Fredag vil justisministeren holde et krisemøte med Oslo politidistrikt, Politidirektoratet, Kripos og Riksadvokaten. Målet skal være å samle alle nødvendige ressurser for å hindre at det skjer flere overfallsvoldtekter i hovedstaden.

– Vil vil høre hva slags bistand Oslo politidistrikt har behov for, og vi vil høre hva slags bistand de andre aktørene kan bidra med for å få satt inn det massive trykket vi ønsker, sa Storberget etter et møte med voldtektsgruppen hos Kripos tirsdag ettermiddag.

Han ville ikke kommentere hva han synes om de prioriteringene politimester Anstein Gjengedal i Oslo har gjort i kampen mot de mange overfallsvoldtektene.

Intet nye pågripelser

Politiet hadde tirsdag ikke kommet noe lenger i etterforskningen av de seks anmeldte seksuelle overgrepene i Oslo i helgen.

– Vi pågrep åtte etter overgrepene, men det er ikke foretatt noen flere pågripelser i dag. Det er fortsatt noen av dem som ble pågrepet som sitter fengslet, og noen av dem er løslatt, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Vold— og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt til NTB.

I alt er det registrert 49 overfallsvoldtekter i Oslo hittil i år. Dette er langt flere enn i andre hovedsteder i Skandinavia. Statsminister Jens Stoltenberg var tirsdag på reise til København hvor det er gjort et stort arbeid for å sikre gatene og unngå overfall.

«Sikker by»

Mer og bedre gatebelysning og holdningskampanjer i tillegg til økt bruk av DNA-register og videoovervåking på offentlige steder, har fått voldtektstilfellene ned i København. Tirsdag morgen fikk Stoltenberg førstehånds informasjon om «Sikker by-prosjektet» fra Københavns ordfører og politimester.

Stoltenberg mener Norge kan lære mye av hvordan danskene har jobbet for å få slutt på overfallsvoldtekter. Han åpner for mer videoovervåking på offentlige steder som T-bane og andre trafikknutepunkter.

– Det er omstridt, men kan være et viktig bidrag for å skaffe bevis i voldtektssaker, som jo ofte er et problem, sier statsministeren.

Justisministeren stiller seg bak Stoltenbergs uttalelser og sier dette er temaer som vil bli vurdert i tiden framover.

Ekstra mannskap

Justisministeren åpner for å kalle inn polititjenestemenn fra andre distrikter, men dette forslaget får blandet mottakelse i distriktene. Både i Vestoppland, Hedmark og Gudbrandsdal politidistrikter er politimestrene av den oppfatning at Oslo må løse problemene sine selv.

– Selv om det har vært flere voldtektssaker der enn vanlig, så kan man ikke erklære Oslo sentrum for en krigssone i helgene. Jeg mener at politiet i Oslo må ordne opp i dette selv, sier politimester Knut Hammersmark i Gudbrandsdalen til NRK.

Nabodistriktene til Oslo er derimot mer positive til å hjelpe med ekstra mannskaper dersom det skulle bli aktuelt.

– Overfallsvoldtektene er et samfunnsproblem som går langt utover Oslos grenser, sier politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo til NRK.

– Følg jentene hjem!

Storberget ville tirsdag ikke gi norske jenter råd eller formaninger om hvordan de bør oppføre seg når de går ute i gatene.

– Hvis jeg skal gi gode råd til noen, så må det være til oss mannfolk. Vi må følge jentene hjem og ta ansvar. Det er menn som eier dette problemet og som er overgripere. Kanskje vi burde ta en prat i våre miljøer, sier Storberget til NTB.

Kripos-gruppa som gransker voldtekter, ble etablert i 2010 og teller i dag ni personer. Fra neste år vil den bestå av 16 etterforskere som skal analysere alle voldtektssaker i Norge.