Folketrygdfondet, også kalt Statens pensjonsfond Norge, investerer i norske og nordiske aksjer og eier omtrent 9,9 prosent av selskapene på Oslo Børs' hovedindeks og 4,5 prosent av samtlige børsnoterte aksjer.

Fondet er Oslo Børs' største institusjonelle investor. Inkludert alle aksje— og renteinvesteringer i Norge, Sverige, Danmark og Finland, har fondet 135,5 milliarder kroner i forvaltning.

- Vi hadde et minusresultat på 2 prosent i annen kvartal. Men vi er en langsiktig investor, sier Svarva.

Tapet, som utgjør omtrent 2,8 milliarder kroner, er 0,11 prosentpoeng over fondets referanseportefølje, som er målsetningen fondet sammenligner seg med.

Det betyr at fondets forvaltere har gjort det litt bedre enn resten av markedet i perioden.

Selskapene tjener penger, men...

Svarva presiserer at selskapene fondet er investert i, tjener godt med penger. Dermed ligger mye til rette for oppgang. Men det er uroen internasjonalt som likevel trekker investorene vekk fra aksjer og dermed presser kursene ned.

- Mange norske og nordiske selskaper har gjort det bra i år, og så langt i 2012 har vi hatt god avkastning på våre investeringer, sier Svarva under presentasjonen tirsdag formiddag.

I hele første halvår fikk fondet en positiv avkastning på 4,7 prosent (6 mrd. kroner), som er 0,08 prosentpoeng svakere enn referanseporteføljen.

Svarva er fornøyd med første halvår, men venter store svingninger også i tiden fremover.

- Risiko for at eurosamarbeidet faller sammen

Selv om norske selskaper tjener godt, blant annet takket være høy olje- og gassaktivitet, er det mye uro i verdens aksjemarkeder. Tregere vekst i Kina, statsgjeldskrise i eurosonen og frykt for at eurosamarbeidet skal bryte sammen preger aksje- og obligasjonshandelen verden over.

- Vårt hovedscenario er at man skal komme gjennom uroen i eurosonen, men det er en viss risiko for at eurosamarbeidet faller sammen. Det er priset inn i markedet en viss risiko for at ting kan kollapse, sier Svarva.

Hun forteller at fondet fortsatt har penger å kjøpe billige aksjer for, dersom kursene skulle falle videre.

— Det er viktig at vi har rom for å påta oss mer risiko dersom et negativt scenario intreffer, sier Svarva.

Bedre enn markedet

Siden 1. januar 1998 har Statens pensjonsfond Norge hatt en årlig avkastning på 6,39 prosent, som er 0,45 prosentpoeng bedre enn referanseporteføljen.

Fondet har, både prosentvis, i kroner og øre og relativt til referansen, gjort det best i det norske aksjemarkedet.

De siste fem år, hvor Norge og verden har vært preget av finanskrise og eurokrise, har fondet hatt en årlig avkastning på 2,94 prosent, som er 1,17 prosentpoeng bedre enn referanseporteføljen.