FN-organisasjonen som fredag ble tildelt Nobels fredspris, hjelper hvert år nesten 100 millioner mennesker i over 80 land over hele verden.

Det dreier seg ofte om ren nødhjelp, men ofte går arbeidet ut på å styrke matsikkerheten og motstandsdyktigheten i samfunn som er hardt rammet av fattigdom og konflikt.

Hver dag leverer 5.600 lastebiler, 30 skip og nesten 100 fly mat og annen nødhjelp til mennesker i krig og krise. Til sammen utgjør det 15 milliarder porsjoner med mat fra WFP.

Hvor hjelpes det?

To tredeler av områdene der WFP bidrar med hjelp, er herjet av krig og konflikt. Sannsynligheten for at folk i disse områdene lider av matmangel, er tre ganger høyere enn i land der det er fred.

Organisasjonen har siden opprettelsen i 1961, på initiativ fra USAs daværende president Dwight Eisenhower, hjulpet sårbare. På 1980-tallet bidro organisasjonen med nødhjelp i forbindelse med sultkatastrofen i Etiopia. Senere ble det behov for nødhjelp blant annet under folkemordet i Rwanda i 1994, tsunamien i Sørøst-Asia i 2004 og jordskjelvet i Haiti i 2010.

I fjor leverte WFP mat til nesten sju millioner mennesker i Kongo, mens den største operasjonen nå skjer i Jemen. 13 millioner i Midtøstens fattigste land, som også er herjet av krig, er avhengige av hjelp fra organisasjonen hver måned.

Verdens matvareprogram får fredsprisen for sin innsats i kampen mot sult, for sine bidrag til å skape forutsetninger for fred i konfliktutsatte områder, og for å være en pådriver i arbeidet mot bruken av sult som et våpen i krig og konflikt.

Viktig under pandemien

Koronakrisen har ført til at flere og flere mennesker i verden lider av matmangel. Millioner av mennesker har fått inntektsgrunnlaget sitt revet vekk, og mat har både blitt dyrere og mindre tilgjengelig.

I Latin-Amerika er dette ytterst alvorlig. Smittespredningen har vært stor og restriksjonene mange steder svært omfattende og langvarige. Behovet for matbistand i regionen er tredoblet som følge av koronapandemien.

Organisasjonens arbeid har blitt gjort vanskeligere under pandemien på grunn av koronatiltakene. Grenser har blitt stengt, fly har blitt kansellert og veier og jernbane har begrenset trafikk. I områder der WFP ikke har vært i stand til å levere nødhjelp gjennom normale forbindelser, har organisasjonen levert mat ved hjelp av helikopter eller elefanter og kameler.

Årets fredspris ble kunngjort under en seremoni på Nobelinstituttet i Oslo fredag formiddag. Nobelkomiteen vil med årets fredspris understreke at hjelp til økt matsikkerhet kan bidra til å bedre utsiktene for fred.