Siem Pilot har hatt en travel uke med ti redningsaksjoner. Foto: Kripos

Kripos skriver dette på sine Facebook-sider, ifølge Aftenbladet.

De beskriver at det oppstod en spent situasjon tirsdag da en hurtiggående gummibåt med bevæpnede personer nærmet seg redningsskipet Siem Pilot, som fortsatt er aktiv med å hjelpe migranter og flyktninger i Middelhavet.

På grunn av situasjonen ble det ifølge Kripos anmodet om militær støtte og mannskapet måtte fokusere på ytre sikkerhet samtidig som de var i ferd med å få om bord migranter.

— Spent situasjon

— Etter kort tid fikk vi kontakt med den italienske marinen som forsikret om at det var libysk kystvakt og at de var vennligsinnet. Dette er en spent situasjon med mange ulike grupperinger som det er grunn til å ta på alvor. Derfor ble det iversatt tiltak som er forberedt i spente situasjoner, sier Axel Due, kommunikasjonsrådgiver i Kripos, til Aftenbladet.

Siem Pilot er nå på vei til Palermo hvor migrantene tas imot av italienske myndigheter.

Denne uken har de vært involvert i rundt ti redningsaksjoner, både egne redninger og overføring fra andre skip som har tatt opp migranter. Av migrantene er 224 barn, 24 kvinner og 650 menn – fra 20 ulike land. Til sammen 898 migranter.

Evakuering

Mandag kveld var tilstanden til en av migrantene svært dårlig og legen på Siem Pilot ba om evakuering av mannen, skriver Kripos på Facebook.

Et italiensk hangarskip med sykehus og medisinsk personell om bord overtok pasienten. Tilstanden ble vurdert såpass alvorlig at han ble operert om bord på skipet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Siem Pilot har hatt en travel uke med ti redningsaksjoner. Foto: Kripos

Mannens tilstand er nå stabil og han er evakuert til Lampedusa for videre behandling.

10.000 mennesker

Siem Pilot reddet i fjor over 10.000 mennesker. Siden juni har Norge bidratt til EUs grensesamarbeid Frontex. Siem Pilot bidrar med kontroll av Schengen-områdets yttergrense og redning av migranter og flyktninger.

Det er Stavanger-rederiet OH. Meling & Co AS som drifter og opererer skipet som er bygget for redningsarbeid i Nordsjøen.