— Sangen handler om å føle seg fremmed: At noe ikke stemmer helt selv om alt egentlig ser bra ut. Vi kan føle oss fattige her, selv om kontoen er full, sier Pål Rake.

Egersunderen sitter på brygga ved Silokaia i Kristiansand. Her føler han at han hører til etter fem år på UiAs musikkutdanning. I 2013 ble han landskjent gjennom TV2s «The Voice», og i fjor sommer markerte han seg som vokalisten i Bryggebandet som spilte hver tirsdag på Fiskebrygga. Han har også kjæresten i byen og mange venner og samarbeidspartnere. Det siste året har han likevel vært mye i Oslo hvor han har spilt inn sin første fullengder. Fra den kommer nå singelen «Hørrekjete».

Som navnet antyder handler den om mangel på tilhørighet. Rake har nylig skrevet om låta i Fædrelandsvennens blogg«Lokalkulturen»hvor 16.000 unike brukere har sett den. Her knytter han temaet i sangen til den stadig mer aktuelle flyktningkrisen.

Allsang fra klagekoret

«Den handler om oss. Om fremmedgjorthet, mangel på tilhørighet og den uutholdelige lettheten vi nordmenn lever i. Den lettheten som gjør at alt for mange av oss mister grepet, solidariteten og perspektivet. Låta retter seg mot de som ikke føler de hører hjemme i allsangen fra klagekoret, men heller vil være en del av hjelpekorpset.«

— Men egentlig var det ikke dette jeg tenkte på da jeg skrev sangen for to år siden. Da kjente jeg på en følelse av at noe ikke var helt på plass, og jeg hadde Obstfelders dikt «Jeg ser» i tankene, sier Rake.

Dialekt

— Hva handler de andre sangene på plata om?

— Det er mye stemningsbeskrivelser, og ikke så mange konkrete historier. Ingvar Hovland som har skrevet «Månemann» for Vamp har skrevet to-tre av tekstene. Alt er på norsk, og alt er på dialekt, sier Rake.

Innspillingen har blitt til i løpet av et års tid i en leilighet i Nydalen i Oslo. Espen Lind, som var hans mentor under «The Voice» har fungert som «executive producer» underveis. Det betyr at han har kommet med høyst konkrete råd og tips om hvordan innspillingen skulle være.

Løvland-moduleringen

— Jeg har også fått råd fra Rolf Løvland som jeg kom i kontakt med gjennom UiA. En modulering på «Hørrekjete» er helt direkte påvirket av ham. Vi kaller den «Løvland-moduleringen», smiler Rake.

Senere i høst kommer flere av sangene på plata ut som singler, før den endelige utgivelsen fram mot vinteren. Håpet er at musikken blir så godt mottatt at han nå blir kjent for den i stedet for «han som var med i The Voice».

— Men det der holder på å gi seg nå. Folk glemmer fort, og det er så mange andre lignende konsepter. På byen sier folk gjerne at de har sett meg et sted, men de husker ikke hvor, sier Rake.

Selv om han kunne valgt blant mange andre samarbeidspartnere nettopp på grunn av «The Voice»-suksessen, er det studievennene Nicolai Tangen Svænnes og Eivind Helgerød han har hatt med seg på innspillingen.

— På den måten har vi fått plata akkurat slik vi ville, sier Pål Rake.