— Jeg satt i en middag forleden, og så var det noen som tok ordet og takket statsråden for at hun var kommet. Jeg så meg rundt og lurte et lite øyeblikk på hvem det var fra regjeringen som var her, før jeg forsto at det var meg.

Denne formiddagen, da Linda Hofstad Helleland bestiller en ganske ordinær clubsandwich på helt alminnelige Egon, har hun vært kulturminister i nøyaktig én måned, to dager og tre timer. Hun er travelt opptatt med å gjøre som kultureliten rådet henne til. Hun skynder seg langsomt. Bruker tid.

Statsråden

I dag har hun vært i Trondheim og sett fakkelen til ungdoms-OL passere hjembyen. Om et par dager skal hun til Bodø for å overvære vigslingen av Nord- Norges første kvinnelige biskop. Deretter er det Spellemannpris i Oslo Spektrum, men innimellom er det noen drøye bunker sakspapirer som skal fortæres. Forgjengeren, Thorhild Widvey, hadde etterlatt seg mye arbeid på kontoret da Linda låste seg inn, og skrivebordet - midt i rommet - lignet alt annet enn en «clean desk».

Egentlig skulle vi ha møttes i Hofstad-klanens rike, så å si, på Byåsen. Men syke familiemedlemmer gjorde at Linda Hofstad Hellelands utlånte koffertbærer og rådgiver på denne turen, en trivelig kar på permisjon fra turbulente UDI i seks befriende måneder fremover, ble satt i sving.

«Statsråden foreslår heller Egon», skrev han i en tekstmelding.

Det er slik Linda Hofstad Helleland omtales nå. Ikke Linda. Ikke Hofstad Helleland. Men i tredje person entall.

Statsråden.

Så her sitter vi i det som må være restaurantens maritime avdeling, der en robåt henger fra taket, omkranset av fiskegarn og gamle japanske påhengsmotorer. Rett utenfor vinduet skuer en fullstendig nedsnødd statsminister Johan Nygaardsvold inn mot oss, fra en tid da ingen norsk regjering holdt seg med kulturministre ved kongens bord.

Den aller første i rekken av slike, renessansemennesket Lars Roar Langslet fra Høyre, døde dagen før.

Linda - eller statsråden, altså - var bare fire år gammel da Langslet skred til verket i 1981, som tidenes første kulturminister i Kåre Willochs regjering, men i Morgenbladet om tre dager skal hun komme til å lyse fred over hans minne.

Det er bare slikt en kulturminister må gjøre, en respektfull hilsen til den første - fra den foreløpig siste.

Håndball og kor

Hun er født og oppvokst i Klæbu og veldig preget av det tette fellesskapet og tilhørigheten til dette bygdesamfunnet rett sør for Trondheim. Der spilte hun håndball og sang i kor. Dro på turneringer til Selbu, Surnadal og Hamar og reiste med pikekoret på tur til Finland. Alt hun kan om breddekultur og viktigheten av dette har hun med seg fra Klæbu. Fra idrettshallen, kirken, samlingsplassene for høytid, fest og sorg.

— Men ellers foregikk jo det aller meste inne i byen.

I Trøndelag: Linda Hofstad og sønnen Bernhard i Klæbu, hvor hun leier en leilighet i foreldrenes hus. Moren Annbjørg ved garasjen. Foto: Glen Musk

Tippoldefaren hadde kjøpt et gårdsbruk i bydelen Byåsen, og hele farsslekten til Linda vokste opp der. Hun bodde selv i en egen leilighet der en periode mens hun studerte, omgitt av søskenbarn og tremenninger i husene som fortsatt står slik de var.— Jeg husker trikketurene med min farmor ned til byen, der vi dro på Epa for å møte hennes gamle arbeidskolleger. Følelsen av å høre til her i Trondheim blir sterkere for hver dag som går, og når jeg besøker Nidarosdomen, når jeg hører eller ser trikken, da kjenner jeg savnet og nesten litt sorg, sier hun.

Bor i Drammen

Om et par timer skal rådgiveren skysse statsråden inn i en taxi for å rekke 15.30- avgangen sørover. I Drammen venter ektemannen og hallingdølen Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre, sammen med sønnene Bernhard (9) og Konrad (7), de to siste begge godt innspilt på småguttelagene til Strømsgodset.

— Bernhard og Konrad har også et sterkt forhold til Trøndelag, så ofte som de har vært her, og dette med Strømsgodet og Rosenborg har vi et avklart forhold til, forsikrer hun.

Linda Hofstad Hellelands ansvarsområde er vidtspennende og omfatter alt fra kirken til Bernhards og Konrads fotballag på Marienlyst i Drammen. Hun tror på en Gud, like mye som på Rosenborgs gjenoppståtte 4- 3- 3, men vil ikke fremstå som en predikant.

— Tro er noe veldig personlig, men jeg oppsøker kirkerommet og har brukt det i vanskelige tider.

Linda fortalte nylig i et intervju med VG om hvordan hun og familien tydde til bønn da lillesøsteren for snart 30 år siden ble født for tidlig og situasjonen lenge var kritisk. Det gikk bra, men etter det har hun har hatt det hun kaller et «spesielt forhold til Gud og sin tro».

— Men hvis man definerer noen som «veldig religiøs», får man plutselig assosiasjoner som jeg ikke kjenner meg igjen i.

Tok mannens navn

Opp gjennom årene har Linda Hofstad Helleland vært rimelig lett å karikere, som en pertentlig ung konservativ i et godt voksent sinn. Hun ble smått irettesatt av Erna Solberg i sin tid fordi hun valgte å ta ektemannens etternavn, og Linda irriterte seg over at NRK i påskehøytiden så ut til å styre stadig mer av det kristne innholdet vekk fra de store og viktige programflatene.

  • Tro er noe veldig personlig, men jeg oppsøker kirkerommet og har brukt det i vanskelige tider.

Mektig par: Linda Hofstad Helleland og ektemannen Trond Helleland – begge Høyre-politikere. Han er parlamentarisk leder og medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen. Foto: Magnus Knutsen Bjørke

— For meg har Erna alltid vært et forbilde og en rollemodell, sammen med andre mentorer som jeg har vært så heldig å ha, sier hun nå.

Telling til ti

— Men da Erna ringte og tilbød meg denne jobben, ble jeg helt satt ut til å begynne med og måtte nærmest ta telling til ti. Det første jeg tenkte på hva var hvordan vi skulle få det til rent praktisk. Fotballtreningen til gutta. Lekselesingen. Alle slike ting. Men Trond var knallhard og så bare løsninger for meg, og dermed forsvant den lille tvilen. Så nå får han litt mer hjemmeoppdrag enn meg, fordi jobben som parlamentarisk leder ikke krever samme reiseaktivitet. Og for Bernhard og Konrad spiller det ingen rolle om det er han eller jeg som sitter på sengekanten og tar godnatt- praten.

  • Men da Erna ringte og tilbød meg denne jobben, ble jeg helt satt ut til å begynne med og måtte nærmest ta telling til ti.

Mamma: Linda Hofstad Helleland med sin nyfødte sønn Konrad i 2008. Foto: Kristin Svorte

Slik var det ikke før, i Høyre— dronningen Kaci Kullmann Fives tid, for eksempel.

Helikoptergenerasjonen

— Situasjonen er en helt annen for meg enn den var for hennes generasjon, men dette er jo ikke spesielt for politikere. I de fleste familier er begge foreldrene utearbeidende i dag, og alle - enten du er sykepleier, sivilingeniør eller politiker - kjenner nok at de gjerne skulle vært mer sammen med barna. Men samtidig er jeg veldig imponert over min egen foreldregenerasjon, den såkalte helikoptergenerasjonen, som er voldsomt til stede i ungenes liv. Vi skal være forsiktig med å gi oss selv dårlig samvittighet.

Linda Hofstad Helleland er ingen klassisk politisk broiler, klekket ut i et Høyre- styrt hjem på 1980- tallet. Besteforeldrene jobbet på jernbanen og på fabrikk, og foreldrene var like trauste arbeidsfolk, som det het en gang i tiden, med en bakgrunn mer disponert for å stemme Arbeiderpartiet i det ganske så røde Klæbu. Faren Trond, som var selger, og mora Annbjørg, som var hjelpepleier, vasset like lite i penger som sine foreldre, men de svømte i kulturell kapital.

Feriekasse

— Vi hadde en feriekasse som alle spinket og sparte til, og hver sommer la vi ut på tur. Det kunne være til Aulestad for å oppleve Bjørnstjerne Bjørnson, eller vi kunne reise til Trollhaugen for å oppdage Edvard Grieg. Vi dro til Maihaugen og til Lofoten. Jeg har sterke minner fra alle disse opplevelsene, ikke bare av at vi var sammen, men fordi det var lærerikt og fordi det gjorde oss trygge på vår egen identitet.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (38). Foto: TERJE VISNES

Da Linda begynte å studere, flyttet hun etter hvert inn i et kollektiv i en beryktet bygård i Trondheim, rett ved der hun nå sitter og får i seg de siste bitene av clubsandwichen. Hun var for lengst blitt fanget opp av Høyre — helt greit, lød beskjeden hjemmefra, bare hun fikk seg en utdannelse - og arbeidet som ungdomssekretær i Unge Høyre i Trondheim. Hun tjente 3500 kroner i måneden på den jobben, men for det trange, skitne og brannfarlige avlukket i toppetasjen i kollektivet måtte hun ut med 3000 kroner. Hun tok derfor vakter som servitør for å få kabalen til å gå opp. Hjemme hos mor og far var det alltids mat å få, men hadde hun først flyttet ut, måtte hun stå på egne ben. Slik var reglene.- Jeg tror nok begge ble litt lettet da jeg i 2000 fortalte mamma og pappa at nå skulle jeg bli voksen og gyve løs på studiene videre.

Snøballen

Men det var da snøballen egentlig begynte å rulle for alvor.

— Plutselig ringte Ine Marie Eriksen, som var blitt leder av Unge Høyre, og ville at jeg skulle komme nedover og jobbe for henne. Mens jeg var i Oslo, ringte Marvin Wiseth, som var leder i valgkomiteen, og sa at han ville ha meg på tredjeplass på stortingslista til valget i 2001. — «Hør nå, unge frøken», sa Marvin, da jeg protesterte og sa at jeg manglet både utdannelse og arbeidserfaring og ikke hadde noe på Stortinget å gjøre: «Det handler om å være på rett sted til rett tid.»

Hun kom ikke inn og tolket det i stedet som et tegn på at hun nå var ferdig med sitt korte og romantiske forhold til politikken. Men i oktober det året, bare noen uker etter valget, hadde hun ekstravakt på Radiumhospitalet i Oslo en formiddag da telefonen ringte og hun fikk beskjed om at Børge Brende var blitt utnevnt til miljøvernminister i Bondevik II- regjeringen. Linda hadde vær så god å innfinne seg på Stortinget prompte som vararepresentant.

— Jeg sto på kjøkkenet da fikk jeg beskjeden, og brettet med fat og glass gikk i gulvet. Folk kom løpende til og lurte på om jeg var blitt syk, men jeg stotret bare fram at jeg nettopp var blitt stortingspolitiker.

Fire år senere, i 2005, ble hun heller ikke innvalgt, og på nytt tok hun det som et signal på at det hele var over. Hun satte i gang en ny offensiv på studiefronten, hun fødte etter hvert Bernhard - men så var det denne Børge Brende nok en gang da. I 2008 fikk han innvilget permisjon fra Stortinget for å begynne som direktør i Verdens økonomiske forum - og vips, så var det duket for Linda Hofstad Helleland på nytt.

  • Folk kom løpende til og lurte på om jeg var blitt syk, men jeg stotret bare fram at jeg nettopp var blitt stortingspolitiker.

Høyrekvinner: Linda Hofstad som påtroppende leder for Høyrekvinnene sammen med Erna Solberg. Foto: Håvard Bjelland

— Jeg føler alltid at jeg har vært på vei ut av politikken, men det har ikke gått helt etter planen, ler hun.Hun er en halvstudert røver, kort og godt, men med snart 15 års parlamentarisk erfaring står hun fjellstøtt som en av Høyres mest erfarne rikspolitikere. Nå skal hun bruke posten som kulturminister til å tilrettelegge for den største utfordringen vi har foran oss.

— Fremtiden vil dømme oss på hvordan vi løser asyltilstrømningen til Norge, og her har kulturen en viktig rolle å spille. De som har krav på å være her, må hjelpes inn i våre fellesskap med alle midler, og den kraften som ligger i kulturen og frivillighetsarbeidet blir helt avgjørende. Vi skal leve livene våre sammen, og hverdagsintegreringen skjer på mitt felt, sier Linda Hofstad Helleland.

— Det er egentlig du som er integreringsministeren?

— Jeg skal på ingen måte instruere kulturen eller frivilligheten, men legge til rette for tiltak, og slik jeg kjenner kulturlivet og de frivillige, er jeg overbevist om at de vil påta seg rollen som brobygger.

I gode tider kunne Linda Hofstad Hellelands forgjengere strø om seg med penger, mener hun.

— Det kan jo hvem som helst gjøre. Mye er annerledes nå.

Pragmatiker

Da passer det muligens greit at hun ikke er blant Høyres mest fremtredende ideologer, men har mer praktisk og løsningsorientert styrke.

— At jeg er en pragmatiker tar jeg som et kompliment. Det er mange i Høyre som er både glad i og flinke til å prate. Jeg er mer en do- er.

Og hun er et sosialt lim i en venneflokk som stadig vokser, stikk i strid med hva som ofte er vanlig når man nærmer seg 40. — Jentegjengen fra Klæbu holder fortsatt sammen, og mange av dem er blitt en integrert del av storfamilien, kan du si.

De er på hytteturer sammen og besøker hverandre i nord og sør. Da guttene gikk i barnehage i Drammen, ble flere av de andre foreldrene, som hun ikke kjente fra før, sugd inn i Lindas sfære og ble venner for alltid.

— Det er blitt noen hytteturer med den gjengen også, ja.

Nå innser Linda Hofstad Helleland at det kan bli så som så med ledige helger fremover, men det er bare slik det må være.

— Om noen år ser du tilbake og tenker at kulturminister er ikke noe du er, men noe du var.

  • Jeg føler alltid at jeg har vært på vei ut av politikken, men det har ikke gått helt etter planen.

Forholdet til hjembyen: Kulturministeren på scenen i Teaterhuset Avant Garden i hjembyen Trondheim. -Jeg sier hele tiden at jeg er på vei hjem, og jeg tror jo på det at vi en gang er «tilbake». Foto: TERJE VISNES

Etter at vi er ferdig med å ta bilder av statsråden på scenen i Teaterhuset Avant Garden, er det tid for oppbrudd. Linda Hofstad Helleland skal bare over gaten og si hei til en venninne som jobber i en klesforretning, før hun og rådgiveren skal legge byen bak seg for denne gang.— Dette er Norges kunnskapsby nummer én. Teknologihovedstaden som vi skal være stolte av. Av og til sier folk rai- rai til meg, og ingen fest uten skinnvest, ikke sant, spør de liksom retorisk og forventningsfullt. Vet du, jeg blir så lei disse slitte stereotypiene, alle disse klisjeene og boksene.

— En ukultur?

— Og dermed en jobb for kulturministeren å rense opp i. Ja.

Så setter hun fra seg trillekofferten foran beina på rådgiveren, som allerede har sin egen håndbagasje å bale med. Lettbent og uredd krysser hun gata.

— Du ordner vel taxi, roper Linda Hofstad Helleland.

— Selvsagt, svarer han.

Én måned, to dager - og hele fem timer nå.

Litt mer statsråd for hvert minutt som går. Og ennå skynder hun seg bare langsomt.

Bare vent.