— Han erkjenner handlingen, men tar ikke ansvar for den. Det opplever foreldrene som en ekstra belastning, sier bistandsadvokat Elise Kristine Valvik til Fædrelandsvennen.

Den tiltalte 20-åringen hevder at han ble beordret til å drepe kameraten av et alter ego som heter Victoria. Ifølge 20-åringen ble Joakim Ophaug Røksland et tilfeldig offer som var til stede «på feil sted til feil tid». Han mener at det kun er hans psykiske sykdom som kan forklare drapet.

— Det er de sakkyndige og til slutt retten som skal vurdere dette, men mine klienter tror ikke noe på denne forklaringen, sier Valvik, som representerer Ophaug Røkslands pårørende.

19-åringen ble pågrepet knappe 20 minutter etter at politiet fikk melding om skudd i et nabolag på Ime.

Var fortvilet før drapetOnsdag fikk Valvik anledning til å stille den tiltalte spørsmål. Hun konfronterte 20-åringen med en samtale han hadde med den avdøde to dager før drapet. 20-åringen fremsto som fortvilet og var svært bekymret for å miste kameratene sine etter videregående.

— Jeg orker faen ikke å finne en ny venn, skal den tiltalte ha sagt.

Ophaug Røksland forsøkte å berolige kameraten og viste til at studier andre steder ikke innebar at de forsvant.

Les også: Hevder han fikk ordre om å drepe av Victoria

Bistandsadvokat Valvik mener samtalen kan tyde på at det var andre grunner til drapet enn kun psykiske sykdom.

— Avvisning er en mulighet, sier Valvik til Fædrelandsvennen.

Ble beordret

Den tiltalte hevdet at han var fortvilet av andre grunner.

— Jeg kan ikke øse ut ting om Victoria, dermed legger jeg skylden på andre ting. Det er direkte skadelig for min person dersom jeg skulle dele den informasjonen med utenforstående, sa 20-åringen.

Forsvarer Gøran Møller Christiansen er klar på at sykdom er det eneste motivet i saken.

— Statsadvokaten og bistandsadvokaten ønsker å vite hvorfor. De leter etter et motiv. Jeg mener at motivet er psyke. De får mene hva de vil, men det er til syvende og sist et bevisspørsmål, sier Møller Christiansen.

I denne boligen på Ime i Mandal ble 18-åringen funnet drept. Gjerningsmannen står nå tiltalt for forsettlig drap i Kristiansand tingrett. Foto: Reidar Kollstad (arkivfoto)

Intime spørsmål

Tiltalte og Røksland var nære venner som hadde kjent hverandre i mange år. Ifølge tiltalte hadde de en seksuell relasjon, men var ikke kjærester. Andre har oppfattet 18-åringen som en venn som tok seg litt av 20-åringen.

I retten fikk 20-åringen mange intime og nærgående spørsmål om sin relasjon til avdøde.

— Jeg spurte om dette for å belyse tiltaltes person og personlighet. Blant annet for å belyse om det kan være andre årsaker til det som skjedde, sier statsadvokat Beate Rullestad-Jansen til Fædrelandsvennen.

20-åringens forsvarer, Gøran Møller Christiansen, sier at det ikke finnes noe annet motiv enn klientens psykiske sykdom. Foto: Erlend Olsbu

Ifølge Rullestad-Jansen har ikke etterforskningen avdekket noe klart motiv.— Men det betyr ikke at det ikke finnes. Samtidig kan det være mange årsaker til at ting skjer. Det er ikke alltid det finnes en bestemt grunn, sier Rullestad-Jansen.

Hun legger til at det ikke finnes holdepunkter i saken for at 20-åringen har hatt noe ønske om å ta livet av kameraten.

Skulle til Syria

Rullestad-Jansen har i retten vist til chattelogger hvor kameratene skal ha diskutert seksuelle handlinger og betaling for disse.

— Han hevder at han har hatt en slags forsørgerrolle for Joakim. Det stemmer ikke, sier bistandsadvokat Elise Valvik.

Dagen drapet skjedde skal 20-åringen ha vær klar til å reise til Syria for å kjempe mot IS. Etter planen skulle Ophaug Røksland kjøre 20-åringen til togstasjonen. I stedet drepte han kameraten med en machete og bajonett i sin egen bolig.