Kulturminister Abid Raja (V) besøkte lørdag Bergen for å gi noen gode nyheter til store kulturinstitusjoner rundt om i landet som er rammet av koronakrisen.

I statsbudsjettet, som legges fram neste uke, er det satt av 200 millioner kroner i krisestøtte til sceneinstitusjoner og museer. Pengene skal gå til institusjoner som mottar mer enn 60 prosent offentlig støtte, blant annet Operaen, Nationaltheatret og Det Norske Teatret i Oslo og Den Nationale Scene i Bergen.

På Sørlandet er følgende institusjoner tilgodesett med penger:

  • Kilden Teater- og konserthus: 8,190 millioner kroner

  • Vest-Agder-museet: 1,220 millioner kroner

  • Sørlandets Kunstmuseum: 360.000 kroner

  • Aust-Agder museum og arkiv: 350.000 kroner

  • Næs Jernverksmuseum: 120.000 kroner

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) forteller at regjeringen foreslår 200 millioner kroner i støtte til større sceneinstitusjoner og museer i statsbudsjettet for første halvår av 2021. I tillegg vil Ole Bullmuseet og Den Nationale Scene i Bergen få ekstra penger. Foto: Vidar Ruud / NTB

– Glad for ekstra kulturmillioner

Høyre-politiker Norunn Tveiten Benestad sier hun er fornøyd for ekstramillionene som regjeringen ønsker å bevilge.

– Jeg er veldig glad for ekstra kulturmillioner til både Kilden og museene. Disse institusjonene er en del av vår felles kulturelle infrastruktur på Sørlandet. Et oppegående kunst og kulturliv har en sterk samfunnsbyggende kraft. I Høyre er vi opptatt å i vareta dette også i disse koronatider, som er så krevende for kultursektoren, skriver Norunn Tveiten Benestad, stortingsrepresentant for Høyre, i pressemeldingen.

Venstre-rådgiver Emma Lind roser også egen regjerings tildeling:

- Dette er den andre pakken som regjeringen har stilt opp med til institusjonene for å bistå økonomisk under den pågående krisen. Disse midlene har vært viktige for å holde aktiviteten i gang, pga. publikums- begrensingene som har vært pålagt sektoren.

Kilden-direktør Harald Furre reagerer positivt på tildelingen.

– Det er penger som kommer veldig godt med. Man må kunne forvente redusert publikumsantall også neste år, i alle fall første halvår. Pengene gjør at vi kan holde virksomheten i gang med mindre publikum, sier Furre.

Harald Furre. Foto: Jacob J. Buchard

Kulturhus, som Kilden, får 140 av de 200 tildelte millionene. Furre omtaler Kildens andel som en «fair deal».

– Kilden får 7–8 prosent av midlene til kulturhus. Det stiller jeg meg ikke negativ til, Det høres ut som en fair deal, sier Furre.

– En håndsrekning

De 200 millionene fordeles etter en nøkkel regnet ut fra hvor stor andel av billettinntektene de taper på grunn av koronarestriksjonene.

– Vi gjør dette fordi vi ønsker at institusjonene skal holde hjulene i gang. Frilansere, som dansere og skuespillere, får oppdrag av institusjonene. Dette er en håndsrekning også til dem, sier Raja til NTB.

Vi gjør dette fordi vi ønsker at institusjonene skal holde hjulene i gang

På spørsmål om hvor mye de 200 millionene utgjør av det totale fallet i billettinntekter for disse institusjonen, medgir Raja at det er en liten andel. Men han viser også til at disse institusjonene fra før mottar mye støtte fra det offentlige.

Raja understreker at dette er en hjelp for våren 2021, og antyder at det kan komme penger for resten av 2021 i revidert nasjonalbudsjett, dersom det er behov for det.

Kritisert

Regjeringen ga også i vår krisestøtte til scener og museer på 200 millioner kroner, og har opprettet en stimuleringsordning på 900 millioner kroner til den delen av kultursektoren som mottar mindre offentlig støtte enn de store institusjonene. Det er dessuten opprettet ordninger for å kompensere for tapte billettinntekter og deltakeravgifter innen kultur-, frivillighets- og idrettssektoren.

Likevel har Raja og regjeringen fått en mye kritikk for ikke å gi nok støtte til kulturlivet, blant annet frilansere, arrangører og underleverandører, som mister levebrødet helt eller delvis på grunn av koronatiltakene.