KRISTIANSAND: — Det var et fint møte med Moore, men det var tungt å snakke om Torjus. Det ble flere tårer fra oss begge. Men det skal sies at det var lett å bli komfortabel rundt Moore, som er en laidback og behagelig person, forteller Trond Henry Blattmann, Ap-politiker og tidligere leder i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene.

I «Where to Invade Next» sammenligner Michael Moore det amerikanske samfunnet med det europeiske for å finne ut hva USA kan ta lærdom

Fra Michael Moores dokumentar "Where to Invade Next". Foto: Norsk Filmdistribusjon

av. Et av punktene er straffelovgivningen i Norge, og oppgjøret etter 22. juli. Trond Henry Blattmanns sønn, Torjus Jakobsen Blattmann, var en av de 69 personene som ble drept.

Dødsstraff

Trond Henry Blattmann med minneskulpturen ved Domkirka. Foto: Kristian Hole

I filmen kommer Blattmanns meninger om dødsstraff tydelig fram.— Flere i USA kommer nok til å tro at vi er helt bananas her i Norge, og det er ikke sikkert at de skjønner hvordan straffesystemet vårt fungerer. Men vi har ikke praktisert dødsstraff siden andre verdenskrig, og vi er et land som tror på rehabilitering som straff. Slik må det forsette.

Han sier videre at det er ikke fengselsmurene som er den verste straffen for terrordømte Anders Behring Breivik.

— Han har fått den strengeste straffen man kan få i Norge. Nå kan han tenke på jævelskapen han har gjort i 70 år. Den verste straffen for ham er å se at samfunnet vårt blir mer og mer inkluderende for alle typer mennesker med forskjellig etnisitet, tro og legning.

Tilgivelse

Blattmann setter pris på at folk legger roser ved minneskulpturen ved Domkirka. Foto: Kristian Hole

Under intervjuet spurte Moore også Blattmann om han noen gang kan tilgi terroristens handlinger.— Tilgivelse blir det aldri. Så langt strekker jeg meg ikke. Hjemme bruker vi absolutt null tid på han og slik kommer det til å fortsette. Han er ikke verdt å nevne, sier Blattmann.

Han mener at hevntanker ikke fører noen vei.

— Hvis man går ned den stien så kan man ikke tenke på annet i hverdagen. Man kan bli oppslukt i det. Jeg vil heller ikke ned på hans nivå på den måten.

Fint møte

Trond Henry Blattmann og Michael Moore i Oslo i mai 2014. Foto: Privat

Intervjuet med Moore ble gjennomført på Grand Hotel i Oslo mai 2014, og varte i en og en halv time. Materialet har blitt redigert ned til en fire-minutters sekvens. Blattmann ble kontaktet av en av produsentene, og valgte å stille opp fordi han likte filmens konsept.— Jeg liker Moores tidligere filmer og politiske standpunkter. Å få fram mitt syn føltes viktig for meg. Jeg synes i tillegg at det er et morsomt konsept at han skal «invadere» flere land i Europa og «stjele» våre ideer. Selv om intervjusekvensen med meg er alvorlig, er resten av filmen til tider hysterisk morsom.

— Moore har jo sagt at «han vil bo i et samfunn hvor det er flere som Trond Blattmann». Hva tenker du om det?

— Det synes jeg er smigrende.

Fredagspremiere

Trond Henry Blattmann i kafeen på Rådhuset i Kristiansand. Foto: Kristian Hole

Fredag har «Where to Invade Next» premiere på Kristiansand Kino, og Blattmann selv skal introdusere filmen. Kinosjef Kim Skarning Andersen tror interessen for filmen er stor:— Vi har merket en oppgang på dokumentarer de siste årene. Det er ikke de filmene som går best, men «Snåsamannen» gikk bra, og med tanke på at Michael Moore har intervjuet en kristiansander til denne filmen, skapes det nok en god interesse. Vi er glade for at Blattmann vil stille opp på fredagens premiere og dele noen ord.