Siri Vara og Geir Otto Jakobsen spiste skalldyr-lunch i ett av teltene. -Det er veldig ok å være her i Mandal, mente samboerparet. Foto: Espen Sand
Jens Olav Damkås og Marna Café har 500 hummer og 300 kilo reker på kjølen. Rekene er fisket utenfor kysten av Sørlandet, mens havets kardinal er hentet fra Canada. Foto: Espen Sand
Det finnes alternativer for de som ikke liker skalldyr. Det europeiske markedet i gågata kan friste med forskjellige gryteretter, kjøtt og ost. Her serveres italiensk mat. Foto: Espen Sand
Tom Atle Steffensen, i Kokkenes mesterlaug, er en av kokkene som skal holde matskole for barn under festivalen. Foto: Espen Sand
Hummerne ble gjort klare for restaurantene åpnet torsdag formiddag. Marna Café hadde hentet inn 500 hummere fra Canada. Foto: Espen Sand
matfest08.jpg Foto: Espen Sand
Mikael Waren på Hr. Redaktør knekker krabbeklør. Foto: Espen Sand
Blåskjellsuppe Foto: Espen Sand
Kort tid etter at restaurantteltene åpnet strømmet folk til for å smake på sjømaten. Foto: Espen Sand
Europeisk marked i gågata. Foto: Espen Sand

— Disse dagene er uten tvil de mest hektiske dagene i året, sier Jan Borgar Halvorsen, kokk i matteltet til Hr. Redaktør og Smoi.

Følg FVN Mandal på Facebook

Siden mandag har restaurantene i Mandal forberedt seg til årets høydepunkt. Under Skalldyrfestivalens fire dager serverer restaurantene mange tonn hummer, kreps, krabber, reker og havets skjell til folket.

5000 porsjoner

— Vi håper å kunne selge 5000 porsjoner, men da er vi avhengige av godt vær. Vi serverer det meste innen sjømat. Skalldyrfestivalen har gjennom årene økt i både størrelse og kvalitet. En slik topp som festivalen bidrar til er viktig for oss som driver restaurant, sier Bernt Lindseth, daglig leder på Hr. Redaktør og Smoi.

Siri Vara og Geir Otto Jakobsen spiste skalldyr-lunch i ett av teltene. -Det er veldig ok å være her i Mandal, mente samboerparet. Foto: Espen Sand

Sultne festivaldeltakere strømmet til matstedene ikke lenge etter at teltene åpnet torsdag formiddag. Siri Vara og Geir Otto Jakobsen måtte smake på sjømaten.

— Det er veldig ok å være her i Mandal. Skalldyr er noe vi begge liker, sa samboerparet som bor på Skedsmokorset.

Ikke bare sjømat

Da festivaleventyret startet i 1988 var det hele unnagjort på timer gjennom et stort krabbe- og rekebord i sentrum.

Det finnes alternativer for de som ikke liker skalldyr. Det europeiske markedet i gågata kan friste med forskjellige gryteretter, kjøtt og ost. Her serveres italiensk mat. Foto: Espen Sand

I dag er festivalen en fire dagers lang matfest med alt innen sjømat. Et stort europeisk marked dominerer i gågata, med utvalg av kjøtt, oster, snacks og forskjellige gryteretter.

De besøkende kan velge mellom rundt 25 restauranter i Mandal sentrum, 16 av dem i oppsatte telt i Bryggegata.

Desidert størst i sør

— Skalldyrfestivalen har utviklet seg til å bli den desidert største matfestivalen på Sørlandet. Man må til Rogaland og Gladmatfestivalen for å finne arrangementer som overgår oss i matveien. Det er vi stolte av, sier Jallis Eriksen, sjef for Skalldyrfestivalen i Mandal, som ble åpnet i går.

Vi har ti faglærte kokker og totalt 80 mann i sving i løpet av festivalen

Kjøkkensjef på Marna Café, Jens Olav Damkås, har hamstret inn 500 hummer, 300 kilo reker og vil kunne servere 200 liter fiskesuppe de neste dagene.

Hummerne ble gjort klare for restaurantene åpnet torsdag formiddag. Marna Café hadde hentet inn 500 hummere fra Canada. Foto: Espen Sand

— Det er helt vilt mye mat. Vi har ti faglærte kokker og totalt 80 mann i sving i løpet av festivalen. Dette er blitt en kjempefest som bør ha høy nasjonal anseelse. Jeg tror ikke mandalittene forstår hvor stor festivalen er blitt, mener Damkås.

Gate med «streetfood«

Nytt av året er en gate med såkalt «streetfood», som ligger like ved inngangen mot bybroa. Her kan man smake på sushi, jambalaia, fish and chips og lokale retter fra Havhotellet i Lindesnes, Jentan på Båly, Lindesnes brygghus og Lindesnes fyr.

— Tidligere var det ganske stille her, men nå skal det festes i gata med egen scene og flere matsteder. Alt som serveres her skal folk kunne ta med seg i hånda, sier Thomas Magnussen, daglig leder på Marna Café.

Jens Olav Damkås og Marna Café har 500 hummer og 300 kilo reker på kjølen. Rekene er fisket utenfor kysten av Sørlandet, mens havets kardinal er hentet fra Canada. Foto: Espen Sand

Kokkenes mesterlaug har vært med festivalen siden begynnelsen. I år kommer de nok en gang med verdens største wok. For barna laget de egen kokkeskole.

— Vi ønsker at barna skal få et forhold til grønnsaker, fisk og skalldyr. Og at de skal kunne lage enkel mat hjemme. Det er fantastisk med en festival på Sørlandet som setter fokus på mat, sier Tom Atle Steffensen i Kokkenes mesterlaug. Under festivalen skal lauget holde ti kurs for tilsammen 160 barn.

The rolling chef

— Kursene er populære og fylles vanligvis raskt opp. Er pågangen veldig stor så kan det være vi kjører ett ekstra kurs, sier rullestolbruker Steffensen, som i kokkemiljøet er kjent som «The rolling chef». Et kallenavn han stolt har sydd inn i kokkeuniformen.

Tom Atle Steffensen, i Kokkenes mesterlaug, er en av kokkene som skal holde matskole for barn under festivalen. Foto: Espen Sand

Mandalittene Kirsti Eriksen Veel og Anne Britt Kvelland hadde tatt turen på det europeiske markedet torsdag formiddag.

— Det er hyggelig å smake på nye matvarer i blant. Disse ostene har jeg ikke sett i Norge før. Noen av dem var veldig gode. Nå får vi heller smake oss videre, sier Kvelland og smiler.