Arbeiderpartiet har gjennom forlikene tatt ansvar for å bidra til kontroll og trygghet, i en situasjon der mange i Norge opplevde usikkerhet, og myndighetene ga uttrykk for at mottaksapparatet var overbelastet.

I asylavtalen slås det fast at Norge skal oppfylle sine forpliktelser etter internasjonale konvensjoner og at asylsøkerne ikke må få svekket sin rettssikkerhet.

I asylavtalen slås det fast at Norge skal oppfylle sine forpliktelser etter internasjonale konvensjoner og at asylsøkerne ikke må få svekket sin rettssikkerhet. Dette er viktige overordnede prinsipper som legger føringer for alt annet som står i teksten. Arbeiderpartiet forutsetter, og vil passe på, at regjeringen følger opp dette. Styrking av barnefaglig kompetanse, mer tilrettelegging for språkopplæring og aktivitet på mottakene er blant punktene Arbeiderpartiet fikk forhandlet inn i asylavtalen.

Oppfyllelse av plikter

Integreringsavtalensikrer en god, verdimessig forankring om at demokrati, menneskerettigheter, ytringsfrihet, likeverd og likestilling skal ligge til grunn for integreringspolitikken i Norge. Det betyr at de som kommer til Norge skal møtes med en forventning om å bidra i samfunnet.

Å nyte godt av rettigheter forutsetter oppfyllelse av plikter. Det er en del av vår samfunnskontrakt, slik Arbeiderpartiet alltid har forsvart den; Gjør din plikt, krev din rett. Stortinget har pålagt regjeringen å sørge for at kommunene kompenseres for de ekstrakostnader de har knyttet til bosetting, språkopplæring, skole, helsetjenester, barnevern og arbeidet med å få folk i jobb. Det har vært spesielt viktig for Arbeiderpartiet å styrke kommuneøkonomien. Vi har en klar forventning om at regjeringen raskt følger opp forslagene i integreringsavtalen og at de iverksetter tiltak for å styrke integreringen før den varslede Stortingsmeldingen om integrering våren 2016. > Alle politiske ledere og folkevalgte har et ansvar for hvordan man omtaler og behandler fortvilte mennesker i nød, men størst ansvar for dette har regjeringen.

Regjeringen sendte i romjula på høring en rekke forslag om innstramminger i asylpolitikken. De aller fleste av disse er oppfølging av asylavtalen i Stortinget. Men regjeringen v/innvandringsminister Sylvi Listhaug har også fremmet nye forslag. Arbeiderpartier vil lytte til hva høringsinstansene uttaler og vil vurdere hvert enkelt forslag.

Ordene som brukes

At et land må ha kontroll med innvandringen er ikke nytt, det er ikke noe Frp har funnet opp. Det som er nytt og som Arbeiderpartiet ikke stiller seg bak, det er ordene som brukes i debatten. I sin nyttårstale oppfordret Erna Solberg alle til å bidra i det hun kalte hverdagsintegrering. Talen til statsministeren var god, men oppfordringen om å bidra må omfatte alle, også regjeringens medlemmer. Statsråd Sylvi Listhaugs uttalelser om at flyktninger ikke kan forvente å bli båret på gullstol til Norge står i dyp kontrast til hva flyktningene opplever. Dersom statsråden fortsetter å hevde at flyktningene truer norsk velferd, så er det en kilde til frykt, uro og motsetninger i et samfunn.

Talen til statsministeren var god, men oppfordringen om å bidra må omfatte alle, også regjeringens medlemmer.

Alle politiske ledere og folkevalgte har et ansvar for hvordan man omtaler og behandler fortvilte mennesker i nød, men størst ansvar for dette har regjeringen.

Det er ikke vanskelig å forstå at de som kom til Norge over grensen fra Russland og nå sendes tilbake opplever dette som vanskelig. Arbeiderpartiets ordfører i Kirkenes har sendt brev til statsministeren der han ber om at behandling av de som sendes ut skjer på en verdig og forsvarlig måte. Arbeiderpartiet mener at regjeringen må gi ordføreren og resten av befolkningen forsikringer om at de som sendes ut reelt har trygt opphold i Russland. For Arbeiderpartiet er det grunnleggende at returer ikke skjer i strid med våre internasjonale forpliktelser.

Aktiv politikk for integrering

Arbeiderpartiet er opptatt av at det er en viktig skillelinje i integreringspolitikken. Vi ser på de som kommer hit som muligheter og ressurser og vi har en aktiv politikk for integrering. Dette er helt avgjørende for å sikre et samfunn med små forskjeller og for å unngå ulike rettigheter i arbeidslivet.

Flyktningsituasjonen er krevende, men det er knapt noe land som har bedre forutsetninger enn Norge til å håndtere dette.

Flyktningsituasjonen er krevende, men det er knapt noe land som har bedre forutsetninger enn Norge til å håndtere dette. Norge skal være et land som gir beskyttelse til mennesker som flykter fra krig og forfølgelse. Vi skal møte mennesker med respekt og medmenneskelighet.

Arbeiderpartiet er positive til å motta mennesker med beskyttelsesbehov i våre kommuner. Vi vil berømme dugnaden som tusenvis av enkeltpersoner, familier og frivillige organisasjoner står for. Vi vil sammen med dem og gjennom et bredt politisk samarbeid sentralt og lokalt, bidra til at et samlet Norge håndterer denne ekstraordinære, humanitære situasjonen på en god måte. Seks partier på Stortinget samlet seg om en historisk avtale for å få til et felles løft for god integrering i Norge. Arbeiderpartiet ville med dette sende ut et tydelig budskap om at vi som samfunn skal lykkes med integreringen av flyktningene som nå skal starte sine liv hos oss.