BANGKOK: – Vi kan ikke gjøre retrett. Det vi gjør er i landets interesse. Vi kan ikke overlate landet i hendene på væpnede grupper, sa Abhisit i en TV-sendt tale lørdag.

Han hevdet at det blant de mange tusen demonstrantene også er terrorister.

– Så lenge det fortsatt er demonstrasjoner, er terroristene der og kan angripe myndighetene og demonstranter. Vi kan ikke la dem holde Bangkoks innbyggere som gisler, fortsatte han.

USA endrer reiseråd

USA utstedte lørdag et skjerpet reiseråd for Thailands hovedstad til sine statsborgere. De oppfordrer amerikanske statsborgere til å unngå alle reiser til Bangkok. Reiser til resten av Thailand anbefales bare dersom de er helt nødvendige. Noen av de ansatte ved USAs ambassade og deres familier blir dessuten evakuert.

”Jeg synes man skal ha veldig god grunn dersom man skal til Bangkok nå.

Ambassadør Merete Fjeld BrattestedNorske myndigheter endrer imidlertid ikke sine reiseråd.

– Foreløpig er rådet det samme, nemlig at vi fraråder alle ikke-nødvendige reiser. Jeg synes man skal ha veldig god grunn dersom man skal til Bangkok nå, og i mine øyne er ferie ikke en slik god grunn, sier den norske ambassadøren Merete Fjeld Brattested til NRK.

Reiserådet gjelder ikke Bangkoks internasjonale flyplass Suwarnabhumi, som fungerer som vanlig, skriver Norges ambassade i Thailand på sine hjemmesider.

Holder stand

Lørdag ble åtte mennesker drept og nesten 50 såret i uroen. Dermed har til sammen 24 mennesker mistet livet de siste tre dagene. Hæren har sperret av et område på 3,5 kvadratkilometer rundt rødskjortenes leir, et veikryss i byens finansdistrikt hvor demonstrantene har forskanset seg bak barrikader av piggtråd, bildekk og spyd.

– Vi vil fortsette å kjempe til regjeringen tar ansvar, sier demonstrantenes leder Kwanchai Praipana.

KAMPER: En soldat og en skarpskytter fra den thailandske hæren fotografert under kampene med de såkalte rødskjortene, som har forskanset seg i et veikryss i sentrum av Bangkok. Hæren har varslet at den vil rydde leiren med makt, men har ikke satt noen tidsfrist. (Foto: Reuters / Scanpix) Foto: Reuters / Scanpix

Ifølge Kwanchai har demonstrantene begynt å gå tom for forsyninger.

– Men vi har nok til å fortsette i flere dager, og vi er sikre på at våre brødre og søstre vil komme med mer snart, sier han.

Harde kamper

Natt til lørdag kunne man høre sporadiske skuddvekslinger og drønn fra granater i byen, og kampene fortsatt utover dagen lørdag. Soldater har gått i stilling bak sandsekker og på hustak, og det er skutt med skarp ammunisjon så vel som med gummikuler mot demonstrantene.

Rødskjortene har på sin side svart med bensinbomber, stein, spretterter og hjemmelagde raketter, og flere steder er kjøretøyer stukket i brann. Ifølge hæren har demonstrantene også brukt håndvåpen og granater.

Opptrapping i vente

Hærens talsmann Sunsern Kaewkumnerd sa tidligere lørdag at soldatene vil rydde rødskjortenes leir med tvang hvis demonstrantene ikke forlater stedet på egen hånd. Det vil imidlertid ikke bli satt noen tidsfrist, sa han.

”Dette kommer sannsynligvis ikke til å være over med det første.

Kilde nær hærsjefenIfølge Sunsern har ikke hæren lyktes i å isolere området fullstendig.

– Det er fortsatt noen som klarer å ta seg inn i protestleiren, men vi har klart å halvere antall demonstranter, sier han.

En kilde nær hærsjef Anupong Paochinda sier det nå vil bli utplassert flere soldater i Bangkok.

– Dette kommer sannsynligvis ikke til å være over med det første. Det kommer til å være sammenstøt de neste dagene, sier kilden til Reuters.

Utlendinger såret

Blant de sårede er det tre utlendinger, opplyser thailandske myndigheter. De tre skal være fra Canada, Burma og Polen. Den franske TV-stasjonen France 24 opplyser at en av deres kameramenn, som er fra Canada, ble hardt såret under sammenstøtene. Det er usikkert hvor hardt skadd de to andre er.

Både USA og FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber nå om stans i volden i Thailands hovedstad Bangkok.

– Vi er dypt bekymret for situasjonen i Thailand, sier talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Phillip Crowley.