Loven, som har fått navnet USA Freedom Act, skulle tøyle landets etterretningsvirksomhet. Opplysningene om programmet som brukes i innsamlingen av telefondataene, ble avslørt av varsleren Edward Snowden, og utløste flere måneder med debatt om nødvendigheten og meningen med innsamlingen.

Lovendringene fikk imidlertid ikke de 60 stemmene som var nødvendig for at det skulle gå igjennom i Senatet, hvor Republikanerne har flertall. 58 senatorer stemte for, mens 42 stemte mot natt til onsdag norsk tid.

Republikanerne som stemte mot mener at en slik reform vil gjøre at USA ikke vil være godt nok beskyttet mot et terroristangrep.

Resultatet er et nederlag for USAs president Barack Obama, som støttet lovendringene. Også en uvanlig koalisjon av demokrater og konservative republikanere som er bekymret for amerikanernes privatliv, ønsket endringene vedtatt.

Dersom lovendringene ble vedtatt ville den begrenset NSAs praksis med å samle inn bakgrunnsdata fra millioner av amerikaneres telefonsamtaler som ikke er mistenkt for noe kriminelt. Praksisen er en del av overvåkingen av mulige terrortrusler. (©NTB)