— Den største risikoen er for en pasient i livsfare som er under livsbevarende behandling og strømmen skulle gå, sier teknisk direktør Per Torgersen ved Sørlandet sykehus.

Søndag sto fire sykehusavdelinger, blant annet intensivavdelingen og akuttmottaket, uten strøm på grunn av flommen, og strømforsyningen til røntgenmaskinene ble slått av.

Risiko

— Hva hadde det betydd for sykehuset dersom dere hadde hatt ett tilfredsstillende nødstrømsanlegg i gang søndag?

— Det er vanskelig å si, men det kunne ført til færre praktiske konsekvenser i form av strømstans, sier Torgersen.

— Det er i slike ekstreme situasjoner som søndag at vi merker at nødstrømsanlegget ikke er godt nok, sier avdelingsleder Ole Rysstad ved medisinsk avdeling i Kristiansand.

Har ikke

Han peker blant annet på at på intensivavdelingen, der de mest akutt syke eller skadede behandles, ikke engang fins et nødstrømsanlegg.

— Det er bare etaggregat, ikke et batteri som sørger for at sårbart medisinsk teknisk utstyrfortsetter å virke selv om strømmen går. Dersom strømmen brytes – om så barefor et sekund – så kan viktig informasjon forsvinne og det kan ta tid før utstyretkan tas i bruk igjen, sier Rysstad.

Sykehusledelsen har visst om det dårlige nødstrømsanlegget i flere år. Det ble avdekket i forbindelse med et prosjekt for å bygge om 13 operasjonssaler, rundt 2010. ## Tilfredsstiller ikke

— Nødstrømanlegget tilfredsstiller ikke dagens regler, bekrefter Torgersen.

Selv om det ble avdekket for dårlig nødstrømsanlegg i forbindelse med operasjonssal-prosjektet, ble det ikke satt av penger til en oppgradering. Årsaken var at det ville koste over 20 millioner kroner utover det som var budsjettert. Og budsjettet hadde allerede sprukket, og siste rapport lyder på en sprekk på 160 millioner kroner for ombyggingen av operasjonssalene.

9. desember får imidlertid Torgersen en innstilling på sitt bord, om oppgradering. Et utvalg har sett på alternativer for å få orden på anlegget.

100 millioner kroner

— Det vil koste over 20 millioner kroner bare å få til et anlegg som på kort sikt er tilfredsstillende for det mest kritiske av vår virksomhet. Men en komplett løsning med nødstrøm til alle enheter på sykehuset på Eg vil komme på et sted mellom 50 og 100 millioner kroner, sier Torgersen.

Han håper i første omgang å få 20 millioner på neste års budsjett, men kilder Fædrelandsvennen har vært i kontakt med, antyder at det ikke blir noe av. Sykehuset er så presset på investeringer at nødstrømsanlegget ikke vil bli prioritert.

Budsjettet for sykehuset skal behandles av styret i Sørlandet sykehus, på møte 11. desember.

Uavhengige

Et nødstrømsanlegg skal bestå av to helt uavhengige strømkilder, som er skjermet og sikret helt fra Agder Energi og inn på sykehuset. De skal etableres slik at selv om det ene bryter sammen, skal det andre overta. Dermed skal det ikke være fare for en pasient på operasjonsbordet, eller i pustemaskin, selv om strømmen går.

Per i dag er situasjonen den at dersom det oppstår to feil samtidig på strømnettet, er det ingen backup.