HELSINGFORS: Politiet har ingen mistanker om at det er skjedd noe kriminelt i forbindelse med dødsfallet. Myllylä ble 41 år. Han tok en rekke internasjonale medaljer, men ble også dratt inn i den finske dopingskandalen under VM i Lahtis for ti år siden.

De siste årene har Myllylä vært omtalt i nyhetene som følge av sine alkoholproblemer.

– Jeg husker ham definitivt for de gode resultatene selv om det henger mørke skygger rundt ham også. Jeg vil huske ham slik jeg så ham som en kjempe i løypa. Hans historie er en tragedie idretten. Dopingsaken fra Finland var jeg midt oppe i som norsk landslagssjef. Det var en vond sak, og den har fulgt ham i etterkant. Det i etterkant er enda tristere, sier Pål Gunnar Mikkelsplass til NTB.

Den tidligere langrennsløperen var norsk landslagstrener fra 1999 til 2002. På trynet

Myllylä vant 30-kilometeren under OL i Nagano i 1998. Året før ble det gull på femmilen under VM i Trondheim. Det beste mesterskapet var VM på ski i Ramsau, hvor Myllylä tok gull på 10-, 30— og 50-kilometer.

– Han var en seriøs utøver som tok idretten alvorlig. Det så en på treningssamlingene. Han trente veldig mye, slik som var vanlig i den finske modellen. Vi har kjent hverandre i mange år og gikk en del konkurranser på våren i Sverige og Finland. Det var mer sosialt enn selve verdenscupen og mesterskapene. Han var også en glad gutt som var til stede der det var noe moro. Jeg har alltid syntes synd på ham for at han havnet der han gjorde, sier Mikkelsplass.

Bromma-utøveren forteller om sitt første møte med Myllylä, lenge før finnen tok seg inn i verdenstoppen i langrenn.

– Første gangen jeg la merke til ham var da vi kolliderte på ei skibru inn mot stadion i Ramsau, mange år før han ble kjent. Det var mitt første møte med ham, og begge gikk på trynet over brua. Jeg vil også huske ham fra femmilen i Trondheim (1997), erindrer Mikkelsplass.

Skremmeskudd

Ifølge avisen www.vasabladet.fi døde Myllylä under uklare omstendigheter i sin bopel i Karleby natt til tirsdag.

Etter den omfattende dopingskandalen i 2001 ble Myllylä utestengt fra all idrett i to år. Det ble også slutten på det som hadde vært en flott karriere.

– Resultatet av den dopingen han drev med og de problemene han fikk i etterkant får stå som et slags skremmeskudd når det gjelder doping. Men han hadde definitivt ferdigheter i sporet. Han var en god skiløper. Som trener hadde jeg alltid rødt tusjmerke over de norske og gult på de farligste konkurrentene på sekunderingsskjemaet. Mika var alltid i gult, en vi alltid regnet med ville gjøre det bra, sier den tidligere landslagstreneren.