BERGEN: 8. september var Tord på Rema 1000 i Fjøsanger for å ta ut penger. Han fikk et innfall om å spille Lotto og nappet med seg en ferdig utfylt kupong. Da han kom til kassen oppdaget han at han hadde tatt en femukers— i stedet for en enukeskupong. Siden den allerede var slått inn i kassen, orket han ikke å gå tilbake for å bytte. Han var sikker på at det ikke ble noen gevinst, og kastet kvitteringen i bosset,skriver bt.no.

To uker senere sitter 19-åringen hjemme hos mor og far og klimprer på gitaren sin. Telefonen ringer, men dekningen er så dårlig at han må gå opp på loftet og holde telefonen så høyt opp han klarer.

«Det er fra Norsk Tipping. Har du spilt Lotto i det siste?»

Tord kan ikke huske at han spilt, og tror det er noen som spøker.

«Du får ringe igjen når pengene står på konto.»

Når faren og søsteren har vunnet 8,4 og 8,2 millioner med tre års mellomrom, venter han nærmest på en slik spøk når tre nye år er gått.

Kjøpte nye briller

— Det er helt vanvittig. Det skulle jo ikke vært lov, kommenterer Tord etter å ha sjekket saldoen i en minibank mandag ettermiddag.

Den nybakte millionæren har tatt med seg eks-kjæresten Renate Fossheim (19) på middag og en liten shoppingrunde i Åsane. Med 12,2 millioner på kortet har austevollingen kjøpt seg nye briller og en ny datamaskin.

— Brillene skulle jeg kjøpe uansett og jeg trengte en ny laptop siden skjermen knakk på min gamle i forrige uke.

Datamaskinen er heller ikke av den dyreste sorten. Fossheim sammenligner kameraten sin med Onkel Skrue etter handleturen.

- Kommer dere til å ta opp igjen tråden som kjærester nå som det ligger litt mer penger i potten?

— Nei, vi har det fortsatt bra som venner.

- Kommer til å grine

Tord vedgår gjerne at han er gjerrig.

— Jeg kommer til å grine når jeg ser pengene forsvinne ut av kontoen min.

Den nøysomme unge mannen har heller ingen planer om å flytte hjemmefra. Sin elleve år gamle bil vil han beholde til den ikke virker lenger, og ser ingen grunn til å kjøpe ny.

— Da mamma fikk høre om gevinsten, ville hun ha nytt kjøkken. Jeg sa bare at hun måtte roe seg ned.

Men pengene skal ikke bli stående urørt i banken. Lottomillionæren vil investeri i noen leiligheter som han kan leie ut.

— Da kan jeg få inntekter fra utleie, og selge hvis jeg har brukt for pengene. Det blir nok en leilighet på Austevoll, som jeg selv kan overta om noen år. Det er for tidlig å flytte ut fra mammo ennå.

Dårlig samvittighet

19-åringen jobber som lærling i Austevoll kraftlag. Han innrømmer at dårlig vær kan legge en demper på stemningen når han klatrer opp i stolper for å reparere kraftledninger, men har ingen planer om å slutte. Han unnet seg ikke engang en fridag for å feire gevinsten.

— Jeg har egentlig litt dårlig samvittighet for å vinne så mye penger. Det er sikkert noen som hadde trengt pengene mer enn meg.

Tord benytter anledningen til å prøve noen klær mens han har med seg en kvinnelig rådgiver.

— Var denne fin? Litt kort på armene kanskje? Jeg kan jo gi den til min storebror hvis den ikke passer. Han har kortere armer og større mage enn meg.

Mens han står i prøverommet, ringer det nok en gang fra Norsk Tipping. De har fått snusen i at han ikke er den første i familien som vinner mye penger, og spør om det virkelig kan stemme at han er nummer tre i rekken.

— Jeg er redd de snart begynner å etterforske oss. Det er jo helt utrolig at det er mulig.

Familietradisjon

Tords søster, Hege Jeanette Oksnes Aase, trodde ikke på broren da han fortalte at han hadde vunnet i Lotto.

— Han måtte komme bort med spillekort og terminal fra Norsk Tipping og vise det. Jeg trodde det var en heftig spøk, og ble ikke overbevist med en gang. Men det sank inn til slutt.

Da faren vant, lå hun på fødeavdelingen med sin første jente. Selv vant hun på termindatoen til jente nummer to, mens minstejenten rakk å bli fire måneder før broren vant.

Allerede da hun vant i 2010, spøkte de med at det ble Lotto-millionær i familien hver gang hun var gravid.

— Men jeg hadde jo aldri trodd det skulle skje igjen, sier hun.

Selv brukte hun pengene på å kjøpe seg ny bil for første gang i livet, fikse litt på huset og en bil til mannen.

— Jeg delte litt med familien og betalte en Syden-tur. Resten har vi satt på fastrentekonto til vi finner drømmetomten og kan bygge hus, sier Hege Jeanette, og røper at den skal ha sjøutsikt.

Hun er assisterende daglig leder ved Statoil-stasjonen på Austevoll og har fortsatt å jobbe, tross alle Lotto-millionene.

— Jeg gikk ned til 80 prosent stilling. Det er lurt å ha et sunt forhold til det som kommer inn hver måned og det som går ut hver måned. Pengene varer ikke evig, og skal ikke gå til hodet på noen.

Støtter dem som ikke vinner

For tiden er Hege Jeanette i mammapermisjon med sin minste datter på fire måneder.

- Har du noen råd til lillebror?

— Lev livet litt, men vær veldig fornuftig. Han må sikre fremtiden med tanke på hus og familiebygging.

Hun bedyrer at hun ikke har vært noen fast Lotto-tipper.

— Jeg har bare slengt inn en kupong hvis jeg har vært i nærheten.

- Hva hvis du blir gravid igjen, betyr det at noen i familien skal vinne i Lotto?

— Så flaks går det vel ikke an å ha.