Kurderne Selahattin Demirtas og Figen Yuksekdag er begge ledere i Folkets demokratiske parti (HDP) og har tatt til orde for kurdisk selvstyre. President Recep Tayyip Erdogan har sagt at de burde bli fratatt sin politiske immunitet for å ha begått brudd på grunnloven.

Den regjeringsvennlige avisen Sabah skriver søndag at nasjonalforsamlingen oppretter en komité som skal diskutere saken før den legges fram i parlamentet.

Regjeringspartiet AKP (Rettferds— og utviklingspartiet) har mer enn halvparten av plassene i nasjonalforsamlingen, og dette flertallet er dermed nok til å frata de to partiledernes immunitet, påpeker avisen.

AKPs nestleder Selcuk Ozdag har sagt til avisen Hurriyet at enhver som «skader landets integritet, støtter terror eller som ødelegger samholdet», bør fratas sin immunitet. Det spiller ingen rolle hvilket parti man kommer fra - immunitet er ikke noe man bør bruke for å beskytte seg mot å bli gransket for å ha begått kriminelle handlinger, sa han.

Erdogan uttalte torsdag i sin nyttårstale at landets sikkerhetsstyrker i fjor drepte 3.100 kurdere sørøst i Tyrkia og i Nord-Irak. Han lover at kampen mot kurdiske militante skal fortsette inntil hver eneste én av dem er tatt. (©NTB)