Finansråd Svein Gjedrem går av i månedsskiftet januar/februar 2015, melder Finansdepartementet mandag.

-Neste år fyller jeg 65 år og jeg mener det nå er et passende tidspunkt å slippe til nye krefter i en slik stilling. Det er gode arbeidsrelasjoner mellom vår politiske ledelse og embetsverket. Jeg kommer til å forlate et departement med svært dyktige medarbeidere og en solid organisasjonskultur, sier Svein Gjedrem på departementets hjemmeside.

Norges mektigste økonom

Gjedrem har vært blant Norges mektigste menn i lang tid. Han har vært finansråd i to perioder, fra 1996 til 1998, og siden 2011. Finansråden er øverste embetsmann i Finansdepartementet.

Gjedrem var sentralbanksjef fra 1. januar 1999 til 1. januar 2011. Etterpå gjorde han comeback som finansråd.

La om politikken

Som sentralbanksjef sto Gjedrem for en omlegging av rentepolitikken. Han startet sin gjerning med å løsrive Norges Banks styringsrente fra valutakursen . Omtrent før han hadde tatt av seg frakken i Norges Bank dreide han praksisen i rentepolitikken i retning av å sette renten for å oppnå stabil og lav prisvekst over tid.

Før Gjedrem hadde Norge Banks styringsrente vært satt opp og ned for å prøve å holde stabil kronekurs til glede for konkurranseutsatte næringer.

Gjedrem rettet i stedet blikket mot prisveksten, og hevdet at stabil og lav prisvekst også ville gi stabil valutakurs over tid. Hans budskap var dermed at dette egentlig ikke var en omlegging av grunnlaget for rentesettingen.

Men i mars 2001 ble omleggingen formalisert og tallfestet gjennom en forskrift og en stortingsmedling som sa at Norges Bank skulle sette sin styringsrente for å oppnå en årlig prisvekst rundt 2,5 prosent over tid.

Bankmannen

Gjedrem har i sin karriere vært helt sentral i å styre norsk økonomi gjennom to bankkriser.

Særlig på begynnelsen av 1990-tallet var bankkrisen i ferd med å knekke norsk økonomi. I Finansdepartementet var Gjedrem en av hovedarkitektene bak politikken der aksjonærene i de største bankene ble nullet ut, samtidig som staten overtok bankene.

Etter at stormen var over ble bankene igjen overtatt av private eiere, med unntak av omtrent en tredjedel av dagens DNB. Internasjonalt er dette sett på som et skoleeksempel i god håndtering av en bankkrise.

Som sentralbanksjef i kriseårene 2008-2009 var Gjedrem sentral i å lage ordninger som sikret at norske banker kunne drive videre da mulighetene til å skaffe seg penger i utlandet ble borte i finanskrisens mistillit.

Gjedrem ble ansatt i Økonomiavdelingen i 1979. Avdelingen har ansvaret for utformingen av den økonomiske politikken. Departementet legger opp til å lyse ut stillingen som finansåd i løpet av kort tid.

Som Brundtlands comeback

I arbeidslivet har Gjedrem vært lite mobil. Han har ikke beveget seg utenfor Finansdepartementet og Norges Bank. Unntaket er en kort periode i EU-kommisjonen i Brussel.

Hans noe overraskende comeback som finansråd i 2011 gjorde at han etterfulgte Tore Eriksen. På avskjedsmiddagen for Eriksen i Regjeringens representasjonsboilg i Parkveien skal daværende statsminister Jens Stoltenberg ha omtalt Gjedrems comeback slik:

— Dette er som om Gro skulle ha kommet tilbake og overtatt min jobb!