OSLO: – Jeg kan bekrefte at vi har tatt ut tiltale mot mulla Krekar, sier statsadvokat Marit Bakkevik ved Det nasjonale statsadvokatembetet til TV 2 Nyhetene ifølge aftenposten.no.

Tiltalen ble tatt ut i går og blir forkynt for mulla Krekar i dag tirsdag.

Siden september i fjor har Krekar vært siktet for oppfordring til terror og trusler mot myndighetspersoner, deriblant mot Høyres leder og tidligere kommunalminister, Erna Solberg.

Trusler mot Høyre-lederen

Det var under en pressekonferanse 10. juni i 2010 i Oslo at Krekar blant annet kom med trusler mot Erna Solberg dersom han ble sendt ut av Norge.

– Min død vil koste det norske samfunnet. Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne, sa Krekar.

Selv hevdet Krekar at han bare formidlet Koranens lære.

Krekar er ifølge TV2 blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 99, som har en strafferamme på 15 års fengsel:

”§ 99. Den som ved vold, trusler eller andre ulovlige midler søker å hindre Kongen, Regenten, Statsrådet, Stortinget eller noen av dets avdelinger, Høyesterett eller Riksretten i sin virksomhet, straffes med fengsel i inntil 15 år. Det samme gjelder hvis handlingen er rettet mot noen av medlemmene i Statsrådet, Stortinget eller Høyesterett. Medvirkning er straffbar.”

Vært i Norge i 20 år

Mulla Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Gjennom hele 1990-tallet reiste han jevnlig til Irak for å organisere en militant islamistisk bevegelse i de kurdiske områdene. I 2001 ble Ansar al-Islam, som USA mener er en terrororganisasjon, dannet med Krekar som leder.

Av hensyn til rikets sikkerhet ble han vedtatt utvist fra Norge i 2003, et vedtak som ble bekreftet som gyldig av Høyesterett i 2007. 54-åringen som siden 2006 har stått oppført på FNs liste over kjente terrorister, er imidlertid fortsatt ikke sendt ut av landet på grunn av utilstrekkelige garantier fra Irak om hans sikkerhet.

Først i 2002 ble Krekars aktiviteter kjent i Norge og i februar 2003 besluttet daværende kommunalminister Erna Solberg (H) at Krekar skulle utvises på grunn av rikets sikkerhet og brudd på asylvilkårene.

Deretter fulgte en rekke siktelser:

  • I mars 2003 ble Krekar siktet for terrorisme. Lagmannsretten opphevet fengslingen av mangel på bevis. Saken henlagt.

  • I oktober 2003 ble Krekar siktet etter terrorparagrafen.

  • I januar 2004 ble han pågrepet, siktet for medvirkning til drapsforsøk og selvmordsbombing. Saken ble henlagt etter et halvt år.

  • Våren 2005 anla Krekar sak mot den norske stat for å få utvisningsvedtaket kjent ugyldig. Vedtaket ble stadfestet i Høyesterett 2007. * I 2009 fikk Krekar status som mistenkt i en sak om terrorfinansiering i Sveits og ble avhørt i Oslo av den sveitsiske statsadvokaten. I januar 2010 ble det avfyrt flere skudd mot Krekars bolig på Tøyen i Oslo. Flere personer, blant andre datteren og svigersønnen, var i leiligheten. Saken ble etterforsket som drapsforsøk.

Etter angrepet flyttet Krekar med sin familie til en ny adresse i Oslo.

Risikerer henrettelse

Selv om han har et utvisningsvedtak på seg, vil ikke Regjeringen sende ham ut av Norge før de har fått en troverdig garanti om at han ikke vil bli henrettet i hjemlandet.

– Han vil bli tiltalt for terror og han vil bli dømt for terror. Vi henretter terrorister, opplyste irakiske myndigheter flere ganger til statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet da han besøkte Nord-Irak i april.

Lønseth hadde møter med både utenriksministeren, justisministeren og presidenten i parlamentet i Nord-Irak, men fikk aldri noen forsikringer om at mulla Krekar ikke vil bli henrettet hvis han sendes tilbake til hjemlandet.

Høyre-leder Erna Solberg er ikke tilgjengelig for kommentar.