— Det er vår grunnleggende holdning at denne forskningen har vært av en utpreget sivil karakter. Det har vært grunnforskning som ikke har noe med våpenutvikling å gjøre, sa advokat Arild Humlen i sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett mandag.

To forskere ved UiA er utvist fra Norge. Foto: Jon Anders Skau

I januar ble en iranskfødt professor og en kinesisk doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Agder utvist fra Norge. Årsaken var at Politiets sikkerhetstjeneste kom fram til at de to kunne true Norges sikkerhet ved å bringe fram talldata som kan brukes til å utvikle avanserte våpen.— Min klient har ikke hatt kontakt med representanter for Kina eller overført noe kunnskap til kinesiske myndigheter utenfor rammen av artiklene som er produsert, sa Humlen.

Forklarer seg via Skype

PST mener at de to forskerne har bidratt til utvikling av langtrekkende raketter. Som grunnlag har det blitt vist til at begge er oppført som medforfattere på tre-fem forskningsartikler skrevet av forskere i Kina. Det skal ha blitt reagert på artikler med teoretiske matematiske modeller om supersoniske raketters styring og bevegelsesmønster, publisert i offentlige forskningstidsskrifter.

PST har blant annet vist til at flere av medforfatterne kan knyttes til institusjoner som driver med utvikling av missiler, samt at instituttet hvor den kinesiske stipendiaten er utdannet samarbeider med det kinesiske forsvaret.

Advokat Arild Humlen repretsenterer den iranskfødte professoren. Foto: Aas, Erlend

Arild Humlen representerer den iranskfødte professoren som nå bor hos sin svigerfamilie i Tyskland. Advokat Nils Anders Grønås representerer den kinesiske stipendiaten som nå har flyttet tilbake til Kina. Ingen av dem er til stede i rettssalen, men skal forklare seg via Skype.Spørsmålet som nå behandles i Oslo tingrett er om utvisningsvedtaket er gyldig. Humlen og Grønås mener at vilkårene for utvisning ikke er oppfylt.

Motparten i rettssaken er Justisdepartementet, som er representert av advokat Ingrid Skog Hauge hos Regjeringsadvokaten og avdelingsdirektør Elisabeth Johnsen hos Justis— og beredskapsdepartementet. Rettsforhandlingene ledes av tingrettsdommer Oddmund Svarteberg.

Unntatt offentlighet

Deler av rettssaken er unntatt offentlighet av hensyn til nasjonale interesser. I denne delen av rettssaken blir de to forskerne representert av advokat Aase Karine Sigmond, som er oppnevnt som særskilt advokat.

Sigmond, som også var til stede i retten mandag, har ikke lov til å diskutere materialet hun har fått innsyn i med de to advokatene som representerer UiA-forskerne i den åpne delen av rettssaken.

— Jeg kan ikke si noe om jeg mener utvisningsvedtaket er gyldig eller ikke på bakgrunn av dette materialet, sier Sigmond til Fædrelandsvennen.

Advokat Humlen mener avgrensingen av innsyn innebærer at hans klient hindres fra å oppnå en rettferdig rettergang slik han har krav på etter den europeiske menneskerettskonvensjonen. I løpet av rettssaken skal det foretas en løpende vurdering av hva som kan behandles i åpen rett, for å sikre at kravet blir oppfylt.