- 14.000. For leiligheter og delte boliger er prisen atskillig lavere; mellom 5000 og 10.000. ## Uenige om prisen

Eiendomsmeglerne hilser den nye rapporten velkommen, men på vegne av boligselgerne er de skeptiske til prisen.

Tone Solheim Grøsle. Foto: Torstein Øen

— Jo mer kjøper vet, dess bedre er det for alle parter, så dette er vel anvendte penger. Vi håper likevel takstbransjen kan presse prisen noe ned siden jobben går fortere etter hvert som de blir vant til skrive den nye rapporten. Hadde jeg kunnet bestemme på vegne av bransjen lå kostnaden på nivå med den forrige, sier Tone Solheim Grøsle, daglig leder for Sørmegleren i Kristiansand. Til dette svarer takstbransjen at de skal bevise at dokumentet er verdt prisen. De håper kjøper vil kreve en rapport som gir økt trygghet for kanskje den største investeringen man gjør i livet.

— Dette blir mye mer enn å angi tilstand på kledning og takstein, det vil kreve mer tid til både befaring og utarbeidelse av rapporten, innhenting og gjennomgang av nødvendig dokumentasjon. På badet skal man for eksempel avdekke om membranen fungerer, og man må da bore hull fra tilstøtende rom for å komme til fra baksiden av våtsonen, påpeker Lars-Inge Holst-Try.

Takstingeniørene hos Agder Takstsenter på Høllen Vest i Søgne har så vidt begynt å ta i bruk den nye boligsalgsrapporten: Fra venstre Roy Grimestad, Alfred Møll, Frank Severinsen og Lars-Inge Holst-Try. Foto: Vegard Damsgaard

— Til beste for kundeneBoligsalgsrapporten er enn så lenge frivillig. Verken Finanstilsynet eller justiskomiteen på Stortinget har ønsket å påtvinge forbrukerne en kostbar rapport.

Mens over 95 prosent av boligene i Midt-Norge og Sørlandet har vært solgt med tilstandsrapport hittil, er andelen rundt 70 prosent på Vestlandet, 50 prosent i Nord-Norge, og bare 18 prosent i Oslo, viser tall fra Protector Forsikring.

Takstingeniørene Frank Severinsen (t.v.) og Lars-Inge Holst-Try sjekker skjevheter i gulvet med lasermåler. Foto: Heida Gudmundsdottir

Ifølge meglerbransjen virker usikkerhet prisdempende for et boligsalg, mens en grundig undersøkelse av boligen gir forutsigbarhet.— Jeg opplever at vi meglere og takstbransjen har samme ståsted, rapporten er et produkt vi anbefaler fordi den er til beste for kundene, sier Tone Solheim Grøsle fra Sørmegleren.

Ifølge Protector Forsikring synker konfliktnivået med rundt 20 prosent med boligsalgsrapport, derfor gir de rabatt på eierskifteforsikring når selger har dette.

- Betydelig bedre enn den gamle

Forbrukerrådet har kjempet for en bedre boligsalgsrapport i mange år.

— Vi er positive til at den blir innført, men på Sørlandet har vi tross alt vært bedre på tilstandsrapporter enn i andre deler av landet, spesielt Østlandet. Når det er sagt, er den nye rapporten betydelig bedre enn den gamle, den er et skikkelig inngrep i boligmassen, uttaler Eirik Nyberg, regiondirektør for Forbrukerrådet i Agder.

- Men er den verdt prisen?

Eirik Nyberg. Foto: Arkivfoto

— Ikke hvis du har et fullstendig feilfritt hus, men mellom en firedel og femdel av alle boliger har feil. Hvis det blir en tvist, kan man sitte med risiko for å få regninga. Men kjøper tar enda større risiko, så en som vurderer å kjøpe bolig med denne rapporten kan føle seg langt tryggere enn de uten, svarer Nyberg. Huseiernes Landsforbund mener det har vært altfor mange tvistesaker etter boligkjøp, som har belastet rettssapparatet unødvendig.

— Personlig kunne jeg tenkt meg at rapporten ble obligatorisk, fordi det er for mye mangler også i nyere hus. Samtidig må vi ha gode takstfolk, jeg frykter at vi ikke har nok takstmenn som kan ta oppgavene og at ansvaret blir for stort, sier distriktsleder Espen Solum.