Heldigvis er det bred enighet i Norge om at matjord må vernes. Før jul samlet et enstemmig storting seg om en ambisiøs jordvernstrategi. De folkevalgte sier klart at Norge skal ha ambisiøse mål som sikrer dyrket og dyrkbar jord til fremtidig matproduksjon. Det er i høyeste grad nødvendig. Hvert år bygges det i gjennomsnitt ned ca. 10.000 dekar matjord i Norge. Det tilsvarer rundt regnet 1550 fotballbaner. Andre viktige formål som etablering av boligområder, næringsliv og tilrettelegging for transport er de viktigste grunnene til at matjorda forsvinner.

Dette er en svært knapp ressurs verden over, men særlig her i Norge. Kun tre prosent av landarealet er i dag dyrket mark. Og av dette er det bare 30 prosent som egner seg til å dyrke matkorn. Til sammenlikning har ingen land i EU en lavere andel. I praksis brukes i dag 90 prosent av jordbruksarealet her til lands til å dyrke dyrefôr, som blir omsatt til kjøtt, melk eller egg.

I lys av dette bør alle instanser ha en svært restriktiv holdning til nedbygging av matjord. Det gjelder også de folkevalgte i Søgne, som snart skal ta stilling til et konkret forslag. I et nytt utkast til kommunedelplan legges det opp til å omdisponere nærmere 80 dekar av den beste matjorda i kommunen, ved Linnegrøvan nær Tangvall. Hensikten er den aller beste, nemlig å legge til rette for blant annet næring og storhandel. Begge deler er viktige for utviklingen av bedrifter og arbeidsplasser i Søgne i årene fremover. Særlig i lys av at mange på vestsiden av Kristiansand føler at nærmest all utvikling av storhandel de siste årene har skjedd øst for sentrum.

Men nettopp fordi matjorda er en så knapp ressurs, bør de folkevalgte i Søgne tenke seg godt om før de sier ja til denne planen. De bør bruke god tid på å finne andre områder i kommunen som kan være aktuelle og gi samme nytte, uten at det går ut over dyrkbar mark.

Tidligere i uka gikk flere medlemmer av det lokale bondelaget ut mot planene i vår avis. Det er ikke vanskelig å forstå. Men dette burde ikke bare være en sak for dem som er knyttet til landbruksnæringen.