SIRDAL: — Bare minutter etter jeg trykket publiser, tok det av. Nå har jeg mistet kontrollen fullstendig. Filmen er vist på tv i både Kina, Thailand og India, forteller Simen Haughom (17) fra Tonstad i Sirdal til Fædrelandsvennen.

Simen Haughom (17) fra Tonstad i Sirdal. Foto: Privat

Daily Mail. The Independent. Daily Star. China Times. India Times. VG. Aftenposten. TV2. Det er bare en håndfull av mediene som har publisert den spektakulære videoen som Simen Haughom som filmet med sin drone 25. mai. Far Frank (46) sto modell, blant annet på Kjeragbolten, mens storebror Fredrik (20) laget musikken.

— Den er i alle fall sett av over sju millioner nå, men med tv-kanalene i østen kan det jo være snakk om enorme tall, sier Simen engasjert.

Her er Simen fotografert på vei opp til Kjeragbolten den 25. mai i år, altså på turen dronevideoen ble filmet. Foto: Frank Haughom

Den engelske storavisen Daily Mail er verdens mest besøkte engelskspråklige nettavis med over 100 millioner forskjellige brukere i måneden. De lastet opp og publiserte videoen under tittelen «Daredevil schoolboy's stunning drone video of a dizzying Norwegian mountain becomes an internet hit». Hvor mange visninger den har der er ukjent, men artikkelen er delt av over 2000 mennesker.

Startet Facebook-side

For å skjønne bakgrunnen til videoen må vi tilbake til august i fjor. Sammen med far Frank startet Simen Facebook-siden Sirdal i bilder.

— Der har vi delt naturbilder. I februar fikk jeg meg drone, og siden har jeg lagt ut en del dronevideoer på Facebook-siden. 25. mai dro jeg og pappa til Kjerag, og da tok jeg med dronen og filmet litt, forteller han.

Etter skolen dagen etterpå satte han seg ned og redigerte sammen filmen, og la på musikken som storebroren Fredrik hadde laget.

Simen og pappa Frank Haughom på Kjeragbolten. Samme dag filmet han dronevideoen som har gått verden rundt. Foto: Privat

— Vi la den ut i halv 23-tiden torsdag kveld. Det tok helt av, og den fikk en halv million visninger første døgnet. Men etter det har det bare fortsatt å spre seg, og nå er den i alle fall publisert, sier 17-åringen.

Ga bort rettighetene

For etter at videoen var ute på Facebook, kastet både VG, Aftenposten og TV2 seg over den. Deretter kom de internasjonale mediene.

- Tjener du mye på videoen?

- Heheh. Nei, jeg ga faktisk rettighetene til ei rumensk dame som ringte på vegne av et europeisk mediebyrå. Så de har sikkert tjent en del, siden de har spredt den over hele verden. Men det er kjempegøy at interessen er så stor, sier han.

Men det er faktisk ikke første gangen familiens verk går verden rundt. I påska tok pappa Frank et bilde av lillesøster Birgitte (13), der det så ut som hun holdt månen.

— Det tok også helt av, med delinger og kommentarer fra hele verden. Det er nesten litt skremmende hvor fort ting kan spre seg, sier 17-åringen.

Dette bildet tok Frank Haughom i påska, og viser hans datter Birgitte (13) som ser ut til å holde månen over hodet. Bildet ble sett av flere hundretusener, og kommentert og delt over hele verden. Foto: Frank Haughom