KRISTIANSAND: — Nå er vi på dag fire. Det virker som det ikke er meningen vi skal komme oss hjem. Heldigvis er vi veldig reisevante, så vi tar det med smil og latter, sier Trine Øyen Svendsen (20) fra Kristiansand.

19. juli reiste Svendsen på ferie til Roma med kjæresten Kristoffer Magnus Markhus (22) og hans familie. Etter tre dager i Italia var planen å reise hjem til Norge. Det viste seg ikke å være så enkelt.

— Fredag ettermiddag fløy vi fra Roma til Frankfurt og skulle derfra videre til Oslo, men på grunn av uvær ble det første flyet kansellert. Etter flere utsettelser og lang venting, var det endelig vår tur til å lette, forteller Svendsen.

Sov på gulvet

Men da var klokka blitt over midnatt, og ifølge reglene fikk ingen flere fly lov til å ta av.

— Den natta sov vi på betonggulv utenfor Hugo Boss-butikken på flyplassen. Jeg hadde på meg magetopp og kort skjørt. Det hele var litt komisk, sier Svendsen, som forteller de håpet på reise hjem dagen derpå.

Slik gikk det ikke. Se kartet under for hvordan reiseruten faktisk ble:

flytur_580px.jpg

Mens resten av kjærestens familie kom av sted med et tidligere fly, ble Svendsen, kjæresten og hans søster, Mina Marie Markhus (18), igjen i Frankfurt.

Trine Øyen Svendsen (t.v.), Kristoffer Magnus Markhus og Mina Marie Markhus om bord på flyet fra Frankfurt. Foto: Privat

Etter natten i Frankfurt var det meningen at trioen lørdag skulle hjem via München ettersom de fikk plass på et fly fra den tyske byen til Oslo. Men flyet fra Frankfurt ble tre timer forsinket grunnet uvær og dermed rakk de ikke flyet fra München og måtte overnatte på hotell i den tyske storbyen.Søndag fikk de beskjed om at det ventet et nytt fly i Paris, og dermed gikk turen videre til Frankrike.

— Der fikk vi beskjed om at det hadde skjedd noe feil med bestillingen, og de hadde ikke billetter til oss.

Vi trodde vi bare skulle være på ferie i tre dager. Nå har vi brukt flere dager på hjemreisen enn på selve ferien

Trine Øyen Svendsen

Dermed ble det enda en hotellovernatting - denne gang i den franske hovedstaden.

Uheldig

Når Fædrelandsvennen snakker med Svendsen og reisefølget på telefon mandag formiddag, befinner de tre seg fortsatt i Paris. Håpet er å komme seg tilbake til Oslo i løpet av kvelden via et fly fra Nice.

Klar for innsjekking i München. Foto: Privat

— Vi har ikke akkurat hatt hellet med oss. Vi trodde vi bare skulle være på ferie i tre dager. Nå har vi brukt flere dager på hjemreisen enn på selve ferien. Vi går rundt og ler av situasjonen, sier Svendsen.- Det er en spesiell situasjon. Det er både morsomt og håpløst på en gang, sier Mina Marie Markhus.

Vanskelig å booke fly

Lufthansa-talsmann, Helmut Tolksdorf, sier de beklager ulemper kanselleringen har ført til. De synes det er en lei situasjon de tre står overfor.

Tolksdorf forteller Frankfurt fredag ble rammet av et tordenvær som førte til flere forsinkelser. Dette rammet et stort antall av deres passasjerer.

Mina Marie Markhus (f.v.), Trine Øyen Svendsen og Kristoffer Magnus Markhus på flyplassen i Paris. Foto: Privat

— Vi har prøvd vårt beste med å booke passasjerene våre til andre fly, men flere av dem var ganske fulle. Det er derfor vanskelig, og vi prøver å finne de beste løsningene, sier han.

Til tross for at hjemreisen fra Roma ble lengre enn planlagt, har Mina Marie Markhus (t.v.), Trine Øyen Svendsen og Kristoffer Magnus Markhus valgt å ta situasjonen med latter og smil. Foto: Privat

BehjelpeligSvendsen og gjengen forteller det er en kjedelig situasjon å være i. Selv om trioen mangler bagasjen, forteller de at de har tatt det med en positiv innstilling.

— Man kan velge om man vil være skikkelig grinete og trist, eller velge å le vilt av alt som kan være morsomt, sier kristiansanderen.

De takker særlig flyselskapet.

— Lufthansa har vært veldig behjelpelige. De prøver så godt de kan, og de har satt av mye tid til oss. De to siste nettene har vi vært på hotell med alt inkludert, sier Kristoffer Magnus Markhus.

Forsinket siste-etappe

Sent mandag kveld landet endelig trioen på Gardermoen, over tre døgn etter at de lettet fra Roma. To flyturer er blitt til fem, og en sliten Svendsen med følge kan fortelle om nye forsinkelser på de to siste etappene.

— Nå har vi faktisk klart å lande, etter fire dager på reisefot. Jeg vet ikke om jeg skal grine eller juble. Da vi skulle fly fra Paris til Nice ville vi sjekke om bagasjen vår var kommet med, men ved bagasjesjekken var det blitt observert en mistenkelig, brun koffert, og det ble håndtert som en mulig bombetrussel. Derfra måtte vi løpe til gaten på andre siden av flyplassen, og flyet var rundt en halvtime forsinket, forteller Svendsen.

Vel framme i Nice var også flyet hjem til Oslo en halvtime forsinket, og først da Svendsen så norsk fastland, klarte hun å slippe jubelen løs.

— Vi er på vei til gaten nå, så vi vet fortsatt ikke om bagasjen er med. Akkurat nå er jeg så trøtt at jeg er kvalm, og samtidig skikkelig sulten, men uten matlyst. Det har vært frustrerende å bli sendt mellom så mange forskjellige mennesker i Lufthansa som ikke skjønner desperasjonen vår, og vi har fått veldig lite mat underveis, sier Svendsen.

Busser hjem til Kristiansand

På neste flytur lover hun seg selv å pakke deodorant og medisiner i håndbagasjen, men er ikke fremmed med å fly med Lufthansa igjen.

— Jeg kan godt fly med Lufthansa igjen, men det blir nok ikke med mellomlanding i Tyskland på kvelden, sier hun.

Tirsdag går turen hjem til Kristiansand med buss, mens Markhus-søsknene faktisk vender nesa tilbake til Frankrike - denne gangen Bordeaux.

— De skal på pilegrimsreise der, men hadde ikke pakket med seg nok til at de bare kunne bli i Frankrike. For min egen del kan jeg advare folk om at dersom de møter en særdeles forvirret og trøtt sørlending i morgen, så er det nok meg, sier Svendsen.